Αναλύσεις

Αυξάνονται και πληθύνονται οι αιτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα

Πόσο κοστίζει η φόρτιση ενός μικρομεσαίου ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των Κύπριων πολιτών στα Σχέδια επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Το ενδιαφέρον των αιτούντων χορηγίες για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, το πρώτο δεκαήμερο από την έναρξη του Σχεδίου, δηλαδή από τις 9 Ιανουαρίου έως τις 19 Ιανουαρίου, υποβλήθηκαν συνολικά 1.568 αιτήσεις, ενώ πέρυσι, το 2022, υποβλήθηκαν συνολικά περίπου 9.000 αιτήσεις. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι τα ηλεκτρικά οχήματα έφθασαν στην Κύπρο μετά από 18 μήνες καθυστέρησης. Από τις φετινές λοιπόν αιτήσεις, λίγο λιγότερες από τις μισές, δηλαδή γύρω στις 750 αιτήσεις συμπολιτών μας αφορούν σε αυτοκίνητα, ενώ οι υπόλοιπες σε μοτοσικλέτες και ηλεκτρικά ποδήλατα. Λόγω του ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον, τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα είναι διαφορετικά από τα παλιότερα, καθώς αναμένεται να γίνει κλήρωση σε περίπτωση που ο αριθμός των αιτήσεων υπερβεί τις χορηγίες.

Όπως προκύπτει από τις παραγγελίες των οχημάτων που καταχωρήθηκαν στο πλαίσιο των πρώτων προκηρύξεων, μια μέση τιμή ενός μικρομεσαίου ηλεκτρικού αυτοκινήτου κυμαίνεται στις 35.000 ευρώ, από τις οποίες οι περίπου 10.000 καλύπτονται από το Σχέδιο επιχορήγησης, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 25.000 ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί από τον ίδιο τον δικαιούχο.

Ιδιοκατοίκηση, φωτοβολταϊκά και ηλεκτρικά

Η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου τη σήμερον ημέρα στην Κύπρο συνδέεται με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιόκτητη κατοικία. Για την εξασφάλιση τόσο της κατοικίας, όσο και των φωτοβολταϊκών αλλά και των ηλεκτρικών οχημάτων αρκετοί λήπτες των χορηγιών λαμβάνουν και επιπλέον δάνειο από τις Τράπεζες για να εξασφαλίσουν το υπόλοιπο χρηματικό ποσό των έργων που αποφάσισαν να φέρουν εις πέρας. Έργα τα οποία προϋποθέτουν μια παραγωγική ηλικιακή ομάδα με ικανοποιητικές απολαβές στον χώρο εργασίας και γενικότερη καλή οικονομική κατάσταση. Διότι η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορεί να είναι ακριβή για τον μέσο πολίτη, όμως το Σχέδιο του Υπουργείου απευθύνεται σε ένα άλλο κοινό, οικονομικά ευκατάστατο και με διάθεση για απόκτηση αυτοκινήτου χαμηλών ρύπων.

Σταθμοί και κόστος φόρτισης

Η φόρτιση του οχήματος είναι απλή και πραγματοποιείται μέσω της πρίζας σε εξωτερικούς χώρους και σε σπίτια. Σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), το κόστος ημιταχείας φόρτισης ενός μέσου ηλεκτρικού οχήματος των 50 kWh κυμαίνεται στα 17 ευρώ για 400 χιλιόμετρα, υπολογίζοντας το με το ποσό των 0,35€/kWh. Υπολογίζεται ότι περίπου 12kWh αντιστοιχούν σε 100 χιλιόμετρα. Ο χρόνος της ημιταχείας φόρτισης κυμαίνεται στις έξι ώρες για να φθάσει από το 0% στο 100%, ενώ με ταχυφορτιστή η φόρτιση ολοκληρώνεται σε μία ώρα. Ωστόσο, προτείνεται η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να γίνεται όταν η μπαταρία του φθάσει στο 20% και να ολοκληρωθεί στο 80% της κάλυψης, ποσότητα ικανοποιητική για ένα ταξίδι στην Κύπρο. Ειδικότερα, η ταχύτητα της φόρτισης εξαρτάται από το είδος του φορτιστή και την τεχνολογία του αυτοκινήτου.

Σήμερα σε όλη την Κύπρο λειτουργούν συνολικά 31 διπλοί σταθμοί φόρτισης, από τους οποίους οι δύο σταθμοί είναι ταχείας φόρτισης και βρίσκονται στη Σκαρίνου και στην Αλάμπρα, ενώ οι υπόλοιποι είναι ημιταχείας φόρτισης και είναι εγκατεστημένοι σε δέκα σημεία στη Λευκωσία, σε πέντε στη Λάρνακα, σε εννέα στη Λεμεσό, σε δύο στο Παραλίμνι, σε τέσσερα στην Πάφο και σ’ ένα σημείο στο Τρόοδος.

Ωστόσο, μεμονωμένα σημεία φόρτισης είναι εγκατεστημένα και έξω από διάφορα καταστήματα για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους. Μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου, ο Δήμος Λευκωσίας εγκαινίασε τους πρώτους του διπλούς σταθμούς φόρτισης, έπειτα από πρωτοβουλία του Ομίλου Πηλακούτα σε συνεργασία με την Troodos Electric Cables Ltd, οι οποίοι βρίσκονται στις οδούς Στασάνδρου και Πριγκιπίσσης Ζήνας Ντε Τύρας (Ζήνας Κάνθερ) και θα παρέχουν δωρεάν δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε Δελτίο Τύπου αναφέρεται πως ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης τόνισε ότι στόχος είναι να ελαχιστοποιούμε το οικολογικό αποτύπωμα της πόλης, περιορίζοντας τους ρύπους από τα αυτοκίνητα και να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε άλλες μορφές μεταφοράς, φιλικές προς το περιβάλλον. Όπως ανέφερε, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, με κύριο όφελος πάντα την ποιότητα του αέρα.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος εξέφρασε, στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιάννης Νικολαΐδης, την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση δημόσιων σταθμών φόρτισης e-Point στον Δήμο Λευκωσίας, λέγοντας ότι τέτοια έργα συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.

Εκ μέρος του Ομίλου Πηλακούτα, η Στάλω Πηλακούτα δήλωσε ότι το μέλλον της αυτοκίνησης είναι ηλεκτρικό και ότι η παροχή ισχυρών κινήτρων από το κράτος, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες όπως και το e-Point Cyprus, για δημιουργία αναγκαίων υποδομών φόρτισης, συμβάλλουν ώστε το μέλλον αυτό να έρθει πιο γρήγορα και στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λευκωσίας προτίθεται, σε συνεργασία με τις δύο εταιρείες, να εγκαταστήσει σύντομα ακόμη δύο ηλεκτρικούς φορτιστές στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης στην τάφρο Ντ’ Αβίλα και στον προμαχώνα Τρίπολις (Πλατεία Σολωμού). Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις στο Σχέδιο χορηγιών για απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 9 Μαρτίου στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ενώ το επόμενο Σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια, δηλαδή το 2025.