Κύπρος 1946: Βρετανικά στρατόπεδα εγκλεισμού Εβραίων

Κύπρος 1946 και Βρετανικά στρατόπεδα εγκλεισμού Εβραίων που προσπαθούσαν να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη – «L'hebdomadaire illustré du grand reportage – Images du monde», no 90 – 24 Σεπτεμβρίου 1946

evraioi kypros lhebdomadaire.jpg

Στρατόπεδο Καράολου – Εβραϊκές διαδηλώσεις εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας – «À Chypre les Juifs réclament la terre promise»

Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει τις έξι φωτογραφίες του έντεχνου και οργανωμένου πληροφοριακά δημοσιεύματος του London Illustrated News No. 5654, στις 30 Αυγούστου 1947. Είχαμε επιπρόσθετα σημειώσει ότι στο κείμενο και στις λεζάντες, ο συντάκτης του ευρέως γνωστού περιοδικού κατέβαλλε προσπάθειες ωραιοποίησης και ανατροπής των αρνητικών εντυπώσεων που είχαν δημιουργηθεί από δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού, αλλά και του αμερικανικού ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

Στη διάρκεια τη πολύχρονής μας έρευνας είχαμε εντοπίσει αρκετά από τα δημοσιεύματα που συγκλόνισαν την Ευρώπη και την υφήλιο ολόκληρη. Παλαιότερα είχαμε παρουσιάσει το περιοδικό «Picture Post» που σε τεύχη του 1946, με κείμενα του Fyfe Robertson, κάλυπταν ειδησεογραφικά και έκριναν τη μεταφορά Εβραίων πολεμικών μεταναστών, διασωθέντων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα φρικιαστικά γκέτο.

Φέτος ανακαλύψαμε ένα σπάνιο τεύχος του περιοδικού «Image du monde», το οποίο είναι η εβδομαδιαία εικονογραφημένη έκδοση (Illustre) του γνωστού περιοδικού εντύπου «Grand Reportage». Στο τεύχος της 24ης Σεπτεμβρίου του 1946 παρουσιάζονται δυο σπάνιες φωτογραφίες από επίσκεψη δημοσιογράφων στον Καράολο. Οι φωτογραφίες των άτυπων διαδηλώσεων, των επιγραφών και των πλακάτ ομιλούν από μόνες τους: «THEY USED GAS AGAINST US», « No 1 ENEMY OF BRITISH EMPIRE», «Palestine is ours», «LABOUR GOVERNMENT AREN’ T YOU ASHAMED».

Στο κάτω μέρος των ειδικών σελίδων «7 Jours du Monde», παρουσιάζεται και ένα ρεπορτάζ για τον Ισμέτ Ινονού και την περιοδεία του στην Εγγύς Ανατολή. Μαζί και ένας χάρτης με τους χώρους ενδιαφέροντος των Τούρκων: Θράκη, Δαρδανέλια, Σμύρνη, Δωδεκάνησα, Περιοχή Τραπεζούντας, Καρς και Αρταχάν, Αλεξανδρέττα, Αζερμπαϊτζάν.

Σε επόμενο κείμενο θα αναλύσουμε πολιτικά και στρατηγικά αυτό το πολύ σημαντικό κείμενο για την Τουρκία και τις βλέψεις της το 1946.

Οι εβραϊκές διαδηλώσεις στα στρατόπεδα εγκλεισμού στον Καράολο και την Ξυλοτύμπου ήταν σίγουρα πρωτοσέλιδα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες της εποχής. Έτσι, έμμεσα, η Κύπρος περνά για πρώτη φορά στο προσκήνιο μεταπολεμικά, ενώ οι δεκάδες ανταποκριτές, καθώς καλύπτουν το θέμα των στρατοπέδων, δράττονται της ευκαιρίας να περιηγηθούν στην Κύπρο και να γράψουν ενδιαφέροντα ταξιδιωτικά και κριτικά κείμενα.

Ακόμα μια ψηφίδα παρουσίασης φωτογράφισης και χαρτογράφηση της Κύπρου. Αυτήν τη φορά από το ακμαίο μεταπολεμικό Παρίσι.