Παραπολιτικά

Άνθρωποι και νυχτερίδες

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων στην Πελαθούσα της Πάφου είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν στο σκοτάδι σαν... νυχτερίδες, εξαιτίας των νυχτερίδων! Αυτή η απίστευτη ιστορία αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν το ζευγάρι δημοσιοποίησε το πρόβλημά του, ότι δηλαδή έχουν χτίσει καινούργιο σπίτι, ξοδεύοντας τις οικονομίες μιας ζωής, έχοντας εξασφαλίσει και τις σχετικές επίσημες άδειες, αλλά δεν τους βάζουν ρεύμα εξαιτίας της παρουσίας στην περιοχή ενός σπάνιου είδους νυχτερίδας! Αν κατάλαβα καλά, οι αρμόδιες υπηρεσίες τούς είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να μπούνε πάσσαλοι και σύρματα, για να μη χτυπούνε πάνω οι σπάνιες νυχτερίδες. Αναλογιστείτε την απελπισία δύο ανθρώπων στα 70 τους, να έχουν αποκτήσει κατοικία για να ζήσουν με άνεση τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους, έχοντας εξασφαλίσει οικοδομική και πολεοδομική άδεια, αλλά να τους λένε ότι δεν μπορούν να έχουν ηλεκτροδότηση λόγω της παρουσίας των νυχτερίδων.

Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά κι αν θα βρεθεί κάποια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δείχνουν τις ίδιες περιβαλλοντικές ευαισθησίες και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Όταν, δηλαδή, βλέπουμε να χτίζονται κτηριακά μεγαθήρια και πύργοι και να κατακλύζουν τις παραλιακές ζώνες πόλεων, ή να ανεγείρονται επαύλεις πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές στις οποίες διαβιούν σπάνιες φώκιες, ή να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας δημόσιων κήπων, όπως στη Λεμεσό, με τόνους από τσιμέντο και πλαστικό, ή να προγραμματίζεται η ανέγερση καθεδρικών ναών σε δημόσιους κήπους, όπως στην Πάφο, ή να γκρεμίζονται διατηρητέα με μπουλντόζες, όπως δίπλα στην Αρχιεπισκοπή, ή να ξεφυτρώνουν ξενοδοχειακά ή άλλα συγκροτήματα πάνω σε αρχαιολογικούς χώρους, ή γενικά να εμφανίζονται από το πουθενά διάφορες «αναπτύξεις» εις βάρος του περιβάλλοντος και το κράτος να κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στα εκατομμύρια των επενδύσεων.

Εντάξει, να προστατεύουμε τις σπάνιες νυχτερίδες και τα άλλα είδη της εγχώριας πανίδας, αλλά όχι να κάνουμε διακρίσεις και να παραβλέπουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος, προστατεύοντας μεν τις χελώνες Caretta caretta, αλλά προστατεύοντας περισσότερο και το είδος... Developer developer.

ΜΠΟΞΕΡ