Υγεία

5+1 ερωτήσεις για το πενταπλό τεστ ανίχνευσης ιών

Ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου που παρατηρείται έξαρση των ιογενών, κυρίως, λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19 (εγκλεισμός, χρήση μάσκας, αντισηπτικά κτλ), οι ιώσεις και η γρίπη βρίσκονταν σε ύφεση.

Ο χειμώνας είναι η εποχή του χρόνου που παρατηρείται έξαρση των ιογενών, κυρίως, λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα τελευταία χρόνια, λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της Covid-19 (εγκλεισμός, χρήση μάσκας, αντισηπτικά κτλ), οι ιώσεις και η γρίπη βρίσκονταν σε ύφεση. Τον φετινό χειμώνα, ωστόσο, λόγω και της άρσης των περιοριστικών μέτρων, καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων λοιμώξεων με έντονη, μάλιστα, συμπτωματολογία. Αύξηση, αυτό το διάστημα, σημειώνουν και τα κρούσματα της Covid-19.

Σ’ αυτό το σκηνικό, εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο ως προς τη γρήγορη διάγνωση του ασθενούς -με την καθοδήγηση πάντα του θεράποντα ιατρού- αποτελούν τα τεστ ανίχνευσης πολλαπλών ιών. Το πλέον ενισχυμένο τεστ που διατίθεται σήμερα στην Κύπρο είναι το πενταπλό τεστ, μια εξέταση η οποία ανιχνεύει ταυτόχρονα αντιγόνα πέντε διαφορετικών ιών.

Παραθέτω πιο κάτω τις πιο συχνές ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους εξεταζομένους, κατά τη διαδικασία διενέργειας του τεστ:

Tι ακριβώς είναι και τι ανιχνεύει το πενταπλό διαγνωστικό τεστ;

Το πενταπλό τεστ είναι μια γρήγορη διαγνωστική εξέταση για την άμεση και ταυτόχρονη ανίχνευση πέντε αντιγόνων του ιού SARS-CoV-2, των ιών Α και Β της γρίπης, του RVS και του αδενοϊού.

Μπορώ να κάνω μόνος/η το τεστ;

To συγκεκριμένο τεστ, όπως προνοεί και το εγχειρίδιο χρήσης του, διενεργείται αποκλειστικά στα κλινικά εργαστήρια στο πλαίσιο κλινικοεργαστηριακής εξέτασης, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Δεν αφορά αυτοεξέταση.

Σε τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη εξέταση;

Πάντα με τη συμβουλή του γιατρού μας, το συγκεκριμένο τεστ βοηθά στην ανίχνευση του ιού από τον οποίο πάσχει ο εξεταζόμενος ώστε άμεσα να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

Είναι εύκολη η διαδικασία της εξέτασης;

H διαδικασία διενέργειας της εξέτασης δεν διαφέρει από αυτήν που ακολουθείται στα τεστ κορωνοϊού. Γίνεται, δηλαδή, με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος.

Σε πόση ώρα εξάγεται το αποτέλεσμα;

Αφού γίνει η λήψη δείγματος, το αποτέλεσμα εξάγεται 30-45 λεπτά μετά.

Yπάρχει το ενδεχόμενο λάθους;

Oπως και σε όλα τα τεστ που ανιχνεύουν αντιγόνα, υπάρχει το ενδεχόμενο ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος στις περιπτώσεις όπου το ιιικό φορτίο είναι πολύ χαμηλό. Εάν ο θεράπων ιατρός, λόγω της κλινικής εικόνας του ασθενούς, θέλει να διερευνήσει περαιτέρω, μπορεί να παραπέμψει τον ασθενή για μοριακή μέθοδο ανάλυσης PCR, η οποία ανιχνεύει πολύ μικρές ποσότητες ιιικών σωματιδίων. Η ευαισθησία του PCR test αγγίζει το 99,9%.

Εν κατακλείδι, το πενταπλό τεστ αποτελεί ένα εξαιρετικά βοηθητικό εργαλείο για την γρήγορη ανίχνευση του ιού από τον πάσχει ο ασθενής ώστε να λάβει έγκαιρα τη σωστή θεραπεία. Τα Χημεία Γιαννουκά – μέλος του Ομίλου Βιοιατρική στην Κύπρο έχουν προσθέσει το πενταπλό τεστ στην γκάμα των αναβαθμισμένων υπηρεσιών τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να συμβουλευόμαστε το γιατρό μας, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει αναλόγως για τις εξετάσεις που πρέπει να υποβληθούμε.

*Προέδρου του Χημείου Γιαννουκά, του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ στην Κύπρο