Κυπριακό

Το Φόρεϊν Όφις μάς ενημέρωσε από το 1974 για το ξεκίνημα

Στις 27 Αυγούστου 1974, στη συνάντηση που είχε ομάδα του Φόρεϊν Όφις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Δρα Χένρι Κίσινγκερ στην Ουάσιγκτον, ο αξιωματούχος Σερ Τζον Κίλλικ είπε στον Κίσινγκερ ότι «η Άγκυρα σύντομα θα ξεκινούσε τη μεταφορά Τούρκων από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου»

Κάπως αργά μάς ενημερώνουν οι Τουρκοκύπριοι, για όσα ήδη προ πολλού γνωρίζουμε. «Οι Τ/κ αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα για την κάθοδο εποίκων στα κατεχόμενα» (Sigmalive, 24.8.22). Στόχος, η δημογραφική αλλαγή και εθνικό ξεκαθάρισμα βάσει σχεδίου Δρος Νιχάτ Ερίμ. Ο σκόπιμος εποικισμός των κατεχομένων αναφέρθηκε δύο φορές από την Επιτροπή Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρώτα το 1992 (Εισηγητής: Αλφόνς Κουκό, Ισπανία) και το 2003 (Εισηγητής: Τζαάκο Λάξο, Φινλανδία).
Η έκθεση Κουκό ανέφερε ότι η δημογραφική σύνθεση της Κύπρου αλλοιώνεται ριζικά με την εγκατάσταση χιλιάδων ξένων που μεταφέρονται από την Τουρκία (Βλέπε ιστοσελίδα Πρεσβείας ΚΔ στη Βιέννη - «Παράνομες Δημογραφικές Αλλαγές», Οκτώβριος 2006 - http://www.mfa.gov.cy/mfa/Embassies/Embassy_Vienna/vienna.nsf/page74_gr/page74_gr?OpenDocument).

O εποικισμός ήταν στο σχέδιο του Δρος Νιχάτ Ερίμ «πώς να επανακτήσουν την Κύπρο», που παρέδωσε στον Τούρκο πρωθυπουργό Α. Μεντερές, τον Νοέμβριο του 1956 (Βρίσκεται μεταφρασμένη από τα Τουρκικά στα Ελληνικά από τον κ. Χρ. Ιακώβου, στο βιβλίο του κ. Κώστα Χατζηκωστή «Έξι προεδρικά πορτραίτα». Για την ύπαρξη της έκθεσης εκείνης ευγνωμονούμε τον αείμνηστο Δάσκαλο, Καθηγητή Δρα Νεοκλή Σαρρή).

Έγραψε σχετικά ο Δρ Ερίμ:

«...Η αρχή της αυτοδιάθεσης θα πρέπει να εφαρμοσθεί αφού πρώτα μετακινηθεί ο ελληνικός πληθυσμός, ώστε να υπάγεται στη διοίκηση της αρεσκείας του... Θα πρέπει να επιδιωχθεί η ελεύθερη μετάβαση Τούρκων προς την Κύπρο. Αφού η Τουρκία λάβει τα μέτρα της (Φ.Α. βλέπε εισβολές!), το σύνολο του τουρκικού πληθυσμού μπορεί να αυξηθεί στον αριθμό που ανερχόταν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τότε μόνο δεν θα ανησυχεί για την έκβαση του δημοψηφίσματος που θα γίνει είτε για τον καθορισμό του συνόλου της νήσου είτε της διχοτόμησης...».

(Σημ.: Στα απαράδεκτα διπλά δημοψηφίσματα το 2004 για το «Σχέδιο Ανάν» ήταν οι κουβαλητοί που βοήθησαν στην αποδοχή του στα κατεχόμενα).

Το ιστορικό του εποικισμού ξεκίνησε προνοητικά από το 1955. Ο Τούρκος Υπ. Εξωτερικών, Φατίν Ζορλού, σε μιαν από τις συναντήσεις που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Χάρολντ Μακμίλαν, στις 31 Αυγούστου 1955, στη διαβόητη Τριμερή στο Λονδίνο, προκατέλαβε δηλώνοντας ότι στην Τουρκία υπήρχαν 300.000 Τούρκοι που είχαν κυπριακή καταγωγή, άρα είχαν το δικαίωμα επιστροφής. Η Τουρκία ουδέποτε θα δεχόταν η Κύπρος να περάσει στα χέρια της Ελλάδας, και η αρχή της αυτοδιαθέσεως στην Κύπρο έπρεπε να θεωρηθεί ως εξαίρεση και έπρεπε να βρεθεί μια άλλη λύση, που να την δίδει και στους Τούρκους, δηλαδή στη μειονότητα του 18%.

Και βρέθηκε! Στις 19 Δεκεμβρίου 1956, ο Βρετανός Υπουργός Αποικιών, Alan Lennox-Boyd, τρεις μέρες μετά την κρυφή συμφωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Α. Μεντερές στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι σε «τελική λύση του Κυπριακού δεν θα αποκλείεται η διχοτόμηση και η ξεχωριστή αυτοδιάθεση στους Τούρκους της Κύπρου και στους Έλληνες της Κύπρου».

Ερευνώντας τα βρετανικά αρχεία βρήκα ότι η δήλωση Ζορλού διαψευδόταν όταν αξιωματούχος του Φόρεϊν Όφις στις 5 Ιουνίου 1959 σημείωνε ότι ο κ. Μπαγιουλκέν (Τούρκος αξιωματούχος) τούς είπε ότι η Τουρκία δεν σκόπευε να στείλει πίσω όλες τις 47.000 Τουρκοκυπρίων που ήσαν τότε στην Τουρκία... (Αυτά δημοσιεύσαμε στη «Σ» κατά τη διάρκεια της τρίμηνης -για πρώτη φορά- παρουσίασης βρετανικών εγγράφων το 1989/90 και στη συνέχεια στο βιβλίο «Έτσι κατέστρεψαν την Κύπρο», που εκδώσαμε το 1992).

Στις 27 Αυγούστου 1974, στη συνάντηση που είχε ομάδα του Φόρεϊν Όφις με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Δρα Χένρι Κίσινγκερ, στην Ουάσιγκτον, όταν πήγαν ειδικά για να αποσπάσουν την υποστήριξή του στη λύση που είχαν αποφασίσει στις 16 Αυγούστου 1974 για την Κύπρο (όπως ήθελαν οι Τούρκοι) τη Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, ο αξιωματούχος Σερ Τζον Κίλλικ είπε στον Κίσινγκερ ότι «η Άγκυρα σύντομα θα ξεκινούσε τη μεταφορά Τούρκων από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου» (Βλέπε άρθρο γράφουσας, «Σημερινή», 28.8.2022, «Όταν ο Κίσινγκερ αποφάσισε να υποστηρίξει τη βρετανική ΔΔΟ»).

4.9 ΕΓΓΡΑΦΟ 2.jpg
Έκθεση Υπ. Αρμοστή, 21 Φεβρουαρίου 1975


Επιβεβαίωση - Τον εποικισμό γνώριζε και η ΚΚ!

Στις 21 Φεβρουαρίου 1975, ο Υπ. Αρμοστής κ. Όλβερ γράφει στο Φόρεϊν Όφις ότι οι Τούρκοι ξεκινούν μεγάλης κλίμακας εποικισμό από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα. Και πως ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι η ελληνική πλευρά δεν έπρεπε να αναμένει επιστροφή εδαφικού στη δυτική περιοχή και πως ο εποικισμός και η επανεγκατάσταση της Μόρφου και της πέριξ περιοχής συνεχιζόταν εντατικά. Οι τουρκικές προετοιμασίες ήταν οι ίδιες και στην περιοχή της νέας πόλης της Αμμοχώστου.

Άλλη αναφορά έλεγε:

«Φθάνουν εδώ με δύο γεμάτα φέρρυ μπόουτ την εβδομάδα και το γνωρίζει και η κυπριακή Κυβέρνηση. Το SS Truva κάνει δρομολόγια μεταξύ Μερσίνης και Αμμοχώστου κάθε μέρα εκτός Κυριακής... Όλο το σχέδιο είναι φοβερά ορχηστρωμένο και οριστικός εποικισμός λαμβάνει χώραν ειδικά στην περιοχή Καρπασίας και οι έποικοι καταφθάνουν μαζί με τους μουχτάρηδές τους... Το ομόσπονδο τουρκικό κρατίδιο προνόησε κονδύλι γι’ αυτούς τους ανθρώπους και εξασφάλισε οικονομική βοήθεια από την Άγκυρα για την εγκατάστασή τους. Οι συνθήκες της εγκατάστασης εδώ 40.000 – 50.000 από την Τουρκία είναι ανυπολόγιστες. Θα έχει σοβαρές δημογραφικές επιπτώσεις... οι έποικοι θα αντιπροσωπεύονται στα υψηλότερα πολιτικά στρώματα και η φωνή τους θα ακούγεται» (Όπως προανέφερα με την περίπτωση του δημοψηφίσματος).

Επίσης στην ετήσια έκθεση για το 1975 «... ενισχύσεις του πληθυσμού (στα κατεχόμενα) καταφθάνουν σιωπηρά ως μόνιμοι έποικοι από την Τουρκία, συνολικός αριθμός στο τέλος του χρόνου 15.000 ή περισσότεροι, αναμένοντας άλλες 20.000 για να εξισώσουν τον πληθυσμό μεταξύ των δύο πλευρών της νήσου...».

4.9 ΕΓΓΡΑΦΟ 1.jpg
Αναφορά στην ετήσια έκθεση για το 1975


Έκθεση προς το Φόρεϊν Όφις 1976

«…Με τη μεταφορά των Τουρκοκυπρίων στον Βορρά στις 7 Σεπτεμβρίου, μόνο 130 έμειναν στις ελεύθερες περιοχές. Ο αριθμός τους μεγαλώνει ραγδαία με τους εποίκους από την Τουρκία, που έρχονται για τακτική διαμονή. Είναι δύσκολο να ξέρεις πόσοι, αλλά υπολογίζεται να έχουν μεταφερθεί σχεδόν 20.000. Οι Ελληνοκύπριοι διαμαρτύρονται ότι αυτή είναι πολιτική δημογραφικής αλλαγής. Ο στόχος φαίνεται να είναι η αύξηση του πληθυσμού στον Βορρά στις περίπου 160.000....».

Πώς θα προχωρούσε η εκτέλεση του σχεδίου Ερίμ και ο εποικισμός, αναφέρεται και στο έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο του Τούρκου Υπουργού Γεωργίας, Πλουμέρ, με ημερ. Σεπτέμβριος 1963, υπογραμμένο από τους Δρα Φαζίλ Κουτσιούκ, κατά τα άλλα Αντιπρόεδρο της ΚΔ, Ραούφ Ντενκτάς, Πρόεδρο της Κοινοτικής Συνέλευσης. Το οποίο, στη βιασύνη του να εγκαταλείψει το γραφείο του όταν κλήθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι Τουρκοκύπριοι στη Δημόσια Υπηρεσία να μαζευτούν στην τουρκική συνοικία, λόγω του πραξικοπήματος που θα ξεκινούσαν, προφανώς ο Πλουμέρ το ξέχασε. Έγραφε μεταξύ άλλων:

«...Τις Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου δεχθήκαμε ως προσωρινό μεταβατικό στάδιο, ή αλλιώς δεν θα τις υπογράφαμε. Με αυτές αναγνωρίστηκαν σε διεθνές επίπεδο τα δικαιώματα της Τουρκίας επί της Κύπρου... Θα ωφεληθούμε από τα λάθη των Ρωμιών και αφού ετοιμαστούμε καλύτερα... θα περιμένουμε την ημέρα που θα θέλουν να χαλάσουν τις συμφωνίες, οπότε θα επιτύχουμε την πλήρη ελευθερία μας... Θα ιδρυθεί μια κυβέρνηση αποτελούμενη από Τούρκους... Η Μητέρα Πατρίδα (η Τουρκία) θα αναγνωρίσει αμέσως την κυβέρνηση αυτή... Θα ακολουθήσει η επέμβαση της Μητέρας Πατρίδας και, εάν υπάρξει ανάγκη, θα αναγνωριστούν αμέσως τα δικαιώματα, ως πολίτες της Δημοκρατίας (εννοείται της τουρκικής που θα ίδρυαν), εις τους Κυπρίους οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι εις Τουρκία... η τουρκική κοινότητα που είναι διασπαρμένη εις όλην την νήσο, θα μαζευτεί σε μία ζώνη διά της βίας και θα είναι υποχρεωμένη όπως κρατήσει εκείνη τη ζώνη..». (Βιβλία γράφουσας «Διζωνική Εκτέλεση της Κυπριακής Δημοκρατίας 1955-2011» και «Διζωνική vs Δημοκρατία» 2019).

Μετά τις δύο τουρκικές εισβολές, λοιπόν, η Άγκυρα, ξεκίνησε την αναπλήρωση του κενού που άφησαν οι Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες με ισλαμιστές Τούρκους εποίκους εξ Ανατολίας, όπως είχε σχεδιάσει ο Δρ Νιχάτ Ερίμ...

Θα θέλαμε πολύ περισσότερο οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες να ασχοληθούν και να ξεσκεπάσουν ολόκληρο το τουρκικό σχέδιο «επανάκτησης της Κύπρου» του Δρος Νιχάτ Ερίμ. Το οποίο μέχρι σήμερα ακολουθεί πιστά το τουρκικό ΥΠΕΞ, για πλήρη αρπαγή και ισλαμοποίηση της νήσου...