Παιδεία

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην οικογένεια του Πανεπιστημίου Κύπρου

Κορυφαία στιγμή για το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας - Αναγνωρίζεται και τιμάται ο προστάτης των εκκλησιαστικών, πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων του γένους

Σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ιστορικό γεγονός, που όχι μόνο περιποιεί μέγιστη τιμή για τον τόπο μας, αλλά αποτελεί και κορυφαία στιγμή για το ίδιο το ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα, καθώς αναγνωρίζεται και τιμάται ο προστάτης των εκκλησιαστικών, πνευματικών και πολιτιστικών παραδόσεων του γένους.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της διοργάνωσης της αποστολής και Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου, το γεγονός αυτό υλοποιείται εντός του παρόντος μηνός, με μικρή καθυστέρηση επτά χρόνων, αφού η πρόταση κατατέθηκε στη Σύγκλητο το 2015 από τον τότε Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, αείμνηστο Μιχάλη Πιερή.

Σε ερώτημα σχετικά με το τελετουργικό της εκδήλωσης, η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε ότι στις 11π.μ. του Σαββάτου, 10 Σεπτεμβρίου 2022, η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στη Μεγάλη Αίθουσα του Θρόνου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και θα περιλαμβάνει αρχικά σύντομη προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Τάσο Χριστοφίδη. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του Παναγιοτάτου από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Σπυρίδωνα Τζούνακα, και αμέσως μετά θα γίνει η Αναγόρευση του Πατριάρχη με ανάγνωση του ψηφίσματος από τον Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητή Martin Hinterberger και την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Κύπρου από τον Πρύτανη. Το τελετουργικό θα ολοκληρωθεί με την αντιφώνηση από την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Την ίδια μέρα, στο Ζωγράφειο Λύκειο θα δοθεί και η θεατρική παράσταση του ΘΕΠΑΚ «Nερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη». Πρόκειται για μία μοναδική θεατρική παραγωγή, που βασίζεται στην ποίηση του Αλεξανδρινού, αλλά Κωνσταντινουπολίτη στην καταγωγή, Κωνσταντίνου Καβάφη. Η σκηνοθεσία, η επιλογή και η επιμέλεια των κειμένων ανήκουν, επίσης, στον Μιχάλη Πιερή.

Με αυτά τα δυο σπουδαία, ιστορικά γεγονότα, πρόσθεσε η κ. Κωμοδρόμου, σηματοδοτείται και η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, 30 χρόνια αφότου δέχθηκε τους πρώτους του φοιτητές και φοιτήτριες, το 1992 (το Πανεπιστήμιο Κύπρου ιδρύθηκε το 1989 και δέχθηκε τους πρώτους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες το 1992 και 1997 αντιστοίχως).

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρωτοστατεί στην προστασία του περιβάλλοντος

Στη σχετική πρόταση για αναγόρευση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ευαισθησίες του Παναγιοτάτου για το περιβάλλον. Η πολύπτυχη δράση του Πατριάρχη ως πνευματικού ηγέτη εκατομμυρίων Ορθοδόξων έχει προ πολλού ξεπεράσει τα συμβατικά γεωγραφικά σύνορα. Δεν είναι άγνωστο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την προστασία του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να κερδίζει τον τίτλο και να αποκαλείται ο «Πράσινος Πατριάρχης». Καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος. Από το 1991, τις πρώτες μέρες μετά την ενθρόνισή του, επέδειξε την ιδιαίτερη ευαισθησία του στα θέματα περιβάλλοντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη διοργάνωση, με προσωπικότητες εκτός Εκκλησίας, μεγάλων συνεδρίων ανά τον κόσμο, με επί τόπου επισκέψεις στα σημεία που έχρηζαν προσοχής και άμεσης παρέμβασης.

Ο τίτλος του «Πράσινου Πατριάρχη» επισημοποιήθηκε με τελετουργικό τρόπο στον Λευκό Οίκο, το 1997, για τη θαρραλέα ηγετική του δράση «προς υπεράσπιση του περιβαλλοντισμού ως πνευματικής ευθύνης».

Ο Πατριάρχης πρεσβεύει αξίες που αντιπροσωπεύουν τη Φιλοσοφική Σχολή του Π.Κ.

Καταληκτικά, στο ερώτημα για τη σημασία της αναγόρευσης για την ίδια τη Φιλοσοφική Σχολή, η κ. Κωμοδρόμου ανέφερε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μια προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, η οποία πρεσβεύει αρχές και αξίες που ουσιαστικά αντιπροσωπεύουν και τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Επί παραδείγματι, η Σχολή προσυπογράφει ανεπιφύλακτα την αρχή του σεπτού προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι τα κάθε είδους προβλήματα επιλύονται μόνο μέσω του διαλόγου και της διπλωματικής οδού, και όχι με μη ειρηνικά μέσα. Αντιθέτως, η βία αυξάνει τα προβλήματα και, εκτός από το ότι εξοντώνει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, αναγκάζει κράτη και λαούς να καταφεύγουν σε μη φιλικές προς το περιβάλλον μορφές εξασφάλισης ενέργειας. Πρόσθεσε δε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι μια κορυφαία πνευματική μορφή, που την ίδια στιγμή διδάσκει ότι η διαφορά σε επίπεδο θρησκείας, πολιτισμού και σε άλλα σημαντικά θέματα δεν είναι απειλή ή κάτι που πρέπει να μας φοβίζει, αλλά στοιχείο που εμπλουτίζει τις κοινωνίες και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και προσοχή. Αγωνίζεται, ακόμα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί ασφαλώς και η προσήλωσή του στην ανθρωπιστική παιδεία και ειδικότερα στα Eλληνικά Γράμματα. Είναι και αυτά τα στοιχεία, οπωσδήποτε, ανάμεσα στους λόγους που οδήγησαν τη Φιλοσοφική Σχολή να εντάξει στην οικογένειά της τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η πρόταση του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Όπως προαναφέρθηκε, η πρόταση αναγόρευσης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου κατατέθηκε το 2015.

Στην επιστολή/ πρόταση καταγράφονται βιογραφικές πληροφορίες σχετικές με τον Πατριάρχη, καθώς και γεγονότα που αφορούν στην εκκλησιαστική του δράση και στο ποιμαντικό του έργο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δραστηριότητά του στον τομέα των διαχριστιανικών και διαθρησκευτικών σχέσεων (κυρίως στον διάλογο με την Καθολική Εκκλησία). Περαιτέρω παρατίθενται αναφορές στην περιβαλλοντική του μέριμνα, καθώς και στα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα, με μνεία στα συνέδρια νεοελληνικής λογοτεχνίας που οργανώθηκαν υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.