Εργασία

«Τύμπανα πολέμου» για την ΑΤΑ

Με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, για το φλέγον ζήτημα της ΑΤΑ, θα συναντηθούν οι κοινωνικοί εταίροι με τον Υπουργό Εργασίας στις 12 του μηνός

Σε θέση μάχης βρίσκονται εργοδότες και συντεχνίες, όσον αφορά τη συνάντηση που έχουν με τον Υπουργό Εργασίας την ερχόμενη Πέμπτη, για την ΑΤΑ. Με τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις τους διαφαίνεται ότι ο κοινωνικός διάλογος θα εξαντληθεί, χωρίς όμως να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Αμετακίνητοι

Από τη μία οι εργοδότες ζητούν την κατάργηση του θεσμού. Μιλώντας στο «Σίγμα» και στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι «η ΟΕΒ προτείνει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων βάσει των αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, της ανάπτυξης της οικονομίας και της συνεισφοράς στα τελικά θετικά αποτελέσματα κάθε εργαζομένου, ανάλογα με τη δική του αξιολόγηση». Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, σημείωσε ότι οι συντεχνίες έχουν κάνει ένα βήμα πίσω, αποδεχόμενες την κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού καταβολής της ΑΤΑ, μέχρι να επέλθει η πλήρης αποκατάστασή της στο 100%. Σημείωσε, ωστόσο, πως «για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να συμφωνήσουμε το πλαίσιο στο οποίο συζητούμε». Και το πλαίσιο, όπως είπε, καθορίζεται από την προηγούμενη συμφωνία του 2017. Όπως επισήμανε είναι θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατάργησης της ΑΤΑ.

«Ετοιμοπόλεμοι»

Το συνδικαλιστικό κίνημα και το προηγούμενο διάστημα, μέσω της πανσυνδικαλιστικής σύσκεψης, προειδοποίησε πως αν οι εργοδότες επιμείνουν σε κατάργηση και δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα ληφθούν δυναμικά μέτρα. Ο κ. Μάτσας σε έντονο ύφος υποστήριξε τον θεσμό, επισημαίνοντας πως είναι ο μόνος τρόπος να αναπληρωθεί η απώλεια στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι χώρες που προχώρησαν στην κατάργηση του θεσμού σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Από την πλευρά του ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι «αν το 2017, που ήταν καλύτερες οι συνθήκες στην οικονομία, συμφωνήσαμε όλοι στην καταβολή του 50% της ΑΤΑ, τώρα που οι συνθήκες είναι χειρότερες, πώς μπορούμε να συμφωνήσουμε στην πλήρη αποκατάστασή της και στην καταβολή του 100%;». Οι επιχειρήσεις, συνέχισε ο κ. Αντωνίου, υπόκεινται και οι ίδιες στις πληθωριστικές τάσεις και στην αύξηση του κόστους τους και επομένως δεν γίνεται κάθε φορά που ανεβαίνει ο πληθωρισμός να καλούνται οι επιχειρήσεις να ανεβάζουν και τους μισθούς. Είτε θα αναγκαστούν να κλείσουν τμήματά τους ή να κλείσουν ολοκληρωτικά, σημείωσε. Για να προσθέσει ότι δεν αρνούνται οι επιχειρήσεις να καταβάλουν αυξήσεις. Αυτό που δεν είναι σε θέση να προσφέρουν είναι την αυτόματη καταβολή αυξήσεων στο ύψος του πληθωρισμού. Ο κ. Αντωνίου σημείωσε σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων από τις συντεχνίες ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν την κατάσταση και ποιος θα έχει την ευθύνη σε περίπτωση λήψης μέτρων.

Ξεχωριστές συναντήσεις

Ερωτηθείς από τη «Σ» ο Υπουργός Εργασίας για το πού βρίσκονται οι προσπάθειές του για συγκερασμό των θέσεων των κοινωνικών εταίρων, απάντησε πως δεν άφησε ανεκμετάλλευτο το διάστημα μετά την αναβολή της τελευταίας συνάντησης μέχρι σήμερα. Όπως ανέφερε, «είχα επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους σε μια προσπάθεια να συγκεράσω τις απόψεις. Είναι γνωστό ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετες». Έχοντας υπόψη ότι ο Υπουργός Εργασίας μπορεί να διαμεσολαβήσει, καταβάλλει, όπως είπε, κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μπορεί να υποβάλει πρόταση. Αν όμως οι κοινωνικοί εταίροι διατηρούν τις τοποθετήσεις τους, ανέφερε, τότε ποια περιθώρια δίνονται στον Υπουργό Εργασίας να υποβάλει την οποιαδήποτε συμβιβαστική πρόταση; Πρόσθεσε, πως συνεχίζει τις διαβουλεύσεις και γι’ αυτό έχει συγκαλέσει ξεχωριστές συναντήσεις. Σήμερα θα έχει συνάντηση με την εργοδοτική πλευρά, ενώ στις 12 Ιανουαρίου η άλλη πλευρά μετά τη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εργασίας θα έχει πανσυδικαλιστική συνάντηση για να εξετάσουν τα επόμενα τους βήματα.

Κήρυξη αδιεξόδου;

Ο Κυριάκος Κούσιος, πάντως, δεν είναι αισιόδοξος, για την έκβαση του θέματος της ΑΤΑ, διότι, όπως είπε, «οι κοινωνικοί εταίροι δεν αφήνουν περιθώρια στον Υπουργό Εργασίας να διαμεσολαβήσει και να συγκεράσει απόψεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι από τη μια οι συντεχνίες συζητούν μια κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού, ενώ από την άλλη οι εργοδότες γνωρίζουν τη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να καταργήσει την ΑΤΑ». Σε περίπτωση που κηρυχθεί αδιέξοδο, βάσει της συμφωνίας συνεχίζεται η υφιστάμενη κατάσταση. Δηλαδή να παραχωρείται ΑΤΑ μια φορά τον χρόνο και όχι δύο, όπως ίσχυε παλιά και αυτή στο 50% και όχι στο 100%, εφόσον το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους καταγράφονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας.