Παιδεία

Ρίχνονται σήμερα στη «μάχη» των τετραμήνων οι μαθητές

Άλυτο παραμένει το θέμα των τετραμήνων, με τους μαθητές από σήμερα Δευτέρα να ρίχνονται στη «μάχη» και την ΟΕΛΜΕΚ να προειδοποιεί ότι «δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να παρακαθίσουν σε εξετάσεις»


Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψαν την περασμένη Δευτέρα (9/1) μαθητές και εκπαιδευτικοί, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, την ίδια ώρα που ο τομέας της Παιδείας μοιάζει με καζάνι που βράζει. Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο Υπουργείο Παιδείας το ζήτημα των τετράμηνων εξετάσεων, με τους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου αύριο Δευτέρα να ρίχνονται στη μάχη των εξετάσεων για το Α΄ τετράμηνο.

Στη νέα Κυβέρνηση το «μπαλάκι»

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει τετράμηνες εξετάσεις στα σχολεία προκάλεσε την έντονη αντίδραση μαθητών, γονιών και καθηγητών, οι οποίοι συσπειρώθηκαν σε ένα μέτωπο εναντίον του Υπουργείου Παιδείας. Αρχικά το βασικό σκεπτικό για την εφαρμογή των τετράμηνων εξετάσεων ήταν για να βελτιωθεί το γνωσιακό επίπεδο των μαθητών, όμως εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δηλώνουν ότι το σκεπτικό του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να εφαρμοστεί και ότι το σύστημα, το μόνο που καταφέρνει, είναι να εξουθενώνει τους μαθητές. Από τη δική του πλευρά το Υπουργείο Παιδείας επιμένει ότι οι εξετάσεις τετραμήνων μακροπρόθεσμα θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο των μαθητών.

Το αίτημα μαθητών, καθηγητών και γονιών για κατάργηση του θεσμού των εξετάσεων επανήλθε στο προσκήνιο μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δώσει «πράσινο φως» σε ιδιωτικό σχολείο να λειτουργήσει εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας για σπουδές, απαλλάσσοντας τελειόφοιτους μαθητές από τις εξετάσεις τετραμήνων.

Το ζήτημα προέκυψε μετά από διαφήμιση του συγκεκριμένου ιδιωτικού σχολείου, με τους φορείς της Παιδείας να βάλλουν κατά του Υπουργείου και να κάνουν λόγο για άνιση μεταχείριση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους μαθητές του Δημοσίου.

Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν, το θέμα συζητήθηκε αρχικά την περασμένη Δευτέρα (9/1) σε συνάντηση του Υπουργού Παιδείας Πρόδρομου Προδρόμου με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ-ΟΛΤΕΚ και την Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ την Πέμπτη (12/1) τέθηκε εκτάκτως ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.

Πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συνεδρίασε για να εξετάσει τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, είναι να προχωρήσει σε αναθεώρηση της νομοθεσίας μετά την επανέναρξη των εργασιών της τον Μάρτιο.

Κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα έντασης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας. Κατά τη συζήτηση, διαπιστώθηκαν κενά και ασάφειες, τόσο στη νομοθεσία όσο και στον έλεγχο εφαρμογής της, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς.

Ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι το θέμα έχει ήδη απασχολήσει το Υπουργείο και έγιναν ήδη κάποιες παραστάσεις, όσον αφορά διαφήμιση που έγινε σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος από ιδιωτικό σχολείο. Διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, στον βαθμό που υπάρχει.

«Ανταγωνιστικό το σύστημα των τετράμηνων εξετάσεων»

Για ανταγωνιστικό σύστημα κάνει λόγο η ΟΕΛΜΕΚ, που προβληματίζεται για το πώς θα εξελιχθεί ο θεσμός των τετραμήνων. Σε δηλώσεις της στο «Σίγμα» η αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Ρένα Γιαβρή, ανέφερε ότι ο θεσμός των τετραμήνων, κατά τη δική τους άποψη, έχει εξελιχθεί σε έναν εφιάλτη.

«Δεν είναι μόνο οι μαθητές, αλλά και οι γονείς που υπέφεραν όλο αυτό το διάστημα, υπάρχουν παιδιά που δεν μπορούν να μπουν σε αυτόν τον μηχανισμό τον ανταγωνιστικό. Η εξέλιξη μάς προβληματίζει, γιατί έχει να κάνει και με τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων. Έχουμε δει φαινόμενα μαθητών να μένουν σπίτι για να διαβάσουν γιατί ο χρόνος δεν ήταν ικανοποιητικός μέσα στις 15 ημέρες των Χριστουγέννων. Τα παιδιά είχαν ανάγκη να απολαύσουν τις διακοπές», είπε.

Συνέχισε, λέγοντας, «μας προβληματίζει πώς θα εξελιχθεί αυτός ο θεσμός των τετραμήνων. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να παρακαθίσουν σε εξετάσεις. Υπάρχουν γονείς που είναι σε θέση να βοηθήσουν τα παιδιά τους αλλά υπάρχουν και γονείς που δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν όλα τα παιδιά να ανταποκριθούν σε αυτό το ζήτημα. Είναι πολύ ανταγωνιστικό αυτό το σύστημα και δεν βοηθά όλους τους μαθητές».

Επισήμανε ότι τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και μένουν σπίτι για να διαβάσουν, παίρνουν απουσίες. «Λόγω της ανασφάλειας τα παιδιά μένουν σπίτι για να διαβάζουν και τα σχολεία υπολειτουργούν», εξήγησε.

Αναφερόμενη στο ιδιωτικό σχολείο, όπου οι μαθητές δεν θα παρακαθίσουν στις εξετάσεις τετραμήνων, είπε ότι «η νομοθεσία έχει επιτρέψει με ένα μικρό παράθυρο τη λειτουργία, αυτό που μας προβλημάτισε είναι η αλλαγή και η τροποποίηση που πρέπει να γίνει στη συγκεκριμένη νομοθεσία αλλά και η άνιση μεταχείριση που έχουν τα παιδιά του δημοσίου σε σχέση με κάποια των ιδιωτικών».