Αναλύσεις

Μάστιγα η κακοποίηση ζώων: 109 υποθέσεις από το 2021

Το 2021 διεπράχθησαν 72 υποθέσεις κακοποίησης ζώων, ενώ μέχρι τα μισά του 2022 μετρούσαμε άλλες 37 υποθέσεις

Συχνό είναι πλέον το φαινόμενο κακοποίησης ζώων, υποθέσεις που προκαλούν αποτροπιασμό και έντονο προβληματισμό για τη συμπεριφορά μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας. Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την κοινωνία των πολιτών ανέδειξε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με βίντεο και φωτογραφίες να εμφανίζονται σε πλατφόρμες στα social media.

Εικόνες από κακοποιημένα, τραυματισμένα και πολλές φορές νεκρά ζώα μάς κάνουν να διερωτόμαστε τι μπορεί να προκάλεσε αυτό το γεγονός και σε τι μπορεί να έφταιξε ένας σκύλος, γάτος ή γάιδαρος για να δεχθεί τέτοια «τιμωρία». Μόλις την περασμένη Πέμπτη γίναμε δέκτες άλλης μίας κτηνωδίας, όταν «σκοπευτές» πυροβόλησαν εξ επαφής με κυνηγετικό όπλο ένα μικρό γατάκι στην Κακοπετριά. Λόγω της έγκαιρης βοήθειας εθελόντριας το γατάκι γλίτωσε, μένοντας όμως τυφλό.

109 υποθέσεις σε 19 μήνες

Η «Σημερινή» ζήτησε από την Αστυνομία τα στοιχεία για τις κακοποιήσεις ζώων που διεπράχθησαν τις χρονιές 2021 και 2022 μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021 διεπράχθησαν 72 υποθέσεις κακοποίησης ζώων. Συγκεκριμένα, τα αδικήματα αφορούν 7 υποθέσεις περιαγωγής ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, 1 υπόθεση για θανάτωση ζώου για ψυχαγωγία ή για σκοπούς εξάσκησης, 5 υποθέσεις για βλάβη σε ζώα, 14 υποθέσεις χορήγησης δηλητηρίου, 3 υποθέσεις που αφορούν βασανισμό και 42 υποθέσεις για άλλα αδικήματα που απορρέουν από τον νόμο περί προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Για το 2022 διεπράχθησαν, μέχρι τις 31 Ιουλίου, 37 υποθέσεις. Συγκεκριμένα, τα αδικήματα αφορούν 1 υπόθεση για περιαγωγή ζώου σε κατάσταση επέλευσης φρικτού θανάτου, 4 υποθέσεις βλάβης σε ζώα, 5 υποθέσεις χορήγησης δηλητηρίου και 27 υποθέσεις για άλλα αδικήματα, που απορρέουν από τον νόμο περί προστασίας και ευημερίας των ζώων.

Όπως μας λέχθηκε, ξεκινά η διερεύνηση όταν καταγγελθεί μια υπόθεση. Λαμβάνονται καταθέσεις, μπορεί να προκύψουν τεκμήρια και, αν το ζώο είναι νεκρό, τότε η Αστυνομία για τα Ζώα προχωρεί στη νεκροψία. Όταν ολοκληρωθεί όλη η ανάκριση, καταλήγουν στα αδικήματα που διερευνούν. Αν υπάρχουν αδικήματα προχωρούν σε καταγραφή για σκοπούς στατιστικής στο Μητρώο Εγκλημάτων. Σημειώνεται ότι μία υπόθεση μπορεί να πάρει αριθμό μητρώου μετά από κάποιο διάστημα της καταγγελίας και της διερεύνησης της υπόθεσης.

«Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με μυαλά επηρεασμένα»

Μπροστά στα συνεχόμενα περιστατικά και στην απαίτηση φιλοζωικών οργανώσεων για άμεση αντίδραση της Πολιτείας, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τον Μάρτη του 2021 τη δημιουργία Αστυνομίας για τα Ζώα, ένα τμήμα το οποίο είναι επιβαρυμένο με την εξιχνίαση υποθέσεων κακοποίησης ζώων αλλά και στη συστηματική ενημέρωση των πολιτών με στόχο των περιορισμό τέτοιων φαινομένων.

Στη «Σ» μίλησε ο υπεύθυνος της Αστυνομίας για τα Ζώα, Βύρωνας Βύρωνος, ο οποίος εξήρε το έργο που επιτελεί το τμήμα. Αρχικά ανέφερε ότι η Αστυνομία για τα ζώα δημιουργήθηκε μετά από απαίτηση της κοινωνίας και των ίδιων των αστυνομικών. Πρόσθεσε ότι εντός Σεπτεμβρίου υπάρχει μια συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο με ομιλήτρια την Επίτροπο Υγείας, Ασφάλειας Τροφίμων και Ευημερίας των Ζώων, Στέλλα Κυριακίδου. «Με κάλεσαν να πάω στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί θέλουν να πιέσουν άλλες χώρες, ώστε να δημιουργήσουν Αστυνομία για τα Ζώα». Τόνισε ότι Κύπρος, Ελλάδα, Βέλγιο και Ολλανδία είναι χώρες που έχουν ειδικό κλιμάκιο για τα ζώα. «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι ως Κύπρος βρισκόμαστε πιο μπροστά από χώρες που θεωρούνται πιο εξελιγμένες», είπε.

Τόνισε ότι, μετά από εμπειρία ενάμιση χρόνου, φαίνεται ότι ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει και πώς να συμπεριφέρεται στα ζώα. «Χρειαζόμαστε δουλειά καθώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν μας άφησε να προχωρήσουμε όπως θέλαμε. Μέχρι τώρα κάναμε τρεις εκστρατείες σε δύο πόλεις για ευαισθητοποίηση και διανομή διαφωτιστικού υλικού σε συνεργασία της Αστυνομίας για τα Ζώα με τη δημοτική αστυνόμευση». Συμπλήρωσε ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν και κάποιες διαλέξεις στα σχολεία. «Ήταν μια καλή αρχή η δημιουργία Αστυνομίας για τα Ζώα. Με συνεχή προσπάθεια και απασχόληση με το ίδιο θέμα, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία των κακοποιήσεων, ανέφερε ότι το 2022 θα κινηθεί περίπου στους ίδιους αριθμούς με το 2021. «Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε αύξηση ή μείωση λόγω της δημιουργίας Αστυνομίας για τα Ζώα γιατί υπήρχαν πάντα τέτοιες υποθέσεις. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με μυαλά επηρεασμένα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε την κουλτούρα, ώστε όποιος κατέχει ένα ζώο να το σέβεται». Διευκρίνισε ότι οι πιο πολλές καταγγελίες είναι για άτομα που έχουν κατοικίδια. «Το παίζουν φιλόζωοι αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι εγκληματολογικές μελέτες δείχνουν ότι κάποιος που κακοποιεί ζώα, το επόμενο στάδιο είναι να κακοποιήσει ανθρώπους», είπε. Επεσήμανε ότι σε υπόθεση του 2021 επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης από το Δικαστήριο με αναστολή. Πρόσθεσε ότι η Βουλή κάνει σκέψεις για εξώδικες ρυθμίσεις.

Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμος

Ο Νόμος περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων καθορίζει το γενικό πλαίσιο των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται κατά τον χειρισμό ζώων με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και ευημερίας τους. Εφαρμόζεται μόνο στα δεσποζόμενα, αδέσποτα ή αιχμάλωτα ζώα, καθώς και στα ζώα τα οποία με οποιοδήποτε τρόπο βρίσκονται κάτω από ανθρώπινη επίβλεψη και έλεγχο.

Τα ζώα θα πρέπει πάντοτε να τυγχάνουν χειρισμού κατά τρόπο που προσιδιάζει καλύτερα στις φυσιολογικές ανάγκες τους. Πρόσωπο το οποίο έχει στην κυριότητά του, στην κατοχή του ή στη φύλαξή του οποιοδήποτε ζώο, πρέπει να διασφαλίζει την υγεία και την ευημερία του ζώου αυτού. Απαγορεύεται σ’ οποιοδήποτε πρόσωπο να εκθέτει ή υποβάλλει, χωρίς εύλογη αιτία, οποιοδήποτε ζώο σε πόνο, ταλαιπωρία, τραυματισμό ή φόβο. Επιπλέον απαγορεύεται σ’ οποιοδήποτε πρόσωπο εσκεμμένα να χορηγεί ή να προμηθεύει, ή όντας ιδιοκτήτης ή κάτοχος να επιτρέπει τη χορήγηση ή προμήθεια, οποιουδήποτε δηλητηρίου ή άλλης βλαβερής ουσίας σ’ οποιοδήποτε ζώο ή να προκαλεί όπως τέτοια ουσία ληφθεί από οποιοδήποτε ζώο.

Σύμφωνα με τα ποινικά αδικήματα, πρόσωπο το οποίο παραβαίνει ή ανέχεται, βοηθά, συμβουλεύει ή εξωθεί άλλο να παραβεί οποιαδήποτε από τις επιτακτικές ή απαγορευτικές διατάξεις του νόμου ή των εκδιδόμενων κανονισμών ή διαταγμάτων που αφορούν την προστασία και ευημερία των ζώων ή οποιοδήποτε όρο άδειας ή έγκρισης που χορηγήθηκε βάσει του νόμου, είναι ένοχο αδικήματος. Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, υπόκειται σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δέκα χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές. Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, προβλέπεται φυλάκιση για χρονικό διάστημα μέχρι τους 24 μήνες ή σε χρηματική ποινή μέχρι τις είκοσι χιλιάδες ευρώ ή και τις δύο αυτές ποινές.

Το δικαστήριο μπορεί επιπρόσθετα να στερήσει στον καταδικασθέντα, για όσο χρονικό διάστημα θεωρεί αναγκαίο, το δικαίωμα να αποκτήσει, κατέχει ή ανανεώσει οποιαδήποτε άδεια ή το δικαίωμα να διατηρεί, συντηρεί, επιβλέπει, κατέχει, χρησιμοποιεί, εμπορεύεται, κυνηγά ή αλιεύει ζώα. Σε τέτοια περίπτωση, αν το καταδικαζόμενο πρόσωπο έχει στην ιδιοκτησία, κατοχή ή φύλαξή του τέτοια ζώα, το δικαστήριο διατάσσει όπως αυτά σφαγούν, πωληθούν ή διατεθούν όπως το δικαστήριο θα ορίσει στο διάταγμά του. Σε περίπτωση μη οικειοθελούς συμμόρφωσης του καταδικαζόμενου προσώπου με το διάταγμα του δικαστηρίου, τούτο εκτελείται από την αρμόδια Αρχή και, αν χρειασθεί, με τη συνδρομή των αστυνομικών Αρχών.

Ροτβάιλερ δάγκωσε στο κεφάλι 8χρονο παιδάκι

Συγκλονισμό προκάλεσε η είδηση της επίθεσης σκύλου ράτσας Ροτβάιλερ σε 8χρονο παιδάκι την περασμένη Τρίτη, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη, στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, το 8χρονο παιδάκι έπαιζε σε ανοικτό χώρο μαζί με τον δίδυμο αδελφό του κοντά σε κλουβιά σκύλων. Σε κάποια στιγμή εμφανίστηκαν στην περιοχή δύο σκύλοι ράτσας Ροτβάιλερ, ενώ κάτω από αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής αίτια, το ένα σκυλί επιτέθηκε στο παιδάκι καταφέρνοντάς του πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματός του.

Στο σημείο έσπευσαν πολίτες, ο οποίοι άκουσαν τις κραυγές των δύο παιδιών, ενώ προσπάθησαν να απομακρύνουν τον σκύλο που βρισκόταν πάνω από το παιδάκι. Στη συνέχεια μετέφεραν τον 8χρονο σε ασφαλή χώρο, όπου και του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες. Στο σημείο της επίθεσης κατέφθασαν μέλη της Αστυνομίας, τα οποία εντόπισαν άλλο Ροτβάιλερ, και το περιμάζεψαν παραδίδοντάς το στον Δήμο Λεμεσού, ενώ από τις εξετάσεις των Αρχών διεφάνη ότι δεν ήταν το σκυλί που επιτέθηκε στο παιδάκι. Επιπλέον ο σκύλος δεν φέρει μικροτσίπ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαπιστωθεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή άρχισε να ψάχνει το Ροτβάιλερ το οποίο επιτέθηκε στον 8χρονο και με σύσταση προς το κοινό χαρακτήρισε τον σκύλο επικίνδυνο, προτρέποντας τους κατοίκους της Λεμεσού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ στην περίπτωση που τον εντοπίσουν, να μην το πλησιάσουν και να ειδοποιήσουν άμεσα την Αστυνομία.

Το παιδάκι μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και αργότερα, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, διασωληνώθηκε και μεταφέρθηκε στο Μακάριο Νοσοκομείο. Στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαίο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, καθώς έφερε σοβαρά τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους επί καθήκοντι ιατρούς, ο 8χρονος είναι πλέον εκτός κινδύνου, ενώ πιθανόν να χρειαστεί επανεπεμβάσεις.

Ο κ. Βύρωνος μίλησε για την επίθεση που δέχθηκε ο 8χρονος, διευκρινίζοντας ότι το κλιμάκιο διερευνά μόνο τις υποθέσεις που αφορούν την ευημερία του ζώου. «Για τις πράξεις του ζώου διερευνά η Αστυνομία. Την ποινική ευθύνη για τις πράξεις του ζώου την έχει ο κάτοχος». Συμπλήρωσε ότι αν διαπιστωθεί ότι το συγκεκριμένο ζώο δεν διαβιούσε σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, τότε θα ανοίξουν και οι ίδιοι υπόθεση, αν φυσικά εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης και ο σκύλος.