Το «Qatargate»

Αρχές του νέου χρόνου, νέα από το Κατάρ γι’ ακόμη μια φορά συντάραξαν τον κόσμο. Αυτήν τη φορά επρόκειτο για μια πανέμορφη Ελληνίδα, την Εύα Καϊλή, από τη Θεσσαλονίκη, που βρέθηκε κατ’ ισχυρισμούς με άλλους αναμεμειγμένη σ’ ένα σκάνδαλο με το κράτος του Κατάρ, που φαίνεται ότι λεφτά ξοδεύτηκαν για προώθηση των συμφερόντων του κράτους αυτού του Κόλπου. Αυτοί είναι οι ισχυρισμοί. Υψηλότατα πρόσωπα φαίνονται αναμεμειγμένα, όπως η κ. Καϊλή και ο Ιταλός σύντροφός της και πολλοί άλλοι. Η κ. Καϊλή, ως είναι γνωστόν, ήταν αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λόγω της εθνικότητας της κ. Καϊλή, στα μέρη μας, Κύπρο και Ελλάδα, δώσαμε περισσότερο βάρος στο ελληνικό στοιχείο της υπόθεσης. Αν κοιτάξει, όμως, κάποιος τα γεγονότα και τους συμμετέχοντες, η υπόθεση αυτή είναι μάλλον «ιταλική», αφού οι περισσότεροι από τους λαμβάνοντες μέρος είναι Ιταλοί (βλ. πχ. Louis Colart κ.α., «Les dessous du ‘‘Qatargate’’», La Tribune de Genève, 13 décembre 2022, και Dominique Dunglas, «En Italie, on parle déjà de l’ ‘‘Italian Job’’ du Qatargate» La Tribune de Genève, 15 décembre 2022).

To σκάνδαλο είναι τεραστίων διαστάσεων. Σε διαμερίσματα όπου έγιναν έρευνες βρέθηκαν τεράστια ποσά χρημάτων (cash), μια φορά 600.000 ευρώ και πολλά άλλα άλλες φορές. Λέγεται ότι τα λεφτά αυτά χρησιμοποιούνταν για να επηρεάσουν αποφάσεις υπέρ του Κατάρ για διάφορα θέματα.

Το θέμα αυτό είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά όταν το Κατάρ ήθελε να διοργανώσει το Παγκόσμιον Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Και μετά ακολούθησε η σημερινή κατάσταση.

Είναι πράγματι λυπηρό να βλέπει κάποιος την κατάσταση αυτή να υπάρχει στον κόσμο. Δεν μπορούμε, όμως, και να την αλλάξουμε!

Εν τω μεταξύ, η υπόθεση συνεχίζεται.