Παραπολιτικά

Πόθεν Έσχες το... Rolex;

Η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια. Οκέι, το εμπεδώσαμε αυτό. Επίσης, όμως, η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να φαίνεται και τι... τσάντα κρατάει και ποια κοσμήματα φοράει! Αυτό περίπου είναι το ρεζουμέ της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατά την εξέταση αναθεωρημένης πρότασης νόμου για το πολυσυζητημένο και πολυξεφτιλισμένο θέμα του Πόθεν Έσχες των βουλευτών, των υπουργών, του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων γενικά των... Πέπηδων (ΠΕΠ, Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων).

Στη συνεδρίαση αυτή, λοιπόν, ακούστηκαν ωραία πράματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και υλικό για... σατιρικό σκετσάκι. Ειδικότερα όταν η συζήτηση περιστράφηκε στα τιμαλφή που βρίσκονται στην κατοχή Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων και των συζύγων τους και στην ανάγκη να περιλαμβάνονται από τους βουλευτές στη δήλωση Πόθεν Έσχες.

Έγιναν, μάλιστα, αναφορές για κάποια μέλη του Κοινοβουλίου που έχουν πέραν του ενός ρολογιού πολυτελείας μάρκας Rolex και για τσάντες κόστους αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως Chanel και Hermes! Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, στο πλαίσιο της συζήτησης ανέφερε: «Εγώ ξέρω βουλευτές που έχουν Rolex και όχι ένα». Ο δε βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, αναφέρθηκε σε ρολόγια που έχουν αξία 50.000 ευρώ. Ο ίδιος, ωστόσο, διερωτήθηκε πόσο πρακτικό είναι να δηλώνουν βουλευτές όλα τα τιμαλφή ανεξαιρέτως, λέγοντας χαρακτηριστικά πως κάποιος θα χρειάζεται να ψάχνει... ποιες τσάντες και πόσες έχει η σύζυγός του.

Η βουλευτής του ίδιου κόμματος, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, υπέδειξε πως δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να φωτογραφίζουν οι δημοσιογράφοι τις τσάντες και τα χέρια γυναικών βουλευτών, για να διαπιστώσουν αν τα τιμαλφή έχουν δηλωθεί, ενώ τόνισε πως τυχόν δημοσιοποίηση των τιμαλφών βουλευτών, θα αντιστοιχεί με παροχή πληροφοριών σε εγκληματικά στοιχεία, δηλαδή «να ξέρουν οι κλέφτες τι έχω και τι δεν έχω»!

Αυτά τα ωραία... μαργαριτάρια περί τιμαλφών ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών κατά τη συζήτηση ενός νομοθετήματος που έχει ως βασικό στόχο να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα παραθυράκια στη δήλωση Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων.

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι τα τιμαλφή που φοριούνται φανερά, αλλά κάποια εκατομμυριάκια που φεύγουν... στα κρυφά (σε τράπεζες του εξωτερικού). Για κάποια ΠΕΠ, που βρίσκουν τρόπους να μην τα δηλώνουν όλα, το «Πόθεν Έσχες» θα έπρεπε να είναι «Πόθεν... Απέσχες».

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ