Αναλύσεις

Κομισιόν: Δεν παγώνουν οι πληρωμές για ανθρωπιστική βοήθεια στην Παλαιστίνη

Η Επιτροπή «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο»

Πλήρη και επείγουσα αναθεώρηση της χρηματοδότησης προς την Παλαιστίνη ώστε να διασφαλιστεί πως δεν αξιοποιείται έμμεσα ή άμεσα για σκοπούς τρομοκρατίας ανακοίνωσε και επίσημα η Κομισιόν, μετά τις δηλώσεις του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βαρέλι, οι οποίες είχαν προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένα κράτη μέλη, διευκρινίζοντας ωστόσο στην επίσημη ανακοίνωσή της πως η αναθεώρηση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια και πως δεν αναμένεται πάγωμα πληρωμών καθώς δεν υπήρχαν προγραμματισμένες πληρωμές.

Η Κομισιόν επιχειρεί με την ανακοίνωση να ξεκαθαρίσει την εικόνα μετά τη δήλωση του κ. Βαρέλι μέσω Χ (πρώην Twitter) για αναθεώρηση της αναπτυξιακής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους λόγω της επίθεσης της Χαμάς κατά πολιτών στο Ισραήλ. Ο κ. Βαρέλι είχε γράψει πως «οι πληρωμές αναστέλλονται αμέσως» και πως «όλα τα έργα τίθενται υπό επανεξέταση».

Ωστόσο, αργότερα με δημόσιες δηλώσεις τους οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου, καθώς και η Υπουργός Συνεργασίας για θέματα Ανάπτυξης του Βελγίου διαφώνησαν με την απόφαση, αμφισβητώντας κατά πόσο η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα να λάβει ανάλογες αποφάσεις. Η Βελγίδα Υπουργός, Καρολίν Γκενέζ, μάλιστα υπογράμμισε πως η ανθρωπιστική βοήθεια της χώρας στον παλαιστινιακό λαό δεν θα σταματήσει.

Στην ανακοίνωσή της, η οποία δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Επιτροπή «καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποίησε η Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο» και προσθέτει πως «μετά τα γεγονότα αυτά, η Επιτροπή ανακοινώνει σήμερα ότι ξεκινά επείγουσα επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη».

«Στόχος της επανεξέτασης αυτής είναι, πέραν των υφιστάμενων δικλίδων ασφαλείας, να διασφαλίσει ότι καμία χρηματοδότηση από την ΕΕ δεν θα επιτρέψει έμμεσα σε καμία τρομοκρατική οργάνωση να πραγματοποιεί επιθέσεις κατά του Ισραήλ», σημειώνεται.

«Η Επιτροπή θα εξετάσει ακόμα αν, υπό το φως των αλλαγών στην κατάσταση επί του εδάφους, τα προγράμματα στήριξής της προς τον παλαιστινιακό πληθυσμό και την Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να προσαρμοστούν», επισημαίνεται.

«Η Επιτροπή θα προβεί σε αυτή την επανεξέταση το συντομότερο δυνατό και θα συντονίσει κάθε αναγκαία δράση με τα κράτη μέλη και τους εταίρους. Εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι δεν είχαν προβλεφθεί πληρωμές, δεν θα υπάρξει αναστολή των πληρωμών», τονίζεται.

«Η παρούσα επανεξέταση δεν αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO)», διευκρινίζεται.

ΚΥΠΕ