Αναλύσεις

Σβήνουν πανηγυρίζοντας!

Ο Συναγερμός που είναι το μεγαλύτερο κόμμα, στην πραγματικότητα υποστηρίζεται μόλις από το 13.7% της κοινωνίας. Και το ΑΚΕΛ, βρίσκεται στο 11%, ενώ το ΔΗΚΟ είναι στο 5.6% και η ΕΔΕΚ με το ΕΛΑΜ στο 3.3%...

Ξέρετε, τα ποσοστά που βλέπετε να καταγράφουν τα κόμματα και οι υποψήφιοι, στις τελευταίες εκλογές, στις μετρήσεις κλπ, καμία σχέση δεν έχουν με την απήχησή τους στο σύνολο της κοινωνίας. Ας πούμε ο Συναγερμός που είναι το μεγαλύτερο κόμμα, στην πραγματικότητα υποστηρίζεται μόλις από το 13.7% της κοινωνίας μας. Και το ΑΚΕΛ φλερτάρει πλέον με μονοψήφιο ποσοστό αφού βάσει των τελευταίων στοιχείων του 2021, βρίσκεται στο 11%, ενώ το ΔΗΚΟ είναι στο 5.6% και η ΕΔΕΚ στο 3.3%...

Μην σας κάνει εντύπωση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία και οι αριθμοί. Γιατί τα ποσοστά που πιστώνονται στα κόμματα και τους υποψηφίους σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και τα κρατούν και τα ανεμίζουν οι πολιτικοί μας ωσάν πειστήρια της επικράτησής τους και της νίκης τους, αφορούν μόνο αυτούς που πάνε να ψηφίσουν. Και αυτοί, τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια είναι μόνο το 50% του κοινωνικού σώματος των ενηλίκων.

Στις δύο τελευταίες εκλογές, Βουλευτικές του 2021 και Προεδρικές του 2018 τα ποσοστά αποχής έφτασαν το 34,3% και το 28,1% αντίστοιχα. Πρόκειται όμως για ποσοστά που αφορούν τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας μας που μπορεί να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου, με μια απλή εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και δεν μπαίνει καν στον κόπο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι συμπολίτες μας αυτοί ανέρχονται σε 172 χιλιάδες! Καλά διαβάσατε. 172.000 Κύπριοι διαφόρων ηλικιών άνω των 18, πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν ψηφοφόροι, αλλά φαίνεται πως αδιαφορούν και μάλλον δεν τους κόφτει ποιος θα είναι Πρόεδρος, ποιοι θα είναι Βουλευτές κλπ…

Έτσι ενώ έχουμε ένα κοινωνικό σώμα ενηλίκων που ανέρχεται περίπου στις 725.000 άτομα, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται μόλις στις 560.000. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό περίπου 24% αποποιείται του δικαιώματος του να γίνεις μέρος του εκλογικού σώματος.

Τώρα, αν προστεθεί αυτό το 24% (172.000) των μη εγγεγραμμένων με αυτό το 34% (191.000) της αποχής των εγγεγραμμένων των τελευταίων εκλογών, τότε συμπεραίνουμε ότι οι μισοί ενήλικοι συμπολίτες μας, δεν συμμετέχουν στις εκλογές.

Αυτοί είναι αριθμοί τους οποίους επιβεβαιώνει και ο έφορος εκλογών και τους διασταυρώσαμε με δημογραφικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Και συμπεράναμε ότι το φαινόμενο της μαζικής μη εγγραφής όσων συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι συνεχώς αυξανόμενο κατά τρόπο παράλληλο με την αποχή τα τελευταία τουλάχιστον 5 με 10 χρόνια. Και τίποτα δεν προμηνύει ότι αυτό το φαινόμενο πρόκειται να ανατραπεί. Αντιθέτως μάλιστα, όσο περνούν τα χρόνια, όλα συντείνουν στο ότι η αποχή όπως και η μη εγγραφή θα αυξάνονται.

Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κόμματα και οι υποψήφιοι να στηρίζουν την εκλογή τους και την εξουσία τους σε ισχνές κοινωνικές μειοψηφίες. Όπως συμβαίνει εξάλλου και τώρα.

Η συρρίκνωση των κομμάτων είναι ήδη δραματική. Ωστόσο προς ώρας την «σκεπάζουν» κάτω από την επιφάνεια της «επιτυχίας» εξασφάλισης των εδρών, της επικράτησης έναντι του αντιπάλου κόμματος, της 1ης θέσης, της 2ης θέσης κ.ο.κ…

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του 2021 και τους αριθμούς του εκλογικού σώματος (558.000 εκλογείς), της αποχής (191.228 εκλογείς) και των ενηλίκων μη εγγεγραμμένων (172.000 πολίτες), η πραγματική απήχηση των κοινοβουλευτικών μας κομμάτων στην κοινωνία των ενηλίκων (725.000 πολίτες), έχει ως εξής:

ΔΗΣΥ: 13.7% (99.328 ψήφοι)

ΑΚΕΛ: 11% (79.913 ψήφοι)

ΔΗΚΟ: 5.6% (40.395 ψήφοι)

ΕΛΑΜ: 3.4% (24.255 ψήφοι)

ΕΔΕΚ: 3.3% (24.022 ψήφοι)

ΔΗΠΑ: 3% (21.832 ψήφοι)

Οικολόγοι: 2.2% (15.762 ψήφοι)

Αλλά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, το 2018 που κέρδισε τον Σταύρο Μαλά με 56% έναντι 44%, ουσιαστικά έγινε Πρόεδρος με την ψήφο μόλις του 30% περίπου του κοινωνικού σώματος των 725.000 ενηλίκων πολιτών που και τότε, τόσο περίπου ήταν.

Όλα αυτά τα συζητούσαμε και με στελέχη κομμάτων και επιτελείς υποψηφίων. Και μας έκανε εντύπωση που οι πλείστοι ήταν κάπως διστακτικοί με τα στοιχεία που τους αναφέραμε… Αλλά οι αριθμοί είναι αριθμοί. Δεν λένε ψέματα. Η «επίσημη» θέση τους, -μέσες, άκρες όλων είναι η ίδια-, είναι πως θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να ανατραπεί αυτή η κατρακύλα στην απαξίωση και την αποστροφή των πολιτών προς τα κόμματα και τις εκλογές και ότι είναι κάτι που τους προβληματίζει κλπ...

Όμως, όσο αυτή η απαξίωση και η αποσυσπείρωση δεν κεφαλαιοποιείται από κάποια «απειλητική» οντότητα για την εξουσία τους, στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο να κάνουν τίποτα. Τους βολεύει η αποχή. Τους βολεύει η μη εγγραφή των νέων και γι’ αυτό δεν κάνουν τίποτα. Ακούσατε κάποιον από τους υποψηφίους να παίρνει θέση για αυτό το δραματικό για την Δημοκρατία μας φαινόμενο της μη συμμετοχής των μισών πολιτών στις εκλογικές διαδικασές; Ψελλίσματα και αναμασήματα… Οι αριθμοί όμως είναι εκεί. Και προδιαγράφουν δυσοίωνο μέλλον για το κομματικό κατεστημένο όσο κι αν αυτό σφυρίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα…

Εν κατακλείδι, όσο αυτή η αποστροφή προς τα κόμματα δεν μετουσιώνεται σε μια δημιουργική για την Δημοκρατία μας δυναμική, και όσο τους συνεχώς αυξανόμενους μη συμμετέχοντες, τους κερδίζει μια γενικευμένη απάθεια και ραθυμία δίχως έγνοια και προσπάθεια αποκατάστασης της πολιτειακής μας και εθνικής μας αξιοπρέπειας και εξασφάλισης, τότε μαζί με τα κόμματα που σβήνουν πανηγυρίζοντας, στο κάδρο της υπαρξιακής κρίσης μπαίνει και η κοινωνίας μας ολόκληρη. Και γι’ αυτό δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί και τα κόμματα, αλλά και εμείς οι ίδιοι οι πολίτες...