Ενέργεια

Στάμπολης: Γιατί και πώς Ελλάδα και Κύπρος ευνοούνται από την κρίση στο Ισραήλ στα ενεργειακά

«Η δυνατότητα που έχει αυτή τη στιγμή η Κύπρος να φιλοξενήσει μονάδες υγροποιημένου αερίου είναι πλέον πολύ καλά μέσα στο κάδρο»

Ο Κωστής Στάμπολης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης μιλώντας στη «Ναυτεμπορική» και ερωτηθείς εάν η κρίση στο Ισραήλ επηρεάζει ή παγώνει ενεργειακές συμφωνίες, αφού εκτίμησε πως αρνητικός αντίκτυπος υπάρχει στα μακροπρόθεσμα σχέδια διασύνδεσης του ισραηλινού αερίου με την Τουρκία. Αναφερόμενος στον σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Κύπρο, είπε πως «η παρούσα κατάσταση δείχνει την αναγκαιότητα μίας τέτοιας λύσης. Αυτό στη γεωπολιτική σκακιέρα μας βοηθάει πάρα πολύ, διότι βλέπουμε ότι η κατάσταση στο Ισραήλ μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Να σας θυμίσω ότι το Ταμάρ που είναι το βασικό κοίτασμα αερίου που προμηθεύει όλη τη βιομηχανία στο Ισραήλ έχει σταματήσει την παραγωγή και τη λειτουργία του εδώ και τρεις μέρες. Άρα η δυνατότητα που έχει αυτή τη στιγμή η Κύπρος να φιλοξενήσει μονάδες υγροποιημένου αερίου είναι πλέον πολύ καλά μέσα στο κάδρο».

Περαιτέρω, ερωτηθείς εάν μακροπρόθεσμα στο ενεργειακό πεδίο η κρίση μπορεί να ευνοήσει Ελλάδα και Κύπρο, απάντησε «σαφέστατα» και εξήγησε πως «λόγω τοποθεσίας και λόγω υποδομών και τεχνογνωσίας που υπάρχει Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αποτελέσουν μία ασφαλή πηγή εφοδιασμού του Ισραήλ και όλης της περιοχής».

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: