Συνεντεύξεις

Ν. Χριστοδουλίδης: «Ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι παρών στη διακυβέρνηση»

«Κτίσαμε ένα σύγχρονο, υλοποιήσιμο, κοστολογημένο πρόγραμμα και είμαστε πανέτοιμοι ν' αναλάβουμε»

Η κλεψύδρα των προεδρικών εκλογών αδειάζει και οι υποψήφιοι, την ώρα που εισέρχονται στον τελευταίο γύρο του αγώνα, μας συστήνονται… προσωπικά. Σε συνέντευξή του στη «Σ», ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως έναν άνθρωπο που του αρέσει η ισορροπία, είναι ήρεμος, στωικός και αυστηρός με τον εαυτό του. Μας μιλά για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή του, για την απώλεια των γονιών του και του μεγάλου του αδελφού, στιγμές που αναμφίβολα επηρέασαν τη θεώρησή του για πολλά πράγματα.

Αναφέρεται στη σημαντικότητα του θεσμού της οικογένειας, ενώ δηλώνει πως η διαγραφή του από την πολιτική του οικογένεια, τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είναι κάτι που τον στεναχωρεί. Όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «ο ΔΗΣΥ διαχρονικά δεν διώχνει κόσμο, αλλά ενώνει». Ο ίδιος τονίζει πως δική του προσέγγιση και φιλοσοφία αποτελεί η συνένωση δυνάμεων και του λαού. «Δεν είμαι εδώ για να διχάσω, να δημιουργήσω πόλωση και να θέσω διαχωριστικές γραμμές», όπως λέει. Άλλωστε η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη μιλά για σχηματισμό μίας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, στόχος της οποίας είναι η δημιουργία ελπίδας και προοπτικής για το σύνολο του κυπριακού λαού, χωρίς αποκλεισμούς.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας εμφανίζεται αισιόδοξος, δηλώνοντας πως «είναι πανέτοιμοι ν’ αναλάβουν τη διακυβέρνηση του τόπου», στην οποία, όπως αναφέρει, πρέπει να είναι παρών και ο ΔΗΣΥ.

Μεταξύ άλλων απαντά στις κατηγορίες που του προσάπτουν για συμφέροντα με Ρώσους μεγιστάνες, παρομοιάζοντας όσους τον κατηγορούν, με όσους κατηγορούσαν κάποτε τον Γλαύκο Κληρίδη ότι ήταν πράκτορας των ναζί.

22.1 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΚΑΛΗ ΓΙΑ ΞΕΓΥΡΙΣΜΑ.png

Ο άνθρωπος πίσω από τον υποψήφιο

Νίκος Χριστοδουλίδης: Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από τον υποψήφιο; Πώς θα χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του;

Είμαι άνθρωπος που γενικότερα μού αρέσει η ισορροπία. Είναι κάτι που το επιδιώκω, που σε συνδυασμό με την ψυχραιμία και μια προσέγγιση συγκρατημένης αισιοδοξίας για την καθημερινότητα και τις προκλήσεις της, είναι αυτά που θεωρώ πως με χαρακτηρίζουν. Δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να βγαίνει εκτός ελέγχου. Είναι κάτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου, η ηρεμία και η στωικότητά του. Είμαι την ίδια ώρα πολύ αυστηρός και πολύ απαιτητικός με τον εαυτό μου.

Πώς ήταν η διαδρομή του Νίκου Χριστοδουλίδη μέχρι να γίνει αυτός που είναι σήμερα; Έχετε βιώσει δύσκολες συνθήκες ζωής;

Μια φυσιολογική διαδρομή όπως της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας. Με τις θετικές και αρνητικές στιγμές, με τα εύκολα και τα δύσκολα. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης και τόσο εγώ όσο και τα αδέλφια μου μεγαλώσαμε χωρίς να τα έχουμε όλα, αλλά οι γονείς μας εργάζονταν από το πρωί ώς το βράδυ για να μη λείψει τίποτα στα παιδιά τους. Μας έκαναν να νιώθουμε ότι δεν μας λείπει τίποτα. Ήταν βέβαια και μια περίοδος που ό,τι είχαμε εμείς, περίπου αυτό είχαν και οι γείτονες, οι φίλοι, οι συγχωριανοί μας. Με τις ίδιες μάρκες παπούτσια πηγαίναμε όλοι στο σχολείο, με τα ίδιου τύπου ποδήλατα κυκλοφορούσαμε, τα ίδια παιχνίδια παίζαμε.

Ποια γεγονότα θεωρείτε πως υπήρξαν σταθμοί στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας;

Κάθε στιγμή στη ζωή μας είναι σημαντική, το πώς μεγαλώσαμε, τα βιώματα που είχα ως μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας, η περίοδος των σπουδών, η γνωριμία με τη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, το εργασιακό μας περιβάλλον. Επίσης σε προσωπικό επίπεδο η απώλεια των γονιών μου και του μεγάλου μου αδελφού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν στιγμές που αναμφίβολα επηρέασαν τη θεώρησή μου για πολλά πράγματα.

Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς σας, ήσασταν από τους υποψηφίους που ήρθε μαζί με την οικογένειά του. Τι σημαίνει για εσάς η οικογένεια και η πατρότητα;

Προέρχομαι από μία μεγάλη οικογένεια, το ίδιο και η σύζυγός μου Φιλίππα. Η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό που έχουμε όλοι και νιώθω ευλογημένος που μαζί με τη Φιλίππα, και ήταν απόλυτα συνειδητή επιλογή, δημιουργήσαμε και εμείς μία μεγάλη δεμένη οικογένεια, που είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο και στις δύσκολες στιγμές και στις ευχάριστες. Είμαστε σαν μία ομάδα με αλληλοστήριξη και σεβασμό. Έχουμε τέσσερεις κόρες, που η καθεμία έχει τις δικές της ξεχωριστές ανάγκες και προσπαθώ να είμαι μαζί τους όσο γίνεται, παρότι τώρα με την προεκλογική εκστρατεία ο χρόνος μου είναι σαφώς περιορισμένος και αναπόφευκτα δεν είμαι δίπλα τους όσο θα ήθελα. Σε πολιτικό επίπεδο, έχω την έντονη άποψη ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την οικογένεια μέσα από στοχευμένες δράσεις.

«Η απώλεια των γονιών μου και του μεγάλου μου αδελφού, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήταν στιγμές που αναμφίβολα επηρέασαν τη θεώρησή μου για πολλά πράγματα»
«Η δική μου προσέγγιση και φιλοσοφία είναι αυτή της συνένωσης δυνάμεων και του λαού. Δεν είμαι εδώ για να διχάσω, να δημιουργήσω πόλωση και να θέσω διαχωριστικές γραμμές»

«Με στεναχωρεί η διαγραφή μου από τον ΔΗΣΥ»

Σας προβληματίζει σε προσωπικό επίπεδο που η πολιτική σας οικογένεια σάς έχει διαγράψει; Σε πολιτικό επίπεδο θεωρείτε πως αυτή η διαγραφή προδικάζει τυχόν συνεργασία με τον ΔΗΣΥ είτε στον β’ γύρο αν αντίπαλος σας είναι ο κ. Μαυρογιάννης είτε σε περίπτωση που εκλεγείτε ΠτΔ;

Είναι αναμφίβολα μία ενέργεια, η οποία με στεναχωρεί. Ο ΔΗΣΥ διαχρονικά δεν διώχνει κόσμο, αλλά ενώνει. Ο ιστορικός ηγέτης του κόμματος, ο Γλαύκος Κληρίδης, ακριβώς στο πλαίσιο της εν λόγω προσέγγισης είχε στεγάσει στον Δημοκρατικό Συναγερμό προσωπικότητες με διαφορετικές αφετηρίες και προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση η δική μου προσέγγιση και φιλοσοφία είναι αυτή της συνένωσης δυνάμεων και του λαού. Δεν είμαι εδώ για να διχάσω, να δημιουργήσω πόλωση και να θέσω διαχωριστικές γραμμές.

Σε πολιτικό επίπεδο, εκείνο που με ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πώς εμείς θα διασφαλίσουμε να είμαστε στον δεύτερο γύρο, με ένα σημαντικό ποσοστό. Απ’ εκεί και πέρα το τι θα γίνει στον δεύτερο γύρο είναι μια άλλη διαδικασία, για την οποία οι αποφάσεις θα ληφθούν εκείνη τη στιγμή βάσει των δεδομένων που θα διαμορφωθούν.

Απαίτηση της κοινωνίας η κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής

Μιλάτε για δημιουργία μίας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Το γεγονός, όμως, ότι προέρχεστε από τον ΔΗΣΥ μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα έχουμε μια κυβέρνηση με τις αρχές που διέπουν τον Συναγερμό;

Η πρότασή μου για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, πέρα από το γεγονός ότι έχω την έντονη πεποίθηση πως αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα αλλά και πιο αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των προκλήσεων της χώρας μας, που δεν έχουν κομματική ταυτότητα ή/και ιδεολογικό χαρακτήρα, είναι απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας. Εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του θα σχηματίσω μία κυβέρνηση με άτομα ικανά, ανεξαρτήτως της πολιτικής, κομματικής, κοινωνικοοικονομικής ή άλλης προέλευσης. Θέλω να υπενθυμίσω για άλλη μία φορά ότι είναι προεδρικές εκλογές που έχουμε στις 5 Φεβρουαρίου κι όχι βουλευτικές. Οι υπουργοί της κυβέρνησής μου, απ’ οπουδήποτε κι αν προέρχονται, δεν θα εφαρμόσουν προσωπικές πολιτικές. Θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα διακυβέρνησής μου, που έχω δημοσιοποιήσει και είναι αποτέλεσμα μιας πρωτόγνωρης για τα κυπριακά δεδομένα διαδικασίας, του διαλόγου με τους πολίτες. Και επαναλαμβάνω ότι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο ΔΗΣΥ με μία συμμετοχή επωφελή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, θα πρέπει να είναι παρών στη διακυβέρνηση του τόπου.

«Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίζεται ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά από την όποια τρίτη χώρα. Είναι μια υποψηφιότητα από την κυπριακή κοινωνία, που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο»
«Ο ΔΗΣΥ, με μία συμμετοχή επωφελή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, θα πρέπει να είναι παρών στη διακυβέρνηση του τόπου»

«Ο διάλογος με τον λαό με έκανε πιο σοφό»

Ποια είναι τα κοινωνικά ζητήματα στα οποία, εάν εκλεγείτε ΠτΔ, θα επιδείξετε περισσότερη σημασία και γιατί;

Είχα την ευλογία να συζητήσω πρώτα με τον κυπριακό λαό τα προβλήματα που τον απασχολούν, τις ανησυχίες του, τις προσδοκίες του, μέσα από τη διακυβέρνηση του τόπου. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο διάλογος αυτός με έκανε πιο σοφό και μας οδήγησε στο να συντάξουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα, απολύτως υλοποιήσιμο και κοστολογημένο, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας και να δημιουργεί ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Είμαι θιασώτης του κοινωνικού φιλελευθερισμού και αντιλαμβάνεστε τη σημασία που προσδίδω σε κοινωνικά θέματα. Το κράτος οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια, τα θέματα της δημόσιας ασφάλειας και του περιβάλλοντος, ώστε να διασφαλίζει στον βαθμό του δυνατού ίσες ευκαιρίες και ίσες προοπτικές στο σύνολο του κυπριακού λαού.

Σήμερα, εξαιτίας κρίσεων και συνθηκών που οφείλονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, η μεσαία τάξη αντιμετωπίζει πρωτόγνωρες προκλήσεις, που οδηγούν στην αποδυνάμωση και σμίκρυνσή της και η νέα γενιά βρίσκεται ενώπιον μιας σοβαρής πρόκλησης, που συνοψίζεται στο να βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου να έχει λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους. Είναι κάτι που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Αυτές οι εξελίξεις αναπόφευκτα προκαλούν σοβαρότατα κοινωνικά ζητήματα. Με στοχευμένα μέτρα το Κράτος οφείλει και πρέπει να παρέχει στήριξη, να βρίσκεται δίπλα από τον πολίτη, να στηρίζει τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους, τους μονογονιούς αλλά και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ποια είναι τα στοιχεία που θεωρείτε πως σκιαγραφούν έναν ηγέτη, ικανό να κυβερνήσει τη χώρα;

Το πιο σημαντικό για τον οποιοδήποτε ηγέτη, είναι να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επαφή με την κοινωνία, να μπορεί να αφουγκράζεται τις έγνοιες και τις ανησυχίες της και να λειτουργεί με το παράδειγμά του. Σίγουρα θα πρέπει να σκέφτεται πώς θα είναι ωφέλιμος για τον τόπο του και όχι αρεστός, και το ότι η θέση που βρίσκεται, τα αξιώματα γενικότερα έχουν ημερομηνία λήξεως.

«Είμαστε πανέτοιμοι ν’ αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου και να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού»
«H μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και το επιτελείο μας εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση»

«Χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή εντολή»

Με λίγα λόγια, ποιο είναι το όραμά σας για την Κύπρο τού αύριο; Γιατί να σας ψηφίσει ο λαός;

Το όραμά μου, αυτό που θέλω να πετύχω με τη διακυβέρνησή μας, είναι η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των Κυπρίων, να βελτιώσω δηλαδή την καθημερινότητα των πολιτών και ειδικά των ευάλωτων, των νέων, των γονέων, των πολυτέκνων, των μονογονιών, των χαμηλοσυνταξιούχων, των προσφύγων μας, των αγροτών, των κατοίκων της υπαίθρου. Να φτιάξουμε μια Κύπρο καλύτερη για τα παιδιά μας και να προσφέρουμε στον κάθε πολίτη καλύτερο επίπεδο ζωής και πιο αξιοπρεπή καθημερινότητα.

Την ίδια στιγμή, για μένα ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να είναι το μέλλον της πατρίδας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, κτίσαμε ένα σύγχρονο, υλοποιήσιμο, κοστολογημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και είμαστε πανέτοιμοι να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου και να δημιουργήσουμε ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του κυπριακού λαού. Ελπίδα και προοπτική χωρίς αποκλεισμούς. Ελπίδα και προοπτική μέσα από τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, γιατί μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε σαφώς καλύτερα να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Χρειαζόμαστε ισχυρή λαϊκή εντολή και καλούμε τον κυπριακό λαό να συμμετάσχει μαζικά στην εκλογική διαδικασία. Η αποχή δεν θα προσφέρει λύσεις στα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο κυπριακός λαός. H μαζική συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία θα στείλει πολλαπλά μηνύματα και το επιτελείο μας εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Με κατηγορούν για σχέσεις με Ρώσους, όπως κατηγορούσαν τον Κληρίδη για σχέσεις με ναζί»

Στη μακρά αυτή προεκλογική περίοδο που διανύουμε, έχουν λεχθεί και γραφτεί πολλά. Μεταξύ άλλων, έχετε κατηγορηθεί πως ο πεθερός σας διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις με Ρώσους μεγιστάνες. Πώς απαντάτε σε τέτοιου είδους σχόλια;

Έχω κατηγορηθεί και έχω ακούσει απίστευτα πράγματα σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Αυτοί που με κατηγορούν για κάτι τέτοιο, μου θυμίζουν, κι αν θέλετε αυτή είναι και η τραγική ειρωνεία, αυτούς που κατηγορούσαν κάποτε τον Γλαύκο Κληρίδη ότι ήταν πράκτορας των ναζί. Η υποψηφιότητά μου δεν στηρίζεται ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά από την όποια τρίτη χώρα. Είναι μια υποψηφιότητα από την κυπριακή κοινωνία που έχει στο επίκεντρο της τον άνθρωπο.