Κόμματα

Μάχη για «τα μάτια» των Συναγερμικών

Κόμματα και επιτελεία φουλάρουν μηχανές προκειμένου να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες συσπειρώσεις - Η διπλή ανάγνωση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ

Ο χρόνος για τις κάλπες μετρά πλέον αντίστροφα και τα επιτελεία φουλάρουν μηχανές. Μεγάλο στοίχημα για τους «βασικούς» -και όχι μόνο- υποψηφίους είναι οι συσπειρώσεις, που, όπως φαίνεται, θα καθορίσουν τα αποτελέσματα του α’ γύρου και τις προοπτικές συνεργασιών στον β’ γύρο.

Η μεγάλη εικόνα βάσει των μετρήσεων παραμένει ίδια όπως ολόκληρο το προηγούμενο διάστημα: Προβάδισμα Χριστοδουλίδη στον α’ και β’ γύρο ανεξαρτήτως αντιπάλου και «μάχη» για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου μεταξύ Αβέρωφ και Μαυρογιάννη.

Ωστόσο η έντονη κινητικότητα των κομματικών μηχανισμών φαίνεται πως παράγει έργο και η ψαλίδα ανάμεσα στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τους δύο βασικούς του ανθυποψηφίους, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, μειώνεται, πλην όμως φαίνεται να παραμένει ακόμη σε ασφαλή επίπεδα.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτήν του ΡΙΚ, που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης (29,5%) προηγείται με 8 μονάδες στον α’ γύρο του Αβέρωφ Νεοφύτου (21,5%) και με 9 μονάδες του Ανδρέα Μαυρογιάννη (20,5%).

Το κλειδί της συσπείρωσης στον ΔΗΣΥ

Στην Πινδάρου προκαλεί πονοκέφαλο το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Αβέρωφ συσπειρώνει γύρω στο 55% όσων ψήφισαν Συναγερμό το 2021 και παράλληλα ένα ποσοστό μεταξύ 30% με 35% να προκρίνουν την υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη.

Στο επιτελείο Αβέρωφ έχουν καταλάβει πως το ποσοστό των Συναγερμικών που κλίνει προς Χριστοδουλίδη είναι κομβικότατο και γι’ αυτό ο κομματικός μηχανισμός δουλεύει πυρετωδώς και εστιασμένα προκειμένου να το «επαναπατρίσει».

Είναι κομβικότατο επειδή, πρώτον, αποτελεί το κλειδί για να σιγουρέψει την πρόκρισή του ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον β’ γύρο και, δεύτερον, είναι ο τρόπος να μειώσει την ψαλίδα από τον Νίκο Χριστοδουλίδη και άρα θα στείλει με δυναμική αξιώσεων τον Συναγερμικό υποψήφιο στη δεύτερη Κυριακή. Επειδή προφανώς άλλη προοπτική θα υπάρξει αν πάνε στον β’ γύρο με διψήφια διαφορά και άλλη αν πάνε με διαφορά 5 μονάδων, πράγμα που δύναται να επιτευχθεί θεωρητικά, μόνο αν ο Συναγερμός πετύχει υψηλές συσπειρώσεις.

«Για τα μάτια των Συναγερμικών» και ο Χριστοδουλίδης

Η κομβικής σημασίας συσπείρωση ή καλύτερα αποσυσπείρωση του Συναγερμού από τη σκοπιά του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι κάτι για το οποίο ρίχνει δυνάμεις και το επιτελείο του τέως ΥΠΕΞ, προφανώς για του αντίστροφους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω για την υποψηφιότητα Αβέρωφ.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν χάνει ευκαιρία να τονίζει τις συναγερμικές του καταβολές αλλά και να στέλνει το μήνυμα ότι διατηρεί ανοικτή γραμμή με στελέχη του κόμματος για την επόμενη μέρα, δηλαδή για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση σε περίπτωση που εκλεγεί.

Γνωρίζουν στο επιτελείο Χριστοδουλίδη πως η διαφορά ασφαλείας στον α’ γύρο και τον β’ γύρο, που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στους συναγερμικούς υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του.

Επιπλέον το ποσοστό αυτό των Συναγερμικών, που φαίνεται πως θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη, και δείχνει να κυμαίνεται μεταξύ 30% και 35%, πέρα από τα εκλογικά ωφελήματα για τον τέως ΥΠΕΞ, μπορεί δυνητικά να αποτελέσει το «προγεφύρωμα» την επομένη των εκλογών ή και στο διάσημα μεταξύ α’ και β’ γύρου σε περίπτωση που δεν περάσει ο Αβέρωφ, για επαναπροσέγγιση Χριστοδουλίδη - ΔΗΣΥ. Κάτι που ο Χριστοδουλίδης επιδιώκει προκειμένου να πετύχει ευρεία εκλογική - κοινωνική αποδοχή αλλά και για να αντλήσει «κυβερνητικά έμπειρο» προσωπικό από την Πινδάρου.

Κάτι επίσης που από κάποιους ενδεχομένως και στην Πινδάρου, θεωρείται πως δεν θα έβλαπτε τον ΔΗΣΥ, αφενός για να αποφευχθεί ενδεχόμενη διάσπαση της εκλογικής του βάσης αλλά και για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει αντιπολίτευση σε έναν «Συναγερμικό» Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κατά τ’ άλλα, στο επιτελείο Χριστοδουλίδη βλέπουν με ικανοποίηση τη συσπείρωση του ΔΗΚΟ, που φτάνει το 75% και έχει αυξητικές τάσεις. Επιπλέον με προβληματισμό βλέπουν στο επιτελείο αλλά πολύ περισσότερο στα γραφεία της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ τη συσπείρωσή τους που κυμαίνεται μόλις στο 50%. Και με δεδομένες τις εσωκομματικές έριδες στην ΕΔΕΚ και τις τάσεις φυγής των ψηφοφόρων της ΔΗΠΑ προς Αβέρωφ, Μαυρογιάννη και Δημητριάδη, ξέρουν πως καθίσταται δύσκολη η ανατροπή της χαμηλής συσπείρωσής τους.

Η διπλή ανάγνωση της συσπείρωσης του ΑΚΕΛ

Στο ΑΚΕΛ και στο επιτελείο Μαυρογιάννη, το κομμάτι της συσπείρωσης έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός θετική, αφού φαίνεται πως το ΑΚΕΛ είναι το μόνο κόμμα που μέχρι στιγμής έχει συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του σε ποσοστά που ξεπερνούν το 81% και αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα η τάση αυτή θα είναι αυξητική, με στελέχη του κόμματος που μίλησαν στη «Σημερινή» να βάζουν τον πήχη «πάνω από 90%» την ημέρα των εκλογών.

Αφετέρου, όμως, το γεγονός ότι το κόμμα καταφέρνει να συσπειρώσει του ψηφοφόρους του, αλλά αυτό από μόνο του δείχνει πως δεν είναι αρκετό για να στείλει τον κ. Μαυρογιάννη στον β’ γύρο, σημαίνει πως η εκλογική βάση του ΑΚΕΛ έχει συρρικνωθεί συνολικά και σίγουρα απέχει από το παραδοσιακό δεδομένο που το ήθελε να υποστηρίζεται από το 1/3 περίπου του συνολικού εκλογικού σώματος.

Και επειδή στην Εζεκία Παπαϊωάννου και πολύ περισσότερο στο επιτελείο Μαυρογιάννη βλέπουν ότι η πρόκριση στον β’ γύρο περνά μέσα από τη συσπείρωση δυνάμεων πέραν του ΑΚΕΛ, ρίχνουν δίκτυα και στους ψηφοφόρους που φαίνεται να κλίνουν προς τη «γειτονική» υποψηφιότητα του Αχιλλέα Δημητριάδη, ο οποίος καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ένα «υπερπολύτιμο» 4% περίπου. Έτσι, εξάλλου, εξηγείται και η «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ των δύο στο πάνελ της διακαναλικής την περασμένη Τετάρτη.

Το «μυστήριο» με τη συσπείρωση του ΕΛΑΜ

Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα των συσπειρώσεων του ΕΛΑΜ. Απ’ όσους ψήφισαν το κόμμα της ακροδεξιάς το 2021 φαίνεται πως μόνο το 55% στηρίζουν τον Χρίστο Χρίστου, ενώ γύρω στο 20% στηρίζουν Αβέρωφ και 10% Χριστοδουλίδη. Τα στελέχη του κινήματος, πάντως, θεωρούν, και μάλιστα επικαλούμενα δημοσκοπήσεις προηγουμένων εκλογών, πως οι ψηφοφόροι του ΕΛΑΜ για «ευνόητους λόγους» δεν εκφράζονται ανοιχτά, παρά μόνο στις κάλπες. Έτσι εξηγούν και το γεγονός ότι «πάντα οι δημοσκοπήσεις μάς δείχνουν πιο χαμηλά, αλλά πάντα ξεπερνούμε τις προβλέψεις».