Παραπολιτικά

Η μάχη του δεύτερου

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, οι προεδρικές εκλογές δίνουν την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Όταν βρεθεί μόνος του πίσω από το παραβάν, βάζει τη δική του σφραγίδα, που μαζί με τις σφραγίδες και των άλλων πολιτών, θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο τα επόμενα πέντε χρόνια. Ασχέτως του εάν μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης... ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Δύο μόλις εβδομάδες απομένουν μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Με τους δύο από τους υποψηφίους να εύχονται να έρθουν... δεύτεροι! Ώστε να μπούνε στον δεύτερο γύρο. Αφού, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ο τρίτος του... «τριπροσώπου» έρχεται πρώτος με διαφορά στον πρώτο γύρο. Οπότε οι άλλοι δύο θα δώσουνε, τις δύο αυτές τελευταίες εβδομάδες, τη μάχη του δεύτερου! Εκτός αν δεν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, αλλά ο Αβέρωφ, που πρόβλεψε ότι οι δημοσκόποι «θα σσιήσουν τα πτυχία τους» και ο ίδιος θα «σσιήσει» στην ττενέκκα!

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, επικεντρώνεται στο ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, αλλά και στο τι θα γίνει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, μεταξύ των δύο γύρων, είχαμε πολύ έντονο το φαινόμενο της κωλοτούμπας. Και αυτό σχετιζόταν πάντοτε με τη στάση που θα τηρούσαν τα κόμματα του Κέντρου, ειδικότερα το ΔΗΚΟ, που ήταν διαχρονικά η πιο... πολύφερνη νύφη. Έτσι, οι διάφοροι υποψήφιοι συναγωνίζονταν τους ακροβάτες του τσίρκου σε κωλοτούμπες, για να εξασφαλίσουν την ποθητή υποστήριξη του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Τώρα, όμως, το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ έχουν δικό τους υποψήφιο, που μάλιστα θεωρείται και φαβορί. Οπότε θα είναι μάταιη οποιαδήποτε απόπειρα να τους δελεάσει άλλος υποψήφιος. Μένει το ενδεχόμενο κωλοτούμπας από ένα εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, εάν δεν περάσει ο υποψήφιός τους στον δεύτερο γύρο. Πράγμα που φαντάζει απίθανο. Αλλά στο μικρό μας τσίρκο ποτέ μην πεις ποτέ...

ΜΠΟΞΕΡ