Υγεία

Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς

Εμβρόντητος ο σύγχρονος πολίτης παρακολουθεί το αίμα να ρέει άφθονο στις γειτονιές του κόσμου. Οι δέκτες των τηλεοράσεων καθημερινά παρουσιάζουν πολέμους, νεκρούς, τραυματίες, αλλά και θύματα από σεισμούς, λιμούς, καταποντισμούς. Θύματα από ανθρωπογενή αίτια, αλλά και από διάφορες φυσικές καταστροφές και κλιματικές αλλαγές.

Διερωτόμαστε συχνά - πυκνά, αν στη ρευστή αλλά τρικυμιώδη εποχή μας, η ζωή έχει χάσει πια την αξία της. Κι αυτό, γιατί οι απώλειες ζωών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, αντιστρόφως ανάλογη της επιδεικνυόμενης ευαισθησίας όσων πολιτεύονται με ελλειμματική ενσυναίσθηση για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, αλλά και την ειρήνη.

Σ’ αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, θα πρέπει να προστεθούν και απώλειες ζωών από παθολογικά αίτια, καρδιοπάθειες, καρκίνο, διαβήτη, αιφνίδιο θάνατο.

Αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο στην Ευρώπη 350.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και αποτυχημένες προσπάθειες αναζωογόνησης, ενώ στην Κύπρο συμβαίνουν 700-800 θάνατοι εκτός νοσοκομείων και άλλοι 300 περίπου εντός, ετησίως, είναι σημαντικό να αντιληφθούμε το μήνυμα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στην πρακτική της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και της χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, με αφορμή την «16η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς». Ο ασθενής που έπεσε θύμα αιφνίδιας ανακοπής μπορεί να σωθεί αν βρεθεί κοντά του ένας εθελοντής που ξέρει να παράσχει βοήθεια έγκαιρα, με καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση μέσα στα πρώτα λεπτά μετά την ανακοπή για να κρατηθεί οξυγονωμένος ο εγκέφαλος.

Ευχή μας είναι να συνειδητοποιήσει όλη η ανθρωπότητα πως, κόντρα στο ρέμα, εμείς οι ενεργοί πολίτες του κόσμου «ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σώσουμε ζωές», γιατί η ζωή είναι πολύτιμη και οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Έχουν οικογένεια και φίλους που τους νοιάζονται και θέλουν να τους έχουν κοντά τους.

«Με τα δικά μας χέρια» μπορούμε να κρατήσουμε ζωντανό το άτομο, μέχρι να φτάσει ασθενοφόρο ή ιατρική/νοσηλευτική βοήθεια. Αυτό είναι και το φετινό μήνυμα της Εκστρατείας Επανεκκίνησης Καρδιάς, που διεξάγεται παγκοσμίως, από τις 9-16 Οκτωβρίου 2023. Ενημερωτικά, αναφέρουμε πως η 16η Οκτωβρίου ορίστηκε αρχικά ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης καρδιάς, το 2012. Προηγήθηκε σχετικό ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που υιοθέτησε τη γραπτή δήλωση (no 11/2012) που προώθησα, με άλλους τέσσερεις ευρωβουλευτές, αντίστοιχων πολιτικών ομάδων. Στη γραπτή μας δήλωση, ζητούσαμε: Α) θέσπιση μιας εβδομάδας ευαισθητοποίησης στο θέμα της καρδιακής ανακοπής, με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης και την κατάρτιση κοινού, γιατρών και επαγγελματιών του τομέα υγείας, Β) έγκριση και εφαρμογή εθνικών στρατηγικών για την ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ΚΑΡΠΑ, Γ) εναρμονισμένη νομοθεσία για την απαλλαγή από ευθύνη, όσων εθελοντικά παρεμβαίνουν για να προσφέρουν εθελοντική βοήθεια σε άτομα με επείγοντα καρδιακά προβλήματα, Δ) έγκριση κοινών προγραμμάτων επίδειξης της χρήσης του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή σε δημόσιους χώρους και εκπαίδευση πολιτών σε όλα τα κράτη μέλη, Ε) συστηματική συλλογή δεδομένων για παρακολούθηση και διαχείριση της ποιότητας κάθε προγράμματος χρήσης απινιδωτή.

Η 16η Οκτωβρίου απέκτησε το 2022 παγκόσμια διάσταση, με γνώμονα το μήνυμα «ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ του κόσμου μπορούν ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ μια ζωή».

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσουμε δύο έως τέσσερεις φορές την επιβίωση και την καλή νευρολογική έκβαση, είναι η άμεση εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης από παρευρισκόμενους πολίτες. Αν αυξηθεί η συχνότητα εφαρμογής της, μπορεί να σωθούν 200.000 ζωές στην Ευρώπη και στην Αμερική κάθε χρόνο και πολύ περισσότερες σε όλον τον κόσμο. Το ίδιο και στην Κύπρο, θα μπορούν να σώζονται ετησίως, μερικές εκατοντάδες άτομα.

Με στόχο τη στήριξη επιβιωσάντων καρδιακής ανακοπής αλλά και των οικογενειών τους, έχουμε συστήσει από το 2011, τον «Παλμό Ζωής, Σύνδεσμο θυμάτων καρδιακής ανακοπής, συγγενών και φίλων» για να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής τους. Στο πλαίσιο της εβδομάδας ευαισθητοποίησης πραγματοποιούμε ενημερωτικές εκδηλώσεις, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να τις αγκαλιάσουν.

*ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, πρώην Ευρωβουλευτής, Πρόεδρος Συνδέσμου «ΠΑΛΜΟΣ ΖΩΗΣ»