Ελλάδα

Πολιτικό - ιστορικό μήνυμα Δένδια για τα 67 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά»

Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας μέσω twitter αναφέρεται στις επιπτώσεις του πογκρόμ αλλά και τις τωρινές μισαλλόδοξες και παράνομες τουρκικές δράσεις

Μήνυμα με ιστορικές και πολιτικές προεκτάσεις έστειλε μέσω Twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας με αφορμή τη συμπλήρωση 67 χρόνων από τα «Σεπτεμβριανά», με το πογκρόμ και τις διώξεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.

Ο Νίκος Δένδιας στην ανάρτησή του (η οποία έγινε πρωτοτύπως στα αγγλικά) αναφέρεται στις επιπτώσεις που είχε το πογκρόμ για τους Έλληνες αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία της Πόλης. Υπογραμμίζει επίσης την αντίθεση σε ότι αφορά τη διαβίωση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη με τα όσα βίωσε και βιώνει ο ελληνισμός της Πόλης.

Η πολιτική όμως διάσταση της ανάρτησης του Έλληνα ΥΠΕΞ, απαντάται στην ανάδειξη της συνέχισης από μέρους της Τουρκίας, της μη κατανόησης και συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο και τις παγκόσμιες αξίες ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Συγκεκριμένα αναφέρει ο Νίκος Δένδιας, «Έχουν περάσει 67 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά», κατά τα οποία ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης έγινε στόχος ενός απρόκλητου και κεντρικά κατευθυνόμενου πογκρόμ, με καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τους ομογενείς μας αλλά και για την ίδια την τουρκική κοινωνία».

Το πογκρόμ, συνεχίζει ο Έλληνας ΥπΕξ, «ήταν το πρώτο από μια σειρά τραγικών γεγονότων κατά της Ελληνικής Μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη, η οποία εκδιώχθηκε ή αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρογονική της γη, παρά την υποχρέωση της Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης, να εγγυηθεί την ευημερία της.

Σε αντίθεση με την ευημερούσα μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, οι λίγοι εναπομείναντες Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη σήμερα αποτελούν αναμφισβήτητες αποδείξεις που μιλούν από μόνες τους για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει κάθε χώρα στις μειονότητες της».

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει πως «67 χρόνια μετά το πογκρόμ, η συνολική συμπεριφορά της τουρκικής ηγεσίας, δυστυχώς, μας θυμίζει την απόσταση που τη χωρίζει από την Ελλάδα όσον αφορά την κατανόηση του Διεθνούς Δικαίου, των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αξιών και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών».