Ανθρώπινες Ιστορίες

Δωρεά Οργάνων, ένα δώρο ζωής (ΒΙΝΤΕΟ)

Όψεις της Δωρεάς & Μεταμόσχευσης Οργάνων στον τόπο μας – Οι αριθμοί και οι ιστορίες που αποκαλύπτουν το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής

Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία γίνεται μεταφορά υγιούς οργάνου από θανόντα ή εν ζωή δότη, σ’ ένα σοβαρά πάσχοντα λήπτη που έχει υποστεί βλάβη οργάνου, με σκοπό την αποκατάσταση της λειτουργίας του/τους.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ανδρέα Σολουκιδη, Νεφρολόγο Υπεύθυνο της Μεταμοσχευτικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, υπάρχει μια δραματική αύξηση τα τελευταία χρόνια των ασθενών που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση κυρίως λόγω του διαβήτη αφού οι περισσότεροι νεφροπαθείς είναι διαβητικοί τύπου δύο.

Σήμερα 1100 άτομα υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εκ των οποίων οι 70 βρίσκονται στην λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού. Παρόλα αυτά οι θεράποντες ιατροί πιστεύουν ότι θα πρέπει να προστεθούν σε αυτή ακόμα 200 ασθενείς.

Το βασικό πρόβλημα στην χώρα μας σύμφωνα με τον Δρ Σολουκίδη είναι η έλλειψη σε προσφερόμενα μοσχεύματα.

«Πάρτε τον δικό μου νεφρό και βάλτε με εμένα στην αιμοκάθαρση αντί το παιδί μου»

Τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αμερική η πλειοψηφία των δοτών προέρχεται από τους μεταθανάτιους δότες.

Στην χώρα μας μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταμόσχευσης νεφρού και παγκρέατος ενώ τα υπόλοιπα περιστατικά παραπέμπονται σε νοσηλευτήρια του εξωτερικού.

Δείτε το βίντεο


Όπως είναι γνωστό, η μεταμόσχευση οργάνου μπορεί να σώσει τη ζωή ενός ή περισσοτέρων ασθενών ή να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. Αν και πρόκειται για πράξη αγάπης και προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας, εναπόκειται στη γενναιοδωρία των δωρητών ή/και στη συγκατάθεση των οικογενειών τους, αν επιθυμούν να χαρίσουν ζωή σε ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση.

Μεταθανάτια δωρεά οργάνων και μεταμόσχευση

Σύμφωνα με την Κυρία Χρυστάλλα Δεσπότη, Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων, στην χώρα μας υπάρχουν μέχρι στιγμής μόνο 6.000 άτομα τα οποία δήλωσαν ότι επιθυμούν να γίνουν δυνητικοί μεταθανάτιοι δότες οργάνων. Ο αριθμός αυτός θεωρείται χαμηλός.

Η διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης αυτής είναι απλή και μπορεί να γίνει είτε μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου υγείας διαδικτυακά, είτε μέσα από τα έντυπα εγγραφής που βρίσκονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα εξυπηρέτησης του πολίτη κ.ο.κ.

Συγγενείς εκλιπόντων μέσα στον πόνο τους για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, αποφασίζουν να δώσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας

Τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την ίδια κάθε χρόνο περίπου 6 άτομα γίνονται μεταθανάτιοι δότες οργάνων μετά από την συγκατάθεση των οικείων τους.

Όταν υπάρχει στην μονάδα εντατικής θεραπείας ασθενής ο οποίος διαπιστώνεται ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός τότε αφού ενημερωθεί η οικογένεια για τη μη αναστρέψιμη κατάσταση της υγείας του, τυγχάνει και ενημέρωσης για την πιθανότητα να γίνει η δωρεά των οργάνων του για να σωθούν άλλοι συνάνθρωποι μας.

Εκεί δίνεται χρόνος στην οικογένεια για να το σκεφτεί και να αποφασίσει.

Για μεγαλείο ψυχής μίλησε η Κυρία Δεσπότη αφού έρχεται σε άμεση επαφή με τους συγγενείς των εκλιπόντων οι οποίοι μέσα στον πόνο τους για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου, αποφασίσουν να δώσουν ζωή σε άλλους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Συγκίνηση προκαλούν και οι αναφορές του Δρ. Ανδρέα Σολουκίδη για υποψήφιους ζώντες δότες οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις θα θυσίαζαν και την ίδια τους την ζωή για να σώσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα γονέα που είπε στους θεράποντες ιατρούς πάρτε τον δικό μου νεφρό και βάλτε με εμένα στην αιμοκάθαρση αντί το παιδί μου.

Μεταμοσχευτικό Κέντρο

Η Μεταμοσχευτική Κλινική του ΓΝ Λευκωσίας ιδρύθηκε το 2011, στη βάση της απόφασης για μετακίνηση της σχετικής υπηρεσίας κάτω από την αιγίδα του κράτους, σε συνέχεια της διενέργειας μεταμοσχεύσεων νεφρού από το Παρασκευαϊδιο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

Αποτελεί τη μοναδική στο είδος της κλινική με εξειδίκευση στον τομέα της μεταμόσχευσης νεφρού , τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η μεταμόσχευση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μια αποτελεσματική θεραπευτική πρακτική.