Η μετανάστευση σήμερα…

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σήμερα, και βέβαια της χώρας μας, είναι το μεταναστευτικό. Η Ευρώπη έχει γεμίσει από μετανάστες, κυρίως από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοι (ή οι περισσότεροι απ’ αυτούς) θέλουν να μετοικήσουν στις χώρες μας. Η αίτηση ασύλου χρησιμοποιείται γι’ αυτόν τον σκοπό.

Η εφαρμογή ενός πανευρωπαϊκού συστήματος δεν φαίνεται να έχει επιτύχει. Τελευταία π.χ. η Γερμανία δήλωσε ότι προς το παρόν δεν θα δεχόταν τους μετανάστες που προέρχονται από την Ιταλία (βλ. Valérie de Graffenried, “Le système d’asile européen se craquelle”, Le Temps, 15 Σεπτεμβρίου 2023, σελ. 5).

Ολόκληρη η Ευρώπη γέμισε αυτού του είδους τους μετανάστες. Εμείς στην Κύπρο, ένα μικρό νησί πρώην αποικία, πρώτη φορά βλέπουμε τόσους Αφρικανούς, νότια από τη Σαχάρα, στους κόλπους μας.

Το ζήτημα δεν είναι, βέβαια, τόσο απλό, ούτε εύκολο να λυθεί. Οι άνθρωποι αυτοί αναγκάσθηκαν να μεταναστεύσουν, από την άλλη μεριά, οι γηγενείς κάτοικοι έχουν τα δικά τους δικαιώματα και τις δικές τους ανάγκες και δεν μπορούν να συντηρήσουν άλλους, αφού οι ίδιοι κάποτε δεν μπορούν να συντηρηθούν.

Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; Κατά ορισμένους Αφρικανούς, πρέπει να βοηθήσουμε την Αφρική να αναπτυχθεί, να επενδύσουν οι ξένοι στην Αφρική επίσης. Η Αφρική

πρέπει να βοηθηθεί, να απαλλαγεί από τη φτώχια. Ίσως αυτός να είναι ο καλύτερος τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα (βλ. επίσης Frédéric Koller, «“L’ Afrique ne vient pas les mains vides”, parole d’ Atepa», Le Temps, 15 Σεπτεμβρίου 2023, σελ. 5).

Αυτό βέβαια δεν είναι τόσο εύκολο. Και επίσης χρειάζεται χρόνο…