Παραπολιτικά

Τώρα και Ριχάρδος... Χοιρόκαρδος!

Δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν τα επιστημονικά επιτεύγματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη μεταμόσχευση καρδιάς γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε άνθρωπο, έναν 58χρονο Αμερικανό, βετεράνο του Πολεμικού Ναυτικού. Η μεταμόσχευση πήγε καλά και οι επιστήμονες, μαζί με την οικογένεια του ασθενούς, ευελπιστούν ότι θα παραταθεί για αρκετό διάστημα η ζωή του. Σημειώνεται ότι στην πρώτη μεταμόσχευση με καρδιά γενετικά τροποποιημένου χοίρου ο ασθενής είχε πεθάνει δύο μήνες μετά την επέμβαση.

Πραγματικά απίστευτη η πρόοδος στον τομέα αυτόν. Περισσότεροι από 100.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η έλλειψη δωρητών οργάνων έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την ξενομεταμόσχευση, δηλαδή τη χρήση οργάνων ζώων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.

Πρόσφατα, έγιναν και μεταμοσχεύσεις νεφρών από γενετικά τροποποιημένους χοίρους σε εγκεφαλικά νεκρούς ασθενείς. Πριν από μερικές ημέρες, το Ινστιτούτο Μεταμοσχεύσεων στο ιατρικό κέντρο Λανγκόν της Νέας Υόρκης είχε ανακοινώσει πως 32 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, το μόσχευμα εξακολουθούσε να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, υπογραμμίζοντας πως καταρρίφθηκε έτσι το προηγούμενο ρεκόρ.

Οι επιστήμονες στις ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει τα λεγόμενα «χιμαιρικά» έμβρυα χοίρων, τα οποία είναι κατά περίπου 0,001%... ανθρώπινα! Ο όρος «χιμαιρικά» προέρχεται από τη Χίμαιρα της ελληνικής μυθολογίας που είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και ουρά φιδιού. Ο απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργούν, μέσα σε τέτοια υβριδικά «χιμαιρικά» ζώα, ανθρώπινα όργανα (καρδιά, πάγκρεας, ήπαρ κ.ά.) προοριζόμενα προς μεταμόσχευση σε ασθενείς. Υπάρχουν, βέβαια, ακόμη πολλές τεχνικές δυσκολίες, όπως παραδέχθηκαν οι επιστήμονες, χωρίς να παραγνωρίζονται και οι βιοηθικοί προβληματισμοί. Ωστόσο, το να δίνεται παράταση ζωής σε έναν ασθενή με τη χρήση οργάνων από ζώα, είναι ένα θαυμάσιο νέο.

Και μια και γίνεται λόγος για την ελληνική μυθολογία, να θυμίσουμε ότι η φοβερή Κίρκη μετέτρεπε τους ανθρώπους σε χοίρους. Τώρα φαίνεται πως ήρθε η ώρα να δούμε την επιστήμη να μετατρέπει και τους χοίρους... σε ανθρώπους (ή τέλος πάντων ανθρώπους με χοιρινή καρδιά).

Κάποτε είχαμε τον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, τώρα η επιστήμη μάς δίνει και τον Ριχάρδο τον... Χοιρόκαρδο!

ΜΠΟΞΕΡ