Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τρίτες χώρες
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από την αιματοχυσία μεταξύ των δυο μερών και τις συνέπειές του στους εμπλεκομένους, έφερε επίσης παράπλευρες απώλειες στα δύο μέρη. Πέραν αυτού, είχε και έχει μεγάλη επίδραση στους τρίτους.
Η διεθνής οικονομία έχει, ως γνωστόν, ταρακουνηθεί από τη διαμάχη. Τα σιτηρά επηρεάσθηκαν, όπως επίσης και το φυσικό αέριο.
Εκείνο, όμως, που επηρέασε περισσότερο είναι οι επιπτώσεις πάνω στις διάφορες τρίτες χώρες. Το θέμα των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν από τη Δύση και την ΕΕ στη Ρωσία ήταν και είναι ένα δύσκολο θέμα, για να αποφασίσουν πολλές χώρες. Πολλές τρίτες χώρες, όπως η Κύπρος, έχουν πάρα πολλά συμφέροντα με τη Ρωσία και δεν μπορείς με μια μονοκονδυλιά να τα διαγράψεις.
Όσον αφορά το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο, γνωρίζουμε δυστυχώς το επίπεδο που βρίσκονται σήμερα στον κόσμο και δεν υπάρχει λόγος να κουράζουμε το θέμα με υποκριτικά ευχολόγια.
Στην Ελβετία, η οποία για χρόνια διατηρεί την ουδετερότητά της, στο πλαίσιο του σημερινού κόσμου, πολλές συζητήσεις έγιναν και γίνονται για τη θέση της απέναντι στη διαμάχη στην Ουκρανία, έχοντας υπόψη την ελβετική ουδετερότητα. Στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανωτέρων Διεθνών Σπουδών της Γενεύης (ΗΕΙ) μια συζήτηση αυτών των θεμάτων έγινε τελευταία.
Επίσης υπάρχει μια διαφωνία, μεταξύ των ιδεολογιών, σχετικά με το θέμα της ελβετικής ουδετερότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Όπως και στην εποχή της Κοινωνίας των Εθνών, έτσι και σήμερα στην εποχή των Ηνωμένων Εθνών, η Ελβετία φαίνεται να κατόρθωσε να προσαρμόσει την ουδετερότητά της με τις συνθήκες της εποχής μας.
Όλα αυτά είναι καλά και άγια. Εκείνο, όμως, που έχει σημασία είναι να βρεθεί μια δίκαιη λύση στο ρωσο-ουκρανικό πρόβλημα, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να επανέλθει η ειρήνη. Ελπίζουμε!