Αναλύσεις

Αντιστράτηγος ε.α Πενταράς: Γιατί καθυστερεί η χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών - Πόλεμος σε κατοικημένες περιοχές για την απόλυτη εξόντωση της Χαμάς (ΒΙΝΤΕΟ)

Την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης κλήθηκε να σχολιάσει φιλοξενούμενος στις Τομές στα Γεγονότα ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς.

Την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης κλήθηκε να σχολιάσει φιλοξενούμενος στις Τομές στα Γεγονότα ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Ανδρέας Πενταράς.

Αρχικά ανέφερε ότι αυτή η καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης δεν είναι τυχαία. Για να γίνει μια τέτοια μεγάλης έντασης επιχείρηση θα έπρεπε και πρέπει να ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις.

Πρέπει να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμό καθώς η δολοφονία αμάχων είναι έγκλημα πολέμου. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να γίνει σωστή διαχείριση των ομήρων, ένα μεγάλο θέμα καθώςε υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι. Και η τρίτη προϋπόθεση είναι εν μέσω των βομβαρδισμών να μειωθεί η μαχητική ικανότητα της Χαμάς.

Ο κ. Πενταράς σημείωσε πως είναι βέβαιο ότι θα γίνει η χερσαία επιχείρηση διότι ο σκοπός του πολέμου αυτού είναι η καταστροφή των δυνάμενων και όχι η κατάληψη των εδαφών, δηλαδή η εξόντωση της Χαμάς, άρα χωρίς την επιχείρηση δεν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος τους Ισραήλ.

«Κανένας δεν ξέρει πότε θα γίνει γιατί είναι πολιτική απόφαση του Νετανιάχου και κάνεις φυσικά δεν μπορεί να ξέρει την έκβαση της χερσαίας επιχείρησης», τόνισε.

Επεσήμανε πως, δεν είναι πόλεμος μεταξύ δύο στρατών αλλά ένας αγώνας κατοικημένων τόπων που είναι και ο πιο δύσκολος διότι εκεί δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό.

«Σε αυτόν τον αγώνα ο αμυνόμενος έχει το πλεονέκτημα γιατί θα είναι οχυρωμένοι μέσα από τα σπίτια ενώ οι ισραηλινοί θα είναι εκτεθειμένοι στους δρόμους. Το Ισραήλ ανοίγει τους δρόμους για να μπορέσουν τα άρματα να περάσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα είναι αγώνας πεδίου αλλά και κατοικημένων περιοχών», είπε.

Όπως σημείωσε ο κ. Πενταράς, η αποχώρηση του άμαχου πληθυσμού γίνεται νότια που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα περιοριστούν στο βόρειο κομμάτι. Η Χεζμπολάχ θα μπορεί να αναμιχθεί και να αποχωρήσει μετά στο νότιο κομμάτι.

Όσον αφορά βλήματα λευκού φωσφόρου, ανέφερε ότι είναι απαγορευμένα χημικά, αλλά δεν είναι τόσο τρομακτικά όπλα όσο άλλα.

«Οι ισραηλινοί γνωρίζουν που είναι τα τούνελ που βρίσκονται μέλη της Χαμάς και έχουν βόμβες οι οποίες μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος πολλά μετρά και ακολούθως να εκραγούν. Αλλά στον πόλεμο είναι η επιφάνεια που μετράει», ανέφερε.