Κυπριακό

Ο Βρετανός Υπ. Αρμοστής, ο Όθων Αναστασάκης, τα δώρα προς την Τουρκία και οι χήνες του Σερ Χάνεϊ

Το Φόρεϊν Όφις αναζητεί «θαρραλέο» νέο Πρόεδρο με δώρα - Καθώς πλησιάζουν οι Προεδρικές του 2023, το σκηνικό πάει να μοιάσει με την προ του δημοψηφίσματος κατάσταση

Τον τελευταίο καιρό και καθώς πλησιάζουν οι Προεδρικές του 2023, το σκηνικό πάει να μοιάσει με την προ του δημοψηφίσματος 24.4.2004, κατάσταση. Στον ρόλο τους και πάλι οι «κηδεμόνες» για κλείσιμο του Κυπριακού στις δικές τους και στις τουρκικές προδιαγραφές.

Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσω τον θυμό του επικεφαλής του σχεδιασμού και προώθησης του βρετανικού «Σχεδίου Ανάν», Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπως εκφράστηκε στο βιβλίο του μετά το ΟΧΙ μας, στις 24.4.2004. Κατηγόρησε ως υπεύθυνους τα «corrupt media» («διεφθαρμένα ΜΜΕ») του «νότου», δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσα πρωτοστάτησαν στην απόρριψή του και υπερηφάνως και το Συγκρότημα ΔΙΑΣ.

Άμεσα σχετικές, οι πρόσφατες αποδεσμεύσεις βρετανικών πρωθυπουργικών εγγράφων, 30.12.2022, που δημοσιεύσαμε στη «Σημερινή», 1.1.2023, «Αποδέσμευση Βρετανικών Εγγράφων για 2000-2002 - Προετοιμάζοντας το ‘‘Σχέδιο Ανάν’’ για τον ρόλο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ (Sir David Hannay)».

Οι «χήνες» Χάνεϊ

Σχετική αναφορά στο άρθρο του συνάδελφου Λάζαρου Μαύρου στη «Σημερινή», 29.1.2006, με τίτλο «Gaggle and Op. Leaders».

«...Στο βιβλίο του που εξέδωσε μετά την παταγώδη αποτυχία του σχεδίου του, με τον τίτλο ‘‘Cyprus – the search for a solution” ο Ντέιβιντ Χάνεϊ ξεσπάθωσε ‘‘αγρίως’’ κατά των δημοσιογράφων, ιδιαίτερα του ‘‘νότου’’, τους οποίους, μάλιστα, αποκάλεσε και gaggle (‘‘κοπάδι από θορυβώδεις χήνες’’), που του χάλασαν το περίτεχνο Σχέδιό του. Το οποίο – υπενθυμίζεται ότι – όταν υπεβλήθη υπό του κ. Άλβαρο ντε Σότο, 12.11.2002, στον τότε πρόεδρο Κληρίδη, έτυχε αμέσως αποδοχής από τη Λευκωσία, την Αθήνα του κ. Σημίτη, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και... όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των εδώ μεσαίων και μεγάλων κομμάτων! Συνεπώς στα μυαλά και στα σχέδια των ιθυνόντων του Φόρεϊν Όφις, από τον λόρδο Χάνεϊ μέχρι τον, μη προαχθέντα εισέτι σε λόρδο, κ. Στρο, παραμένει διαρκώς το κεφάλαιο του τι δέον γενέσθαι εν Κύπρω, προς αντιμετώπιση των ‘‘gaggle’’ με την αξιοποίηση, όσων και τη συνδρομή όσων ενδεχομένως προσφέρονται εκ των ‘‘opinion leaders’’».

(Βλέπε και άρθρο Φ.Α. στη «Σημερινή», «Οι «χήνες» του λόρδου Hannay και τα 'corrupt media'», 4.8.2017).

Τη νέα προσπάθεια ξεκίνησε ο Βρετανός ΄Υπατος Αρμοστής στη Λευκωσία, πακιστανικής καταγωγής, Ιρφάν Σιντίκ, με συναντήσεις με κατ’ επιλογήν Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. Δεν αμφιβάλλω ότι παρασκηνιακά το ίδιο θα κάνει και με Ελληνοκύπριους… Την «εξόρμησή του» επιβεβαίωσε ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος, στο άρθρο του στον «Φιλελεύθερο, 5.1.2023: «Ο Βρετανός πρέσβης θέλει ‘‘θαρραλέο’’ τον νέο Πρόεδρο!». Έγραψε μεταξύ άλλων:

Δώστε κίνητρα στην Τουρκία - δώρα!!!

«Καλώς τον κι ας άργησε! Το μήνυμα για το τι πρέπει να κάνει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου, έφθασε ‘‘συστημένο’’ από τον Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία, Ιρφάν Σιντίκ, ο οποίος έσπευσε να γνωστοποιήσει ότι γνωρίζει τη συνταγή για να σπάσει το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό (άρθρο στο αφιέρωμα του ‘‘Φιλελευθέρου’’, 2023 χρονιά αποφάσεων, σελ. 66). Πρέπει, αναφέρει, ο νέος Πρόεδρος να είναι… θαρραλέος!.. Και για να μείνει ανοικτό το παράθυρο και να πειστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία να επιστρέψουν στο τραπέζι, θα πρέπει να κατατεθεί ‘‘μια σοβαρή προσφορά κινήτρων’’. Καλλιεργώντας τη λογική του κατευνασμού, αντί να στραφεί προς την κατοχική δύναμη, να ζητήσει να συνεργασθεί, καλεί την ελληνική πλευρά να δώσει κίνητρα, δώρα…» (https://www.philenews.com/f-me-apopsi/arthra-apo-f/article/1628620/o-bretanos-presbis-thelei-tharraleo-ton-neo-proedro).

15.1 ΕΓΓΡΑΦΟ 1.jpg

Τα πρακτικά του σεμιναρίου στην Οξφόρδη, Οκτώβριος 2003.

15.1 ΕΓΓΡΑΦΟ 2.jpg

Οι λεπτομέρειες για το σεμινάριο και οι υποστηρικτές/χρηματοδότες.

Τα δώρα!

Εδώ επανέρχομαι στον συνάδελφο Κώστα Βενιζέλο, ο οποίος είχε ενημερώσει από τις 4.12.2022 και για «Ιδέες από ΕΕ για ενέργεια, με δώρα προς την Τουρκία». Έγραψε:

«… Στα ενεργειακά της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να αξιοποιήσει τον φυσικό πλούτο, σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και στο πλαίσιο αυτό συζητά και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως συναφώς προκύπτει από τις συζητήσεις, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να εμπλέξουν την Τουρκία, για να μην αντιδράσει, έχοντας ως βασικό εργαλείο προσέγγισης τον κατευνασμό της Άγκυρας. Είναι δε σαφές πως τα δώρα θα προέρχονται από την Κύπρο… Αυτή η προσπάθεια των Βρυξελλών είναι γνωστή σε εμπλεκόμενους και μη, προδήλως κινείται στα «νερά» της κατοχικής δύναμης και υπάρχει προσπάθεια να προσαρμοστεί με αυτήν τη λογική και η Λευκωσία. Από τις συζητήσεις, πάντως, που έχουν ήδη γίνει η κυπριακή πλευρά δεν απέχει και πολύ από αυτήν τη λογική. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Διευθύντριας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Angelina Eichhorst στην Κύπρο, η αξιωματούχος Ε.Ε. επιχείρησε να στείλει μηνύματα προς τη Λευκωσία, ώστε αυτός ο σχεδιασμός να προχωρήσει…» (https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1609277/idees-apo-e-e-ga-energia-me-dora-pros-tin-toyrkia).

Σεμινάριο Οξφόρδης για ωραιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν», Χάνεϊ

Παράλληλα, μας ήλθε από τα παλιά μετά από 20 χρόνια, και ο καθηγητής Όθων Αναστασάκης, του SEESOX της Οξφόρδης, με συνέντευξή του (3.1.2023), και αυτός στον «Φιλελεύθερο», στην οποία, αφού μας «ενημερώνει» ότι «το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας κλυδωνίζεται» κ.λπ., κ.λπ., μας λέει ότι εμείς, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρέπει να αλλάξουμε στάση έναντι της Τουρκίας. Η Τουρκία, είπε, έχει δείξει τις προθέσεις της για να επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλων κρατών προωθώντας τα συμφέροντά της.

Αλλά ούτε λέξη για τη 48χρονη τουρκική συνεχιζόμενη κατοχή της μισής μας Κύπρου, π.χ. πώς κάνει πράξη τις βάρβαρες επεμβάσεις της στα εσωτερικά άλλων κρατών! Και πρόσθεσε: «…Πρέπει, όμως, πραγματικά να καταλάβουμε πως η Τουρκία έχει αλλάξει ως χώρα και δεν μπορούμε να την αντιμετωπίζουμε όπως στο παρελθόν» (https://www.philenews.com/eidiseis/sinentefxeis/article/1627739/othon-anastasakis-to-paggosmio-systima-asfaleias-klydonizetai).

Πώς, δηλαδή, θα πρέπει τώρα να την... αντιμετωπίζουμε; Με τα δώρα της ΕΕ που ζήτησε ο Ερντογάν, τον Μάρτιο του 2022, με τα «σοβαρά κίνητρα» που προτρέπει ο Βρετ. ΄Υπ. Αρμοστής - και που θα αντανακλούν εκείνα της ΕΕ/Ερντογάν, τις προθέσεις Ν. Χριστοδουλίδη (συνέντευξη Γ. Καρεκλά), ή με την εισήγηση Α. Συρίγου να πάρει η Τουρκία τα F-16;

Όθων Αναστασάκης - Σεμινάριο - Χρηματοδότες

Και λίγα λόγια για τον καθηγητή της Οξφόρδης, κ. Όθωνα Αναστασάκη. Αυτός μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του, την Καλυψώ Νικολαΐδη και τον Giles Bertrand, ήταν επικεφαλής της διοργάνωσης σεμιναρίου στις 3-4 Οκτωβρίου 2003 στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με το Φόρεϊν Όφις, με επίλεκτους καλεσμένους, για ωραιοποίηση του «Σχεδίου Ανάν» (Χάνεϊ)! Με τίτλο: “Getting to Yes: Suggestions for Embellishment of the Annan Plan for Cyprus”. Τα πρακτικά του σεμιναρίου με τους τρόπους που προσπάθησαν να προωθήσουν το έκτρωμα «Ανάν/Χάνεϊ» και τον πολύ ενδιαφέροντα κατάλογο καλεσμένων/συμμετεχόντων, εκδόθηκαν τον Φεβρουάριο του 2004 και ακόμα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα τους. Διαβάστε τα οι νεότεροι ειδικά, είναι «διδακτικά»!!!

Με την υποστήριξη του Προγράμματος Σύγχρονης Τουρκίας, USAID, UNDP μέσω UNOPS (https://users.ox.ac.uk/~ssfc0041/cyprus_report.pdf).

Σχετικό το άρθρο της γράφουσας στη «Σημερινή», 5.2.2015, «Από την εξασφάλιση του ΝΑΙ στο πώς να ξεπεραστεί το ΟΧΙ» (Για άλλο σεμινάριο από τους ίδιους το 2007).

«Θαρραλέο» νέο Πρόεδρο

Ο Ύπ. Αρμοστής εκφράζει το Φόρεϊν Όφις, το οποίο αναζητεί έναν νέο Γλαύκο Κληρίδη, που προσπάθησε αλλά απέτυχε να περάσει το «Σχέδιο Ανάν» όσο και να βοήθησαν τότε το Φόρεϊν Όφις και η Ουάσιγκτον με χρηματοδοτήσεις, σεμινάρια, εγκάθετους, επιτήδειες ΜΚΟ… Έναν νέο Γιώργο Βασιλείου, που υπήρξε γι’ αυτούς «precious asset», αφού πέρασαν μαζί του το διζωνικό ψήφισμα 649/90, και έκανε ό,τι του ζήτησαν, δέχθηκε τότε το 99% των τουρκικών αξιώσεων…

Ειρωνικά, όπως ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ βρήκε «ένοχους» για τη χαμένη τους ευκαιρία, τους Έλληνες δημοσιογράφους στην ΚΔ, σήμερα ακούμε ότι και κάποιοι στην Κύπρο πάνε να τον αντιγράψουν συνειδητά ή ασυνείδητα. Ενοχλημένοι γιατί κάποιοι δημοσιογράφοι τολμούν να κάνουν το καθήκον τους και να πιέζουν τους υποψηφίους για απαντήσεις!

«Οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ είναι το βολικό άλλοθι σε προεκλογικές εμπάθειες»

Κλείνω με το άρθρο του αγαπητού πρώην αρχισυντάκτη της «Σημερινής», Σάββα Ιακωβίδη (4.1.2023). Έγραψε μεταξύ άλλων:

«…Τις τελευταίες ημέρες, γι’ ακόμα μία φορά, γίναμε μάρτυρες αυτής της άθλιας, απαίδευτης, τριτοκοσμικής πρακτικής. Πολίτες, που υποστηρίζουν συγκεκριμένο υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, επέπεσαν κατά του συναδέλφου, Γ. Καρεκλά, του διευθύνοντος συμβούλου του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και, φυσικά, εναντίον του κ. Κωστή Ν. Χατζηκωστή, εκ των ιδρυτών της "Σημερινής" και του Συγκροτήματος. Τους περιέλουσαν με όλων των λογιών και διαμετρημάτων υβριστικά επίθετα…

»Και οι μεν και οι δε, όπως και πολλοί άλλοι, δεν ανέχονται, δεν αντέχουν και δεν θέλουν ανεξάρτητους, ελεύθερους και υπεύθυνους δημοσιογράφους… Είναι καθήκον, υποχρέωση και ευθύνη κάθε σοβαρού επαγγελματία και αξιόπιστου δημοσιογράφου να ελέγχει, να κρίνει, να επικρίνει και να υποβάλλει σκληρές, επιθετικές ερωτήσεις σε κάθε αξιωματούχο του κράτους και της πολιτείας. Για έναν απλό… λόγο: Ο δημοσιογράφος είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ της κοινής γνώμης και της εκάστοτε εξουσίας. Αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι, πάρα πολλά σκάνδαλα, καταχρήσεις, ατασθαλίες, πολιτικά και άλλα εγκλήματα, ανεπάρκειες κ.λπ., δεν θα τα γνώριζαν ποτέ οι πολίτες…Οι επιθέσεις και οι επικρίσεις εναντίον εκλεκτών συναδέλφων, οι ύβρεις, οι χαρακτηρισμοί, η λασπολογία, οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί, τα ατεκμηρίωτα υπονοούμενα, η χυδαιολογία και ο διασυρμός τους, επιβεβαιώνουν την τραγική έλλειψη πολιτικής Παιδείας. Κυρίως τεκμαίρεται η απουσία ανοχής, σεβασμού, αποδοχής της αντίθετης άποψης και θέσης. Αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του έχουν, δυστυχώς, ακόμα πολύ δρόμο προς τον πολιτισμένο διάλογο, την ανοχή και την αποδοχή της αντίθετης άποψης…» (https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/1051533/oi-dimosiografoi-den-einai-to-voliko-allothi-se-proeklogikes-empatheies).

Και να σκεφτεί ένας ότι στην Κύπρο ακόμα να εμφανιστεί ένας δικός μας “Jeremy Paxman” να τρίζει η καρέκλα του ανακρινόμενου απέναντί του…