«Η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι Επιχειρησιακές Λειτουργίες από το Α στο Ω»
Έρχεται το 3o Συνέδριο και Έκθεση του Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας «ΚΥΦΕΑΣ»
Ο κλάδος της Εφοδιαστικής στην Κύπρο έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της οικονομίας του τόπου με 13,66% και με αυξανόμενη πορεία στα έτη. Ως εκ τούτου, η λήψη δράσεων, για έναν τόσο σημαντικό κλάδο, είναι κρίσιμη για το μέλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύνδεσμος των Επαγγελματιών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Επιχειρησιακών Λειτουργιών (ΚΥΦΕΑΣ) διοργανώνει το «3o Συνέδριο και Έκθεση Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας “ΚΥΦΕΑΣ”», «Η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι Επιχειρησιακές Λειτουργίες από το Α στο Ω». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023, από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 15.00, στο κτήμα Κουσιουμή.
Σε συνέντευξή του στη «Σ» ο κ. Γιώργος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ΚΥ.Φ.Ε.ΑΣ) και Γενικός Διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας iMinder, μιλά για τις δράσεις και το όραμα του Συνδέσμου, αναλύει τους κύριους στόχους του επερχόμενου συνεδρίου, ενώ απαριθμεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος.
- Κύριε Λοϊζίδη, πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο «ΚΥΦΕΑΣ». Ποιος είναι και ποιες είναι οι δράσεις του;
O Κυπριακός Φορέας Εφοδιαστικής Αλυσίδας (ΚΥΦΕΑΣ) δημιουργήθηκε το 2019 από επαγγελματίες του κλάδου, με πολυετή και πλούσια εμπειρία από όλους τους τομείς της αγοράς (λιανεμπόριο, κατασκευαστικό, αυτοκινητοβιομηχανία, φάρμακα, μόδα κ.ά.), για να βελτιώσει την Εφοδιαστική Αλυσίδα και τις Επιχειρησιακές Λειτουργίες στην Κύπρο.
Ο ΚΥΦΕΑΣ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που λειτουργεί ως η ενιαία φωνή, τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για εταιρείες, διαδίδοντας, ως ο πλέον αρμόδιος φορέας, την εμπειρογνωμοσύνη του σε διάφορα ζητήματα. Κάποια από τα ζητήματα αφορούν καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέρη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας (θέματα ανθρώπινου δυναμικού, νέες νομοθεσίες, εκσυγχρονισμός πρακτικών κ.ά.) και κάποια αλλά αφορούν θέματα εθνικής στρατηγικής, όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Εφοδιαστικής στην Κύπρο (δημιουργία Logistics hub, προσέλκυση νέων στον κλάδο, νέες τεχνολογίες, κατάρτιση προσωπικού κ.ά.).
Οι δράσεις του ΚΥΦΕΑ δεν περιορίζονται στο εμπόριο, μιας και υποστηρίζει την κοινωνία με εθελοντικές δράσεις, όπως ο συντονισμός και η παροχή συμβουλών σε θέματα Logistics (τροφοδοσία πυρόπληκτων περιοχών, υποστήριξη Πολιτικής Άμυνας, στρατού κ.ά).
O ΚΥΦΕΑΣ λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας για τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας του ιδιωτικού τομέα με τα Υπουργεία που διαχειρίζονται ζητήματα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Για τον σκοπό αυτό, ο ΚΥΦΕΑΣ υλοποιεί συναντήσεις με τα Υπουργεία για συζήτηση και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, συμμετέχει σε διαβουλεύσεις και διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης των επαγγελματιών και εταιρειών σε θέματα νομοθεσιών (μεταφορά φορτίων, εξοπλισμοί, ασφάλεια και υγεία κ.ά.).
Επιπρόσθετα, ο ΚΥΦΕΑΣ διεξάγει επιστημονικές έρευνες, ώστε με ορθή διάγνωση και τεκμηριωμένες προτάσεις να ενισχύσει τη βελτίωση όλων των θεμάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Επιχειρησιακών Λειτουργιών.
- Η επόμενη δράση που έχετε προγραμματισμένη είναι το «3o Συνέδριο και Έκθεση Κυπριακού Φορέα Εφοδιαστικής Αλυσίδας “ΚΥΦΕΑΣ”», με θέμα «Η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι Επιχειρησιακές Λειτουργίες από το Α στο Ω». Πότε θα γίνει, πού και σε ποιους απευθύνεται; Ποιοι είναι οι στόχοι του Συνεδρίου;
Το Συνέδριο και Έκθεση υλοποιείται στις 19 Οκτωβρίου 2023 στο κτήμα Κουσιουμή και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ένας από τους στόχους του Συνεδρίου και Έκθεσης είναι κατ’ αρχήν η τακτική συνεύρεση όλων των επαγγελματιών που συνεργάζονται στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, είτε από τον ιδιωτικό είτε από το δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρχει βέλτιστη επικοινωνία και συνεργασία.
Επιπρόσθετα, μέσα από αυτήν τη σημαντική συνεύρεση να συζητηθούν και να βρεθούν τρόποι για βελτίωση των κρίσιμων θεμάτων που ταλανίζουν επαγγελματίες και εταιρείες σε πυλώνες όπως οι άνθρωποι, οι υποδομές, η τεχνολογία, το κόστος και το ESG (Environment, Social, Governance).
Περαιτέρω, στόχος είναι η μετάδοση της γνώσης για βέλτιστες πρακτικές και τάσεις, ώστε να υπάρχει συνεχής βελτίωση για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και ως επέκταση και των εταιρειών.
Απώτερος στόχος είναι η κατανόηση, απ’ όλα τα μέρη (stakeholders), του μεγάλου εύρους που έχει η Εφοδιαστική Αλυσίδα και οι Επιχειρησιακές Λειτουργίες, μιας και έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ με τουλάχιστον 13,66% (παραγωγή, μεταφορές, αποθήκευση κ.ά). Μόνο τότε μπορεί να δοθεί η κατάλληλη προσοχή και στρατηγική, από όλους (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα), γι’ αυτόν τον κλάδο.
- Ποιοι θα είναι οι ομιλητές και τι θα παρουσιάσουν;
Οι ομιλητές προέρχονται τόσο από εταιρείες της Κύπρου και του Εξωτερικού, όσο και από Υπουργεία της Κύπρου. Πρόκειται για διακεκριμένους ομιλητές απ’ όλο το φάσμα της Εφοδιαστικής (αγορών, εργοστασίων, μεταφορών, διανομών, λιανεμπορικών καταστημάτων).
- Ποια προβλήματα και προκλήσεις αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος;
Τα προβλήματα -και προκλήσεις- είναι πολλά και σύνθετα. Μερικά από αυτά είναι η έλλειψη προσωπικού πρώτης γραμμής (επαγγελματίες οδηγοί, εργάτες αποθηκών και εργοστασίων, προσωπικό καταστημάτων κ.ά.), έλλειψη κατάλληλων τεμαχίων για τις σύγχρονες ανάγκες των εταιρειών, έλλειψη οικονομικών πόρων για απαραίτητες επενδύσεις στην Εφοδιαστική και προσαρμογές σε νέες οδηγίες της ΕΕ.
Επίσης, μετά τον COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία, το κράτος βρέθηκε ανέτοιμο να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν απότομα, όπως μεγάλες ανάγκες εκπαίδευσης του προσωπικού, μεγαλύτεροι χώροι αποθήκευσης, περισσότερο προσωπικό, μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας εταιρειών κ.ά. Η καθυστέρηση στις εκδόσεις αδειών για Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής αλλά και τα εργοστάσια, η αργοπορία στις επιδοτήσεις εκπαίδευσης αλλά και στις προσλήψεις προσωπικού μειώνουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και της δυναμικής της οικονομίας μας.
- Ποιο είναι το όραμα του Συνδέσμου για την Κύπρο;
Οραματιζόμαστε να καταστεί η Κύπρος κέντρο προσέλκυσης επαγγελματιών της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και των Επιχειρησιακών Λειτουργιών, σε έναν ελκυστικό κλάδο για το ανθρώπινο δυναμικό.
Επίσης, η Κύπρος να διαδραματίσει, ως διαμετακομιστικός σταθμός, έναν καίριο ρόλο στο εμπόριο μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής, Μέσης Ανατολής αλλά και Ασίας.
Επιπρόσθετα, όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των εταιρειών με ανταγωνιστική κατάρτιση και εμπειρογνωμοσύνη.