Υγεία

Η «ώρα της κρίσης» για την εργασιακή ειρήνη στα νοσοκομεία

Κατατίθεται σήμερα το απόγευμα η πρόταση του ΟΚΥπΥ προς τους εργαζομένους - Άγνωστο το τι θα γίνει, αν το περιεχόμενο της πρότασης δεν ικανοποιεί τις συντεχνίες

Κατατίθεται σήμερα το απόγευμα η πρόταση του ΟΚΥπΥ προς τις συντεχνίες των εργαζομένων στον οργανισμό σχετικά με το ζήτημα της συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια. Από το περιεχόμενο της πρότασης και από το αν αυτό ικανοποιεί τις συντεχνίες έστω προκαταρτικά προκειμένου να ξεκινήσει διαβούλευση, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η εργασιακή ειρήνη στα δημόσια νοσηλευτήρια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρχουν κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες.

Όπως δήλωσε χθες Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, βάσει της ενημέρωσης που έτυχε από τον Οργανισμό η πρόταση του ΟΚΥπΥ για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης θα είναι βελτιωμένη και ευχήθηκε να είναι μια πολύ καλή πρόταση ώστε να τη δεχτούν οι συντεχνίες των εργαζομένων.

Σημειώνεται πως χθες, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, ΟΚΥπΥ και συντεχνίες νοσηλευτών συνεδρίαζαν παρουσία και του Υπουργού Υγείας (από τις 4 και μετά) με αντικείμενο τη στελέχωση των νοσοκομείων.

Εξάλλου μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου σημείωσε πως η πρόταση που «είναι μάλλον βελτιωμένη» αποσκοπεί στο να αποτελέσει τη βάση για να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να επιτευχθεί και η εργατική ειρήνη.

Τα μέλη των οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΝΟ στα δημόσια νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του Οργανισμού για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης για το προσωπικό που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια.

Σημειώνεται πως συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης ζητούν περίπου χίλιοι εργαζόμενοι στον ΟΚΥπΥ, οι οποίοι προσλήφθηκαν από το 2019 με προσωπικά συμβόλαια.

Πάντως, σε ότι αφορά τις κατηγορίες για καθυστερήσεις από μέρους του ΟΚΥπΥ, ο κ. Χαριλάου σημείωσε στο κρατικό ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο Οργανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα όπως ο κορωνοϊός και άλλα. Ως εκ τούτου αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην διευθέτηση του ζητήματος συνομολόγησης συλλογικών συμβάσεων ή και άλλων θεμάτων, αυτό δεν έγινε επί σκοπού, αλλά επειδή οι συνθήκες το επέβαλαν θέτοντας άλλες προτεραιότητες.

ΠΗΓΗ: Simerinionline / KYΠΕ