Εργασία

Ολοταχώς για την παναπεργία της Πέμπτης οι συντεχνίες

Δεν έπιασε τόπο η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού, όπως υποστήριξαν οι συντεχνίες, αυτή θα έπρεπε να απευθυνόταν προς τους εργοδότες

Ολοταχώς προς την απεργιακή κινητοποίηση της προσεχούς Πέμπτης οδεύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα της ΑΤΑ, καθώς δεν απέδωσε καρπούς η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναστολή των μέτρων. Οι ηγεσίες των συντεχνιών υποστηρίζουν ότι η έκκληση του Προέδρου θα έπρεπε να απευθύνεται προς τις εργοδοτικές οργανώσεις και όχι προς τις ίδιες, αφού, όπως υποστηρίζουν, η άλλη πλευρά ήταν αυτή που παρουσιάστηκε άτεγκτη στις θέσεις της. Ως εκ τούτου, οι συντεχνίες θέλουν να στείλουν ηχηρό μήνυμα, με την τρίωρη παναπεργία που εξήγγειλαν, τόσο προς τη νυν κυβέρνηση, όσο και στη νέα που θα προκύψει από τις εκλογές του Φεβρουαρίου και ασφαλώς προς την εργοδοτική πλευρά. Η οποία, από την πλευρά της, δεν φαίνεται να σκέφτεται τη λήψη αντιμέτρων στην τρίωρη απεργία, ωστόσο αυτά ενδεχομένως να μπουν στο τραπέζι σε περίπτωση που τα μέτρα συνεχιστούν ή ενταθούν.

Όπως προκύπτει λοιπόν από τις εξελίξεις, οι συντεχνίες δεν έμειναν ικανοποιημένες από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει γι’ ακόμα ένα χρόνο η υφιστάμενη συμφωνία με την απόδοση του 50% της ΑΤΑ. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή τους ανακοίνωση οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΕΣΚ, η υφιστάμενη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εκπνεύσει, για καταβολή της ΑΤΑ μόνο στο 50%, δεν θεωρείται ικανοποιητική, και επαναλαμβάνουν την ομόφωνη θέση τους για πλήρη αποκατάστασή της και απόδοσή της στη βάση της φιλοσοφίας της, όπως προνοείται στη Μεταβατική Συμφωνία του Ιουλίου του 2017. Εκφράζουν, παράλληλα, την κοινή θέση ότι επιβάλλεται η πλήρης καταβολή της ΑΤΑ και επέκτασή της για όλους και όλες, ενώ απορρίπτουν κάθε προσπάθεια κατάργησης ή αλλοίωσης της φιλοσοφίας της.

ΣΕΚ: Δεν μπορεί να θεωρηθεί υποχώρηση αυτό που έκαναν οι εργοδότες

Ειδικότερα, μιλώντας για το θέμα στη «Σημερινή», ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι «αρχίσαμε ένα διάλογο με τις εργοδοτικές οργανώσεις υπό τη διαμεσολάβηση του Υπουργού Εργασίας, ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με τη συνέχιση της υφιστάμενης συμφωνίας. Η συνδικαλιστική πλευρά», συνέχισε, «έκανε κάποιες υποχωρήσεις, αφού δέχτηκε τη σταδιακή απόδοση της ΑΤΑ αντί την άμεση παραχώρηση του 100%, ωστόσο αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την άλλη πλευρά», ανέφερε. Παράλληλα τόνισε πως δεν μπορεί η εργοδοτική πλευρά να διατείνεται ότι προέβη σε υποχωρήσεις όταν από την πλήρη κατάργηση του θεσμού της ΑΤΑ έβαλε στο τραπέζι τη συνέχιση της υφιστάμενης συμφωνίας με την απόδοση του 50%. Η προσπάθειά τους εξ αρχής, πρόσθεσε, ήταν να βάλουν στο τραπέζι και άλλα θέματα που αγγίζουν τις συλλογικές συμβάσεις, κάτι ασφαλώς που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, είπε ο κ. Μάτσας.

ΚΕΒΕ: Αν συνεχιστούν τα μέτρα, θα δούμε πώς θα χειριστούμε το θέμα με τα μέλη μας

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, μιλώντας με τη σειρά του στη «Σημερινή», επανέλαβε τη θέση του Επιμελητηρίου ότι ο θεσμός της ΑΤΑ έκλεισε τον κύκλο του και θα πρέπει να εξευρεθεί ένα άλλο σύστημα, το οποίο να συνδέεται με την παραγωγικότητα, αλλά ταυτόχρονα να λαμβάνει υπόψη και τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες. Δεν μπορεί κάθε φορά που αυξάνεται ο πληθωρισμός να αυξάνονται και οι μισθοί, σημείωσε ο κ. Τσιακκής, επισημαίνοντας ότι και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις αυξάνεται το κόστος. Επομένως δεν μπορεί να επωμίζονται και τις επιπλέον αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς κατά πόσον προκύπτει θέμα για αντίμετρα από την εργοδοτική πλευρά ενόψει της παναπεργίας που εξήγγειλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την άποψη ότι δεν αναμένεται να προκύψει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο. Ωστόσο, σημείωσε, σε περίπτωση που τα μέτρα συνεχιστούν, το ΚΕΒΕ θα καθίσει με τα μέλη του για να ακούσει τις θέσεις τους, καθώς εάν δημιουργηθεί πρόβλημα με τον εφοδιασμό των επιχειρήσεων ή με έλλειψη προσωπικού, τότε τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να δούμε πώς θα χειριστούμε το όλο ζήτημα, σημείωσε.

Προσωπικό ασφαλείας

Όσον αφορά τώρα την τρίωρη παναπεργία, σε αυτή θα συμμετέχουν οι συντεχνίες ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΔΕΟΚ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ, ΣΑΚ, ΣΥΠΥΚ, ΠΟΑΣΟ, ΠΑΣΥΚΙ και ΕΣΚ. Όπως φαίνεται, δεν συμμετέχει η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ, εξέλιξη που ξένισε τις προαναφερθείσες συντεχνίες, δεδομένου ότι η ΕΤΥΚ συμμετείχε στις πανσυνδικαλιστικές διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα. Πλην των τραπεζών, λοιπόν, στην απεργία θα συμμετέχει ο δημόσιος και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, όπως επίσης και η τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και ο ιδιωτικός τομέας. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μάτσας, από την απεργία δεν θα επηρεαστούν οι εξετάσεις των μαθητών, ενώ θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία, λιμάνια και αεροδρόμια. Όσον αφορά τα Σώματα Ασφαλείας, θα συμμετέχουν όσοι / όσες βρίσκονται εκτός καθήκοντος και χωρίς να φέρουν στολή.

Συγκεντρώσεις

Οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων θα γίνουν στα ακόλουθα σημεία: Στη Λευκωσία, η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στο προαύλιο του Υπουργείου Οικονομικών, και θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στη Λεμεσό, η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στο Διοικητήριο. Στη Λάρνακα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στην Επαρχιακή Διοίκηση. Στο Παραλίμνι η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Στην Πάφο, η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στην Επαρχιακή Διοίκηση. Σημειώνεται ότι στις ουσιώδεις υπηρεσίες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για αποφυγή ταλαιπωρίας του κοινού.