Παραπολιτικά

Το λιγκρίν, τα τσιαττιστά και τα... ντιμπέιτ

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διάβασα την είδηση ότι παραδοσιακά παιχνίδια της Κύπρου έχουν περιληφθεί στον Κατάλογο Καλών Πρακτικών της UNESCO για διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το λιγκρίν, το διτζίμιν, ο ζίζιρος, το σσιοινίν (διελκυστίνδα), η σούσα και πολλά άλλα παιχνίδια, που κρατούν ζωντανή την παράδοσή μας, βρίσκονται τώρα και στον Κατάλογο του διεθνούς αυτού πολιτιστικού οργανισμού. Παιχνίδια που δεν πρέπει να χαθούν με την πάροδο των χρόνων, αλλά να τα μαθαίνουν και οι νεότεροι, ένα έργο που έχουν αναλάβει πολυάριθμοι λαογραφικοί σύλλογοι και ομάδες ανά την Κύπρο. Είναι δύσκολο, βέβαια, να πείσεις σήμερα έναν νέο να εγκαταλείψει το τάμπλετ ή τα παιχνίδια στο κινητό του και να πιάσει τη λίγκραν. Αλλά, έστω και σποραδικά, κατά το Πάσχα για παράδειγμα, ας επιβιώσουν αυτά τα όμορφα έθιμα, με τη συμμετοχή και των νέων.

Σημειώνουμε ότι στον Παγκόσμιο Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO έχουν περιληφθεί εδώ και αρκετά χρόνια και τα τσιαττιστά της Κύπρου, ως ‘tsiattista poetic dueling’. Η παράδοση των τσιαττιστών επιβιώνει και σήμερα, αν και οι μεγάλοι ποιητάρηδες που άφησαν εποχή με τα τσιαττιστά τους έχουν ήδη φύγει από τη ζωή. Πρέπει, πάντως, να ομολογήσουμε ότι κάθε Κυπραίος κρύβει μέσα του έναν ποιητάρη, γι’ αυτό και σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και με διάφορες άλλες ευκαιρίες, όλο και κάποιος θα βρεθεί να ρίξει έναν τσιαττιστόν.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, θα μπορούσαμε να είχαμε και ένα... ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων Προέδρων με τσιαττιστά. Θα είχε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα τυποποιημένα ντιμπέιτ που έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα.

Και με αυτήν την αφορμή, ρίχνει και η στήλη το δικό της τσιαττιστόν:

Ε,ε,ε, θα κάμω μιαν εισήγησιν,

μέσα που τα χωρκά μας,
να βάλουμεν τα τσιαττιστά

στα... προεκλογικά μας.
Τζι αντί οι υποψήφιοι

να σύρνουσιν ατάκες,
εις τα ντιμπέιτ της Ττι Βι

να ’ρκουνται με τες... βράκες.
Με τσιαττιστά να τραουδούν

της Τζύπρου τα χαΐρκα,
όπως οι ποιητάρηδες

κάμνουν στα... παναΰρκα.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ