Κόμματα

ΕΛΑΜ στην κυβέρνηση; - Πώς έπεισε στους κουρεμένους; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ - Οι επαφές τους με Συναγερμικά στελέχη, οι τεχνοκράτες Υπουργοί του, οι κουρεμένοι, το ΕΛΑΜ, η επαφή του με την κοινωνία και άλλα καυτά θέματα

Στο Πρωτοσέλιδο του ΣΙΓΜΑ φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων του Ανδρέα Δημητρόπουλου. Μίλησε για την «κορυφαία» πράξη διορισμού Υπουργών και ανέφερε πως προκρίνει τους τεχνοκράτες «με πολιτική αντίληψη». Απάντησε επίσης στο «θολό» όπως εξελίχθηκε ζήτημα της συμμετοχής του ΕΛΑΜ στην ενδεχόμενη διακυβέρνησή του, ενώ μίλησε μεταξύ άλλων και για το πώς «έπεισε» τους κουρεμένους καταθέτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά του. Δείτε επίσης σε βίντεο που ακολουθεί πώς τοποθετείται για το Κυπριακό αλλά και για το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δικό του κόμμα.

Τεχνοκράτες ή πολιτικοί στο Υπουργικό;

Σε ότι αφορά το υπουργικό του συμβούλιο σε περίπτωση που εκλεγεί, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως θα απαρτίζεται κυρίως από τεχνοκράτες «οι οποίοι θα έχουν πολιτική αντίληψη των πραγματων» αλλά και από πολιτικά στελέχη.

«Σαφώς μια τεχνοκρατική κυβέρνηση θα είναι πιο αποδοτική»

Θα είναι το ΕΛΑΜ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη;

Για το αν το ΕΛΑΜ θα έχει θέση στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής όπως την σχεδιάζει, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «με το ΕΛΑΜ μας χωρίζουν τόσες διαφορές που δεν είναι εφικτό να υπάρχει διάλογος στο συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Χρίστου είπε ότι αν δεν περάσει ο ίδιος στον β’ γύρο, θα στείλει το ερωτηματολόγιό του στους δύο που θα περάσουν. Και εγώ είπα ότι θα απαντήσω στο ερωτηματολόγιο αυτό με το πολιτικό μου πρόγραμμα. Αυτό έκανε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το 2018».

Ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου

Η πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη στην οποία θα προβεί αν εκλεγεί θα είναι ο διορισμός του Υπουργικού Συμβουλίου όπως είπε και ως εκ τούτου, «αυτό θα κρίνει για το επόμενο διάστημα την αντίληψη της κοινωνίας για την δική μας κυβέρνηση. Αντιλαμβάνομαι συνεπώς πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση. Οι διορισμοί των Υπουργών θα είναι καθαρά δικής μου επιλογής. Δεν θα είναι ούτε απ’ τα κόμματα που με στηρίζουν, ούτε απ’ τα κόμματα που δεν με στηρίζουν. Αλλά, θα συζητήσω…».

Αναφορικά με τα κόμματα που τον στηρίζουν ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε εκ νέου πως υπάρχουν εν μέρει διαφωνίες και ότι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που τα κόμματα είναι αυτόνομοι πολιτικοί οργανισμοί και δεν αυτοκαταργούνται με την υποστήριξή τους προς την υποψηφιότητά του. Τα κόμματα όπως είπε «έχουν κάνει υπέρβαση και το αναγνωρίζω και το εκτιμώ και αυτό είναι και μεγάλη ευθύνη για εμένα».

Η επαφή με την κοινωνία

Το σοφότερο πράγμα που έπραξε όπως είπε σε αυτή την παρατεταμένη και εν πολλοίς κουραστική προεκλογική περίοδο είναι το γεγονός ότι είχε άμεση επαφή με την κοινωνία. Από αυτό το γεγονός εξάλλου πηγάζει και η αισιοδοξία του σύμφωνα με τον ίδιο, αφού διακρίνει την δυναμική της υποψηφιότητάς του.

Από αυτή του την επαφή με την κοινωνία ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως κρατά δύο πράγματα: Πρώτον το συμπέρασμα ότι πολλές φορές τα προβλήματα που συζητιούνται δημοσίως από τους πολιτικούς είναι άλλα απ’ αυτά που απασχολούν στην πραγματικότητα την καθημερινότητα των ανθρώπων και δεύτερον, ότι η κοινωνία σε πολλά θέματα, πλέον είναι πιο μπροστά από τους ίδιους τους πολιτικούς.

Αν ο κυπριακός λαός «μας τιμήσει με την ψήφο του, αυτός ο διάλογος με την κοινωνία θα συνεχιστεί» ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης επειδή «όποιος κι αν εκλεγεί, αν χάσει την επαφή του με την κοινωνία, σίγουρα θα κάνει λάθη».

Γιατί Χριστοδουλίδη;

Σε ερώτηση γιατί ο λαός να επιλέξει τη δική του υποψηφιότητα και όχι κάποιαν άλλη, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως «μέσα από την δική μας, συλλογική προσπάθεια σαφώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες του κυπριακού λαού». Χωρίς να μηδενίζεται όπως είπε ότι θετικό έγινε στο παρελθόν, «θέλουμε να χτίσουμε στα θετικά και να αλλάξουμε τα αρνητικά και η καλύτερη συνταγή για να το πετύχουμε είναι μια όσο το δυνατόν πιο συλλογική προσπάθεια, μέσα από μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής».

Εξάλλου ο κ. Χριστοδουλίδης επικαλέστηκε την τωρινή πραγματικότητα της Ευρώπης όπου επικρατούν όπως είπε οι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Πώς εξηγεί την πολυσυλλεκτικότητα και τη δυναμική της υποψηφιότητας του

Στην αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας αποδίδει την πολυσυλλεκτικότητά του όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης. Τα πράγματα είπε δεν είναι τα ίδια με αυτά που ίσχυαν πριν 10, 20 χρόνια. Οι εκλογές είναι Προεδρικές και όχι Βουλευτικές – χωρίς να υποβαθμίζεται ο ρόλος και η σημασία των κομμάτων-, σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «ο κόσμος νιώθει πως η δική μας ανεξάρτητη υποψηφιότητα μπορεί καλύτερα να διασφαλίσει μια συλλογική προσπάθεια».

Η διαγραφή από τον ΔΗΣΥ και οι επαφές με στελέχη του κόμματος

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε πως η διαγραφή του από τον Συναγερμό ήταν κάτι που τον στεναχώρησε. Ο λόγος για τον οποίο δεν ακολούθησε τις διαδικασίες που προβλέπονται από το καταστατικό του Συναγερμού προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφορούν το γεγονός πως «είχαν τροχοδρομηθεί με τρόπο τέτοιο που να αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα».

Εξάλλου για τις επαφές που έχει με στελέχη του Συναγερμού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως υφίστανται και πως τα στελέχη του ΔΗΣΥ με τα οποία μιλά στηρίζουν άλλη υποψηφιότητα αυτή την στιγμή και όχι τη δική του.

Ωστόσο όπως είπε, αναγνωρίζουν και αυτοί όπως είπε πως «πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να φέρουμε αποτελέσματα. Και θεωρώ πως θα υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμά μου..».

Πώς έπεισε τους κουρεμένους;

«Το σημαντικότερο είναι να δούμε το ποσό που χρειάζεται για να ανταποκριθούμε ως Δημοκρατία στις ανάγκες των συμπολιτών μας που έβαλαν ράχη και πρέπει να το παραδεχτούμε ότι θυσιάστηκαν πολύ περισσότερο από κάποιους άλλους» ανέφερε σε ερώτηση για το τι είπε στους κουρεμένους και τους κατόχους αξιογράφων που είναι οι τελευταίες συλλογικότητες που ανακοίνωσαν πως τον στηρίζουν.

«Εκείνο που είπα είναι ότι το ταμείο αλληλεγγύης θα λειτουργήσει μέχρι την πρώτη Ιουνίου έτσι ώστε να δεχτεί αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους, να δούμε πόσο θα είναι το ποσό και βάσει των δεδομένων που έχουμε ενώπιών μας να προχωρήσουμε σταδιακά. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να λειτουργήσει αυτό το ταμείο αλληλεγγύης. Να γίνει μια νομική οντότητα για τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το ταμείο αλληλεγγύης (ακίνητα και ρευστό) έτσι ώστε να αρχίσει να λειτουργεί».

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Πρωτοσέλιδο όπου απαντά για θέματα ακρίβειας, δημογραφικά ζητήματα, παιδεία και άλλα: