Τουρισμός

Μιχαηλίδης: Ζόρικο το 2022 για τον τουρισμό - Νωρίς για προβλέψεις το 2023

Δύσκολη χρονιά χαρακτήρισε τo 2022 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θάνος Μιχαηλίδης, ενώ όσον αφορά το 2023 είπε πως είναι κάπως νωρίς για προβλέψεις.

Το 2022, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης, ξεκίνησε με υψηλές ελπίδες, αφού η πανδημία άρχισε να υποχωρεί, ωστόσο η κρίση στην Ουκρανία ανέτρεψε τα σχέδια όλων, σημειώνοντας ότι και αυτή τη χρονιά οι ξενοδόχοι έδειξαν ευελιξία και στράφηκαν προς άλλες, μικρές και καινούργιες, αγορές προς κάλυψη της διαφοράς.

Η διαφορά από την απώλεια της αγοράς της Ρωσίας καλύφθηκε κατά ένα μέρος, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η χρονιά έκλεισε περίπου στο 80% σε σχέση με το έτος 2019 από πλευράς αφίξεων και πληρότητας. Εξέφρασε την ικανοποίηση του, ωστόσο, αφού, όπως είπε, τα εισοδήματα ήταν ελαφρώς καλύτερα από το ποσοστό πληρότητας, καθώς η μείωση των εισοδημάτων ήταν στο 15% σε σχέση με το 2019, που θεωρείται χρονιά ρεκόρ.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως τα ξενοδοχεία της Πάφου άρχισαν να προσελκύουν  τουρίστες που δαπανούν περισσότερα για μια υψηλού επιπέδου εμπειρία.

Πρόσθεσε πως η ψηφιακή καμπάνια που έκαναν οι ξενοδόχοι της Πάφου σε συνεργασία με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου και τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας, απέδωσε και φέτος και καλύτερα αφού, όπως είπε, “κάθε χρόνο κτίζουμε στα προηγούμενα χρόνια”. 

Αναφέρθηκε, όμως και σε λειτουργικά προβλήματα όπως η έλλειψη εργατικού δυναμικού και η αύξηση στα κόστη τροφοδοσίας και ηλεκτρικής ενέργειας , με αποτέλεσμα η κερδοφορία των ξενοδοχείων να έχει πληγεί.

Ο κ. Μιχαηλίδης ερωτηθείς σχετικά με το2023, σημείωσε πως δεν μπορεί να κάνεις πολύ μεγάλες προβλέψεις και σχέδια διότι τα γεγονότα στον κόσμο αλλάζουν, υπάρχουν γεωπολιτικές καταστάσεις που μπορεί να αλλάξουν άρδην την κατάσταση. Πρέπει, είπε, « να είμαστε συνεχώς ευέλικτοι και να μπορούμε να αντιδρούμε στις αλλαγές γρήγορα για να περιορίζεις πάντα την πιθανή ζημιά». 

Είπε ακόμη πως το Υφυπουργείο Τουρισμού έδειξε ευελιξία και στήριξε καινούργιες αγορές, αναφέροντας πως ήταν μια κοινή προσπάθεια που έφερε υπό τις περιστάσεις πολύ καλά αποτελέσματα.

Όσον αφορά το 2023 ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως είναι κάπως νωρίς για προβλέψεις. Η πληροφόρηση, είπε, που έχουμε από την έκθεση του Λονδίνου World Travel Market ήταν το Νοέμβριο του 2022 όπου εκεί διαφάνηκε πως ενδιαφέρον από την αγγλική αγορά, που είναι και η πιο μεγάλη αγορά της Πάφου, υπάρχει παρόλη την οικονομική κρίση που περνάει η Αγγλία. Υπάρχουν, είπε, κρατήσεις που γίνονται ωστόσο περί τα τέλη Ιανουαρίου μέσα του Φεβρουαρίου και τότε οι ενδείξεις θα είναι πιο σαφείς, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πάντα μπορεί να αλλάξουν.