Κυπριακό

Επιστολή προς τη Λιζ Τρας για Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις

Να συμβάλει με πρωτοβουλίες στην εύρεση λύσης επανένωσης της Κύπρου αντιτασσόμενη στις προκλήσεις της Τουρκίας, καλούν τη νέα Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Με επιστολή τους εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της οργάνωσης οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ηλίας Δινένης και Μαρί Νίκολσμπι υπενθυμίζουν στη νέα ένοικο της Ντάουνινγκ Στριτ πως η Κύπρος τελεί υπό κατοχή επί 48 χρόνια και πως αντιμετωπίζει διαρκείς απειλές από την Τουρκία. 

Σημειώνουν πως το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να επιμείνει ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να «εκτροχιάσει» τα σχέδια της Τουρκίας.

Προσθέτουν ότι αναμένουν από το Ην. Βασίλειο, ως χώρα που έχει συνυπογράψει τις συνθήκες Εγκαθίδρυσης και Εγγύησης. να υποστηρίξει μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα προβλέπει την απόσυρση του τουρκικού στρατού κατοχής.

«Η Τουρκία σταδιακά μετατρέπεται σε δεσποτική τυραννία στο εσωτερικό και σε επικίνδυνο και απρόβλεπτο παίχτη στο εξωτερικό. Η ελευθερία του λόγου έχει καταλυθεί, τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν διαβρωθεί, τα βασανιστήρια και οι φυλακίσεις έχουν γίνει ενδημικές και το σύστημα δικαιοσύνης έχει καθυποταχθεί. Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν έχει γίνει όλο και πιο φιλοπολεμική και αποσταθεροποιητική», συνεχίζει η επιστολή.

Οι συντάκτες επισημαίνουν παράλληλα τις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου στα χωρικά τους ύδατα και ΑΟΖ. Αναφέρονται επίσης στην Αμμόχωστο, πατρίδα πολλών Κυπρίων της Βρετανίας, ως μέρος της «επεκτατικής» πολιτικής του Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι υπογράφοντες, απελευθερωμένο από τους περιορισμούς στις λήψεις αποφάσεων της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την ευκαιρία να πρωτοστατήσει σε μια εμπορική πολιτική που δεν ανταμείβει καθεστώτα τα οποία κακοποιούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε να τα προμηθεύει με όπλα.

«Πιστεύουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μοναδική ευκαιρία να ορθώσει ανάστημα έναντι του Ερντογάν και να αποκαλύψει τον πραγματικό κίνδυνο που αποτελεί τόσο για το λαό του όσο και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», σημειώνουν.

Η Κύπρος, προσθέτουν, «είναι κεντρικής σημασίας στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να υποστηρίζετε την κυριαρχία μας».

Προτρέπουν τη νέα Πρωθυπουργό «να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να υποστηρίξετε την ειρήνη μέσω νέων διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία λειτουργική λύση για μία ενωμένη Κύπρο».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εσείς, ως η νέας μας Πρωθυπουργός, θα είστε μία υποδειγματική δημοκρατική ηγέτιδα», καταλήγει η επιστολή.  

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ