Παραπολιτικά

Ένα... παροιμιώδες ντιμπέιτ

Με αφορμή την κυπριακή παροιμία «Μεν σούζεις τα πόθκια σου πριν να καβαλλιτζιέψεις», που έριξε ο Αβέρωφ προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη στην τελευταία διακαναλική τηλεμαχία, η στήλη σκάρωσε μια... παροιμιομαχία μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων.

ΑΒΕΡΩΦ: Ρε Νίκο, κατάλαβέ το. Μόνον εγώ είμαι άξιος καπετάνιος. Για σέναν έχω μιαν κυπριακήν παροιμίαν: «Γομάριν που εν το σηκώννεις, μεν το φορτώννεσαι».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Εν έχω πρόβλημαν να σηκώσω το γομάριν της Προεδρίας. Αλλά εσύ σταμάτα να χουμίζεις τόσον πολλά τον εαυτόν σου τζιαι να περιφρονάς τους άλλους. «Τον ξιππασμένον τζιαι τον μουττάν, ο Θεός τον προυμουττά», λαλεί ο λαός!

ΑΒΕΡΩΦ: Ε, μα αφού εν αλήθκεια. Μόνον εγώ μπορώ να κουμαντάρω την οικονομίαν. Τζιαι όπως λαλεί μια άλλη παροιμία μας, «αν δεν έσιει ππαράν, εν έσιει χαράν».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Τζι εγώ να σου αθθυμίσω μιαν άλλην παροιμίαν μας: «Μεν ασκοπάς ριάλια, ασκόπα αθρωπιάν».

ΑΒΕΡΩΦ: Με την αθρωπιάν μόνον, εν τζιαι λύουνται τα προβλήματα του τόπου. Χρειάζουνται λύσεις. «Άγιος που εν θαυματουρκά, εν του αξίζουν τα τζιερκά».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Καλάν, αφού είσαι «Άγιος θαυματουρκός», γιατί εν έπεισες ούλλους τους Συναγερμικούς να σε ψηφίσουν; Παρά τη λάσπην που μου ρίχνεις συνέχεια; Τζιαι «όποιος σύρνει λάσπην του άλλου, ξημαρίζει πρώτα ο ίδιος».

ΑΒΕΡΩΦ: Εσύ επήες απέναντι που το κόμμαν σου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει σου το κάθε λλίον. Είπεν σου: «Εγιώ σ’ έχτισα φούρνε μου, εγιώ εν να σε χαλάσω».

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Άφησ’ τον δικόν μου τον φούρνον τζιαι θώρε τον δικόν σου. Νομίζεις ότι εν να εκλεγείς Πρόεδρος επειδή... «τάσσεις φούρνους παξιμάθκια» στον λαόν;

ΑΒΕΡΩΦ: Μα ενόμισες ότι εν να κερτίσεις τες εκλογές, επειδή... «φακκάς μιαν της πρόκκας τζιαι μιαν του καλλιτζιού»; Εγώ, ο αλουπός της Αρκάκας, απέδειξα πολλές φορές ότι τζιείνα που υπόσχομαι κάμνω τα. Γι’ αυτόν τζιαι θα είμαι ο επόμενος Πρόεδρος.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: «Ο αλουπός στον ύπνον του εθώρεν πετεινάρκα»! Έτσι δείχνουν τζι οι δημοσκοπήσεις.

ΑΒΕΡΩΦ: Τζι εγώ λαλώ σου ότι οι δημοσκόποι στο τέλος εν να σσιήσουν τα πτυχία τους. «Άλλα εν τα μμάθκια του λαού τζι άλλα του κουκκουφκιάου, τζιαι άλλα εν του αλουπού, που κάμνει πάου-πάου»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ