Ενέργεια

Στο χείλος του «σκοτεινού» αιώνα και το θρίλερ της στρόφιγγας στην Ευρώπη συνεχίζεται

Νέο ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου που σημείωσε άνοδο 35% - Εν αναμονή της, αμφιβόλου αποτελέσματος, απόφασης από την Ε.Ε για πλαφόν στην αγορά ρωσικής ενέργειας – Ιστορική υποχώρηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου

Ο ενεργειακός εφιάλτης είναι εδώ και έχει «ρίξει» τη σκιά του στην Ευρώπη. Οι τιμές του φυσικού αερίου ανεβαίνουν σε ύψη που τρομάζουν και η πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, δεδομένου πως ο αγωγός “Nordstream 1” δεν θα λειτουργήσει μέχρι νεωτέρας. Με το άνοιγμα της αγοράς το πρωί, η τιμή του Φυσικού Αερίου έφτασε μέχρι και τα 279 ευρώ ανά μεγαβατώρα (€/MWh), αύξηση της τάξης του 35%. Αυτή η εκτόξευση οφείλεται στην αναστολή της λειτουργίας του αγωγού που ανακοινώθηκε από τη Gazprom το βράδυ της Παρασκευής αφότου οι αγορές είχαν κλείσει. Συνεπώς, με το άνοιγμα τους σήμερα προσμετρήσαν αυτή τη δυσμενή εξέλιξη.

Βάζει πλαφόν η Ε.Ε;

Τα ενεργειακά μέτρα που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι δεν εμπνέουν ασφάλεια. Στην περίπτωση που η Ε.Ε επιβάλει πλαφόν, πράγμα δύσκολο δεδομένου των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων των κρατών μελών, αυτό είναι αμφίβολο πως θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας. Όπως αναφέρει, ο υπεύθυνος επενδυτικής έρευνας στην Exclusive Capital Βρασίδας Νεοφύτου, εάν οι Ευρωπαίοι αρνούνται να αγοράσουν πάνω από μια συγκεκριμένη τιμή το φυσικό αέριο, η Ρωσία διαθέτει εναλλακτικές και μάλιστα μεγάλες αγορές όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα και η Ινδία.

Ιστορική υποχώρηση για το Ευρώ

Το κοινό νόμισμα υποχώρησε τη Δευτέρα σε νέο χαμηλό 20ετίας έναντι του δολαρίου καθώς διαπραγματευόταν σε τιμή κάτω από το επίπεδο των 0,99 δολαρίων (0,9877) . Σύμφωνα και πάλι με τον αναλυτή Βρασίδα Νεοφύτου, αυτό αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της Ε.Ε στην οποία οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Μια άλλη διάσταση είναι και η δυσχερής θέση που βρίσκονται οι χώρες με μεγάλο κρατικό χρέος, καθώς θα χρειάζονται πλέον περισσότερα ευρώ για να αποπληρώσουν τα δάνεια που έλαβαν σε δολάρια.

Στην ζυγαριά και ο OPEC+

Αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά προκάλεσε στο μεταξύ και οι απόφαση του ΟPEC+ το απόγευμα της Δευτέρας, να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 100 χιλιάδες, βαρέλια ημερησίως. Οι πετρελαιοπαραγωρικές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας θέλουν, όπως ανακοινώθηκε, με αυτόν τον τρόπο να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους για τις τιμές του αργού, που έχουν υποχωρήσει λόγω των φόβων για παγκόσμια ύφεση. Με τη μείωση των 100 χιλιάδων βαρελιών ουσιαστικά μηδενίζεται η αύξηση που είχε αποφασιστεί τον Αύγουστο προκειμένου να αποσυμπιεστούν οι τιμές. Μετά από αυτή την εξέλιξη η τιμή του πετρελαίου σημείωσε μάλιστα αύξηση πέραν του 3%. Αργότερα, η τιμή του «συγκρατήθηκε» καθώς ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως, ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την στήριξη του ενεργειακού εφοδιασμού.