Πολιτισμός

Αυτές είναι οι 50 «καλύτερες κουζίνες» στον κόσμο – Στο βάθρο η ελληνική!

«Επικράτιση» μεσογειακών κουζινών στη σχετική βαθμολογία - Γύρος, σουβλάκι, μουσακάς στα δημοφιλέστερα ελληνικά πιάτα

Τη δεύτερη θέση στον πίνακα με τις 50 «καλύτερες κουζίνες» στον κόσμο, κατέχει η ελληνική, σύμφωνα με την αξιολόγηση του γνωστού ιστότοπου για το φαγητό, World Taste Atlas.

Την πρωτιά στον σχετικό πίνακα, κατέχει η «μάνα των ζυμαρικών» Ιταλία, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Ισπανία, πετυχαίνοντας έτσι την απόλυτη επικράτηση της ευρωπαϊκής Μεσογείου, που έχει «καταλάβει» το βάθρο των τριών καλύτερων κουζινών.

κουζίνες-098θ0θ0.jpg

Σύμφωνα με τον οδηγό, τα πιο δημοφιλή ελληνικά πιάτα είναι ο γύρος, το σουβλάκι, ο μουσακάς, η χωριάτικη σαλάτα, το τζατζίκι και η σπανακόπιτα.

Στα προϊόντα της ελληνικής κουζίνας που έλαβαν την καλύτερη βαθμολογία, συμπεριλαμβάνονται το καλαματιανό και το κρητικό ελαιόλαδο, το φιστίκι Αιγίνης, τα ροδάκινα Νάουσας, κρασιά Σαντορίνης, κρητικός ντάκος κ.α.

Τι είναι το World Taste Atlas

Όπως διαβάζουμε στον σχετικό ιστότοπο, το world taste atlas είναι μια «εγκυκλοπαίδεια γεύσεων, ένας παγκόσμιος άτλας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών υλικών και αυθεντικών εστιατορίων».

Η πρωτοβουλία του World Taste Atlas, έχει σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, καταλογογραφήσει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά, ενώ επισημαίνεται πως «υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη που πρέπει να ερευνηθούν και να χαρτογραφηθούν. Τις δημοφιλείς, καθώς και τις ξεχασμένες γεύσεις και αρώματα κάθε πόλης, περιοχής και χωριού στον κόσμο».