Αναλύσεις

DEBATE: Οι επιτελείς απαντούν για Κυπριακό, Άμυνα και Παιδεία

Τζώρτζια, Μαριλένα και Λεόντιος αναφέρονται στις κόκκινες γραμμές των υποψηφίων τους, για επανέναρξη των συνομιλιών

Η εκπρόσωπος Τύπου στο επιτελείο του Αβέρωφ Νεοφύτου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, η εκπρόσωπος του επιτελείου του Νίκου Χριστοδουλίδη, Μαριλένα Ευαγγέλου και ο επικεφαλής προεκλογικής εκστρατείας του Ανδρέα Μαυρογιάννη, Λεόντιος Φιλοθέου, δίνουν απαντήσεις σε τέσσερεις κοινές ερωτήσεις της «Σημερινής» εκ μέρους των τριών «βασικών» υποψηφίων.

Τέσσερεις ερωτήσεις που αφορούν τα καυτά θέματα του Κυπριακού, της Άμυνας και της Παιδείας.

Υπάρχουν κόκκινες γραμμές, τις οποίες αν ξεπεράσει η Τουρκία, καθίσταται απαγορευτική η επαναφορά μας σε συνομιλίες; Έχουν πλάνο άμεσα εφαρμόσιμο για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου μπρος στις απροκάλυπτες απειλές της Αγκύρας οι τρεις βασικοί υποψήφιοι; Θα αλλάξουν το σύστημα των τετράμηνων εξετάσεων στα σχολεία αν κερδίσουν τις εκλογές; Ποιο σύστημα βαθμολόγησης μαθητών προκρίνουν;

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

  1. Με δεδομένη την έξαρση της επιθετικότητας και τις απροκάλυπτες πολεμικές απειλές της Τουρκίας, υπάρχει στο πρόγραμμα διακυβέρνησής σας κάποιο αμυντικό - αποτρεπτικό πλάνο, το οποίο να είναι άμεσα εφαρμόσιμο; Ποιες είναι οι βασικές αρχές της αμυντικής σας πολιτικής;
  2. Ποια είναι η πρώτη κίνηση στην οποία θα προβεί ο υποψήφιός σας αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεβαλτώσουν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού;
  3. Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τον υποψήφιο σας, τις οποίες δεν θα πρέπει να ξεπεράσει η Τουρκία, προκειμένου να ξανακινήσουμε ή να προσέλθουμε σε διαδικασία συνομιλιών, ή θα πάμε άνευ όρων να συνομιλήσουμε με δεδομένη την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας σε ΑΟΖ, Αμμόχωστο και αλλού;

Τζώρτζια Παναγιώτου: Ξέρουμε καλά ποια Τουρκία έχουμε απέναντί μας

1) Η Κύπρος οφείλει να εντείνει την προσπάθεια ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων της, κάτι που καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο λόγω της γεωπολιτικής κρίσης.

Ένα εγχείρημα που ήδη έχει ξεκινήσει με την ημιεπαγγελματοποίηση της Εθνικής Φρουράς, η οποία επιτεύχθηκε ταυτόχρονα με τη μείωση της θητείας και τη συνεχιζόμενη προμήθεια σύγχρονων και έξυπνων οπλικών συστημάτων και μέσων.

Η χώρα πρέπει να επενδύει στην Άμυνα τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Σε αυτήν την προσπάθεια, εξαιρετικά κρίσιμη είναι η απόλυτη συνεργασία με την Ελλάδα στον αμυντικό τομέα, με κοινούς αλληλοϋποστηριζόμενους σχεδιασμούς, αλλά και οι πολλές και εξαιρετικά σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος με μεγάλο αριθμό χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό η Κύπρος μπόρεσε και πέτυχε την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιπρόσθετα, ήρθε η ώρα των ουσιαστικών πολιτικών αποφάσεων, που θα θωρακίσουν και αμυντικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, με απευθείας όφελος και για την Κύπρο.

Χρειάζεται η πολιτική βούληση από τους Ευρωπαίους εταίρους μας για αποφασιστική υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας με πρακτικό τρόπο.

Η Κύπρος υποστηρίζει τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο τη στρατηγική της αυτονομία. Η Ευρώπη έχει τα θεσμικά εργαλεία για να προχωρήσει στη στρατηγική της αυτονομία, συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ. Στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αυτό προκύπτει μέσα από τις Συνθήκες, καθορίζεται επακριβώς ο θεσμικός χάρτης του πολιτικού πλαισίου της Άμυνας. Από το 1999, που δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας και μέσω της Συνθήκης του Άμστερνταμ, καταγράφηκε μέχρι και σήμερα η ανάπτυξη αυτών των εργαλείων. Η πρόοδος είναι μεγάλη, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Η άρνηση της αντιπολίτευσης για τον ευρωστρατό είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μνημειώδης πολιτική αφέλεια. Εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη συμμετοχή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στον οποίο είμαστε το μόνο μέλος της ΕΕ που δεν συμμετέχει.

Ιδιαίτερα την ώρα που ήδη συμμετέχουμε στη μόνιμη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Pesco, που από την πλευρά της συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ σε υψηλότατο επίπεδο. Ως Κύπρος, με την απειλή της Τουρκίας μόνιμη και την ειρήνη επισφαλή, επιζητούμε την ισχυρή αμυντική παρουσία της Ένωσης στον τόπο μας. Μπορεί εκείνη να εγγυηθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα μετά τη λύση του Κυπριακού και να λύσει έτσι ένα θεμελιώδες πρόβλημα, που μας εμποδίζει να προχωρήσουμε.

«H στρατηγική του Αβέρωφ Νεοφύτου εστιάζει στην επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και στη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για επανένωση της Κύπρου»

2) Από την πρώτη κιόλας μέρα που ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα αναλάβει καθήκοντα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα αρχίσει τις ενέργειες ώστε να σπάσει το αδιέξοδο, ως ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας. Θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να φτάσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και σε λύση, δεδομένου φυσικά πως τον ερχόμενο Μάιο στην Τουρκία θα γίνουν εκλογές, άρα οποιεσδήποτε νέες διαδικασίες για το Κυπριακό αναγκαστικά δεν θα προηγηθούν στο τρίμηνο που μεσολαβεί. Για να σπάσουμε το αδιέξοδο έχουμε καταθέσει δημόσια πρόταση που συνδυάζει ασφάλεια και ενέργεια. Δυο παράγοντες που μπορούν να επιδράσουν καταλυτικά στη λύση και σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της ευρωπαϊκής και δυτικής ατζέντας. Η ασφάλεια να γίνει υπόθεση και του ΝΑΤΟ με αίτημα για άμεση ένταξη. Απελευθερώνεται έτσι το ενεργειακό δυναμικό μας, παρέχοντας στην Ευρώπη έναν εναλλακτικό διάδρομο φυσικού αερίου, κάτι που θα έχει όφελος για όλες τις πλευρές.

3) Όποια κι αν είναι η στάση της Τουρκίας, και παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, εμείς οφείλουμε να κάνουμε τρία πράγματα: να ενισχύουμε τις αμυντικές μας ικανότητες, να αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με φίλους και συμμάχους και να αποδεικνύουμε στην πράξη πως εμείς θέλουμε επιστροφή στον διάλογο και λύση. H θετική προσέγγιση εκ μέρους μας πάντοτε σημειώνεται από τον διεθνή παράγοντα. Σε κάθε ευκαιρία να στέλνουμε το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι εμείς θέλουμε λύση, με προσήλωση στη συμφωνημένη βάση λύσης της ΔΔΟ και του πλαισίου του ΓΓ του ΟΗΕ. Και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προς αυτήν την κατεύθυνση. Ξέρουμε καλά ποια Τουρκία έχουμε απέναντί μας. Είναι η κατοχική αναθεωρητική δύναμη που απειλεί από τον Έβρο έως την ΑΟΖ μας, ο υποκινητής υβριδικών συγκρούσεων και ο βασικός υπαίτιος για το σημερινό αδιέξοδο. H δική μας στρατηγική εστιάζει στην επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού και στη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων για επανένωση της Κύπρου. Δεν μπορούμε να πατούμε σε δύο βάρκες. Αυτή η στρατηγική μόνο κακό έκανε στην Κύπρο. Ανήκουμε στην Ευρώπη και τη Δύση και για λόγους αρχής αλλά και συμφέροντος συντασσόμαστε με τους συμμάχους μας.

Μαριλένα Ευαγγέλου: «Δεν μπορούν να επαναρχίσουν συνομιλίες σε βάση εκτός ΔΔΟ»

1) Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, οι σημερινές προκλήσεις και οι υβριδικές απειλές, καθιστούν την ενίσχυση της αμυντικής αποτρεπτικής ισχύoς της πατρίδας μας ως προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνεται μεταξύ πολλών άλλων μέτρων και πολιτικών η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας µε περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ ύψους τουλάχιστον 2%. Παράλληλα, προωθείται η θεσμοθέτηση και ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και η πλήρης αξιοποίηση των ευκαιριών που προκύπτουν μέσα από την ιδιότητά µας ως Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούμε και τις δυνατότητες που προκύπτουν από την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, όπως επίσης και τις στρατηγικές σχέσεις με γειτονικά κράτη και Κράτη Μέλη της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα διακυβέρνησης του κ. Χριστοδουλίδη περιλαμβάνει συγκεκριμένη πρόταση για ενίσχυση της στενής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος στον αμυντικό τομέα, υπό το πλέγμα και των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και της συμμετοχής των δύο χωρών στον πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με γειτονικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, μελετούμε σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση την προοπτική ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας, σε επιχειρησιακό επίπεδο.

«Μελετούμε σε συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση την προοπτική ουσιαστικής αναβίωσης του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας, σε επιχειρησιακό επίπεδο»

2) Το ζητούμενο είναι η προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των αρχών και αξιών της ΕΕ. Με ενεργό εμπλοκή της ΕΕ, ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό που αφορά την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε όχι μόνο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά να οδηγηθούμε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, θα αναλάβει μια μεγάλη διπλωματική προσπάθεια για τη διασύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού, των ευρωτουρκικών σχέσεων και της τουρκικής επιθετικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι για να προωθήσει την πρότασή του που αφορά στον ενεργότερο ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία ώστε να αναδείξει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, τα οφέλη από τη λύση του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη αφορά στον διορισμό μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία θα αναλάβει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

3) Βεβαίως υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες σε άλλη βάση εκτός από τη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα περιβάλλον χωρίς προκλήσεις, επιβολή τετελεσμένων για να έχουν πιθανότητες επιτυχίας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που εμείς θέλουμε να έχει ενεργό και πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και την άρση του αδιεξόδου.

Λεόντιος Φιλοθέου: Πρώτη κίνησή μας θα είναι να καλέσουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να επισκεφτεί την Κύπρο

1) Σίγουρα η τουρκική προκλητικότητα και τα νέα τετελεσμένα που δημιουργεί στο κατεχόμενο τμήμα της πατρίδας μας μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Ως εκ τούτου, υπό τις παρούσες συνθήκες και μέχρι τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής, επιβάλλεται η σοβαρή ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, ώστε να καταστεί ικανή δύναμη αποτροπής και αντιμετώπισης της όποιας ξένης επιβουλής, αλλά και προστασίας του λαού από νέα δεινά και βιαιότητες. Για την επίτευξη ενός αποτρεπτικού πλάνου, χρειάζεται η υιοθέτηση μίας ολιστικής προσέγγισης, η οποία περιλαμβάνει τη μετατροπή της ΕΦ σε ημιεπαγγελματική, σύγχρονη και ευέλικτη δύναμη αποτροπής, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την κατάλληλη επικοινωνιακή υποδομή. Την ανασυγκρότηση της ΕΦ, με βάση την Αμυντική Στρατηγική, με επαγγελματική μέθοδο και ακολουθώντας διεθνή πρότυπα, με υπευθυνότητα και μακρόπνοο σχεδιασμό. Τη συγκρότηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικό τρόπο κάθε ξένη επιβουλή. Χρειάζεται επίσης να επενδύσουμε στο Ανθρώπινο Δυναμικό, σε στελέχη καταρτισμένα και με υψηλό ηθικό, μέσα από την επικράτηση της αξιοκρατίας και την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων. Αξιοποίηση όλου του προσωπικού -κληρωτών, εφέδρων, εθνοφυλάκων, επιστημόνων και τεχνικών-, καθώς και όλων των Δυνάμεων Εθνικής Ισχύος. Παράλληλα, θα προωθήσουμε την τάχιστη ολοκλήρωση του συστήματος επιτήρησης της Γραμμής Αντιπαράταξης, που θα προσφέρει έλεγχο της «νεκρής ζώνης». Την ανάπτυξη της στρατιωτικής διπλωματίας, με εκπροσώπους χωρών που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε άλλες χώρες-κλειδιά της ΕΕ και αλλού, ώστε να είμαστε ενεργά παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Θα δημιουργήσουμε επίσης συμμαχίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής, με τις οποίες έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της χώρας μας.

«Θέση του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι να επεκταθεί άμεσα η ‘‘νεκρή ζώνη’’ στην περίκλειστη των Βαρωσίων, ώστε να διασωθούν από τις τουρκικές ενέργειες, μέχρι να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις για συνολική λύση»

2) Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα προβεί σε άμεσους χειρισμούς για το Κυπριακό, με κύριο στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Πρώτη του ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, η επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, από τον οποίο θα ζητήσει να αναλάβει πρωτοβουλία, προσκαλώντας τον να επισκεφθεί την Κύπρο. Παράλληλα, θα απευθυνθεί με επιστολή στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ζητώντας στήριξη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα απευθυνθεί επίσης στην τ/κ κοινότητα και στις εγγυήτριες δυνάμεις για να επικεντρώσουν τις δυνάμεις τους στην προσπάθεια να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση από εκεί όπου έμεινε πριν από πέντε χρόνια. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει δηλώσει επανειλημμένως την πίστη του στη συμφωνημένη βάση λύσης, τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και στο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, προκειμένου να μπορέσουμε να διανύσουμε το τελευταίο εναπομείναν μίλι και να καταλήξουμε σε μία οριστική λύση για το Κυπριακό. Μία λύση που να διασφαλίζει την απελευθέρωση, επανένωση και την ειρήνη στον τόπο μας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να το επιτύχουμε αυτό, πέρα από τους διπλωματικούς χειρισμούς, είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, όπως επίσης και η δημιουργία των οργανικών συνθηκών της ειρήνης, αξιοποιώντας τους φυσικούς μας πόρους, τις συνέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

3) Βεβαίως, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει χαράξει τις δικές του κόκκινες γραμμές στο κυπριακό ζήτημα, οι οποίες αφορούν τις συμφωνημένες θέσεις της πλευράς μας και τις ομόφωνες αποφάσεις. Επιπρόσθετα, η Τουρκία θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις εμπρηστικές της δηλώσεις που αναφέρονται σε επεκτατισμό στην Κύπρο ή τις συνήθεις απειλές, οι οποίες μόνο στην όξυνση των σχέσεων οδηγούν. Η Τουρκία και η ηγεσία της τ/κ κοινότητας θα πρέπει να ξεφύγουν από την αδιανόητη θέση περί «κυριαρχικής ισότητας», με ισότιμο διεθνές καθεστώς και να επανέλθουν στις ράγες της ΔΔΟ, με πολιτική ισότητα για τις δύο κοινότητες, με τη μία ιθαγένεια, τη μία υπηκοότητα και τη μία διεθνή προσωπικότητα. Παράλληλα, για την επιστροφή στις συνομιλίες, η Τουρκία οφείλει να σταματήσει την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων και να θέσει τέρμα στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, το οποίο παραβιάζει τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Θέση του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι να επεκταθεί άμεσα η «νεκρή ζώνη» στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, ώστε να διασωθούν από τις τουρκικές ενέργειες, μέχρι να επανέλθουμε στις διαπραγματεύσεις για συνολική λύση. Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι, κατ’ εμάς, ο μόνος υποψήφιος που θέλει και μπορεί να ανακινήσει το Κυπριακό. Έχει τη βούληση, τις διεθνείς διασυνδέσεις και την αξιοπιστία να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία μέσω της διεθνούς κοινότητας, ώστε να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, με στόχο την οριστική επίλυση του Κυπριακού.

22.1 ΤΕΤΡΑΜΗΝΑ.jpg

Παιδεία: Ποιο σύστημα εξετάσεων προκρίνουν;

4) Η διαρροή των θεμάτων του γραπτού των Νέων Ελληνικών έφερε στο προσκήνιο εκ νέου το σύστημα εξετάσεων στα σχολεία. Αν ο υποψήφιός σας αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα καταργηθούν τα τετράμηνα; Ποιο σύστημα εξετάσεων και βαθμολόγησης των μαθητών προκρίνει ο δικός σας υποψήφιος;

Επιτελείο Α. Νεοφύτου: Βασική επιδίωξη, να γίνουν ολοήμερα όλα τα σχολεία

Η διαρροή είναι καταδικαστέα και πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά. Είναι παράλογο, όμως, να συνδέεται η διαρροή των θεμάτων με τα τετράμηνα. Το αδιάβλητο δεν έχει σχέση με την ουσία του θεσμού.

Όσον αφορά τη ρύθμιση των τετραμήνων, πρέπει να αντιμετωπιστεί μακριά από δογματισμούς, με κριτική διάθεση. Οφείλουμε να αξιολογήσουμε αυτό που η Βουλή έχει αποφασίσει και είναι πλέον νομοθεσία. Για να αλλάξει, χρειάζεται τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, δεν αρκεί η διάθεση της εκτελεστικής εξουσίας.

Στο επίκεντρο της Παιδείας μας πρέπει να βρίσκεται το εκπαιδευτικό και μαθησιακό όφελος των παιδιών μας. Γι’ αυτό επιμένουμε στην ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση - μέρος της οποίας είναι και η ρύθμιση των τετραμήνων. Αυτό αποτελεί κορυφαίο στοίχημα για όλους μας.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε κάθε πτυχή προκειμένου να καταστήσουμε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ουσιαστική και αποτελεσματική. Δεν ξεχνούμε ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ψυχή της Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και λειτουργούς.

Αποτελεί βασική μας επιδίωξη όλα τα σχολεία να γίνουν ολοήμερα, με τις σωστές υποδομές. Η φιλοσοφία της Παιδείας μας να εκσυγχρονιστεί, ώστε το σχολείο να εστιάζει όχι απλώς στην πρόσβαση στην πληροφόρηση, αλλά στις δεξιότητες και στις σύγχρονες απαιτήσεις με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δημιουργεί ελεύθερα σκεπτόμενους πολίτες.

Επιτελείο Ν. Χριστοδουλίδη: Προς αξιολόγηση το σύστημα των τετραμήνων

H καταδικαστέα ενέργεια διαρροής του θέματος του δοκιμίου των Νέων Ελληνικών για τις εξετάσεις τετραμήνων της Γ’ Λυκείου θα πρέπει να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες. Όσον αφορά τα τετράμηνα, ο στόχος ήταν να ικανοποιηθούν οι βασικές παράμετροι του θεσμού, όπως η μείωση της ύλης, η μείωση του άγχους των μαθητών και η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων. Στο πλαίσιο Σχέδιου Δράσης για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη περιλαμβάνεται η ολοκληρωμένη αξιολόγηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων με τη συμμετοχή των γονιών, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των ειδικών. Εάν από την αξιολόγηση επιβεβαιωθεί η αρνητική εκτίμηση για την χρησιμότητά τους, τότε θα καταργηθούν από την ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024, ενώ παράλληλα οι σχετικές διαβουλεύσεις θα δώσουν και την ανάλογη καθοδήγηση για το σύστημα εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθητών.

Επιτελείο Μαυρογιάννη: Θα καταργηθούν άμεσα οι εξετάσεις τετραμήνων

Η διαρροή των θεμάτων στις εξετάσεις τετραμήνων είναι μια απαράδεκτη και ανήθικη πράξη. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν και ταυτόχρονα να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες για όσους απέτυχαν να διασφαλίσουν το αδιάβλητο των εξετάσεων, ζήτημα το οποίο ηγέρθη πολλές φορές στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, λόγω των κενών που μέχρι σήμερα παρατηρούνται στη διαδικασία που ακολουθείται.

Η εξέλιξη αυτή συντελέστηκε στο πλαίσιο του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων που εισήγαγε τα τελευταία χρόνια η απερχόμενη κυβέρνηση. Ενός θεσμού αποτυχημένου, με θύματα τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αφού αναπαράγει το εξετασιοκεντρικό σύστημα και τη βαθμοθηρία, εξυπηρετεί την παραπαιδεία, επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και τραυματίζει την έννοια της μαθησιακής διαδικασίας.

Οι μαζικές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας αποδεικνύουν ότι, όχι μόνο δεν λήφθηκαν υπόψη οι καταγεγραμμένες απόψεις και προβληματισμοί των εκπαιδευτικών, εμπειρογνωμόνων, γονέων και μαθητών, αλλά δεν υπήρξε ούτε και ο απαιτούμενος διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, διάλογος ο οποίος θα έπρεπε να ήταν θεσμοθετημένος.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει διαφορετικό όραμα για την Παιδεία του τόπου. Το σχολείο πρέπει να είναι χώρος ποιοτικής μάθησης και καλλιέργειας της κριτικής σκέψης, όχι ένα εξεταστικό κέντρο διαρκείας. Γι’ αυτό, στο Πρόγραμμά μας περιλαμβάνεται η ρητή και σαφής θέση ότι καταργούνται άμεσα οι εξετάσεις τετραμήνων και εντός έξι μηνών συνδιαμορφώνεται ένα νέο ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών/-τριών, με σεβασμό στους μηχανισμούς διαλόγου όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς 2023-2024.