Τουρισμός

Θα πάει μακριά η… βαλίτσα μέχρι την κατάργηση των χρεώσεων στις χειραποσκευές

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κατάργηση των χρεώσεων στις χειραποσκευές, σε πτήσεις εντός ΕΕ, δεν αναμένεται να ωφελήσει τις τσέπες των ταξιδιωτών, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για κατάργηση των χρεώσεων στις χειραποσκευές, σε πτήσεις εντός ΕΕ, δεν αναμένεται να ωφελήσει τις τσέπες των ταξιδιωτών, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Μιλώντας στο SigmaLive, η Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Θέα Πιερίδου, ανέφερε ότι το ψήφισμα αποτελεί μοχλό πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία καλεί να αναγνωρίσει την ανάγκη για ψήφιση οδηγίας, που θα έχει ως στόχο τη θέσπιση κοινών κανόνων για χρεώσεις και διαστάσεις χειραποσκευών, σε ό,τι αφορά σε πτήσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η οποία θα υποχρεώνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες να τους εφαρμόζουν.

«Θέλουμε ίση μεταχείριση επιβατών», ανέφερε η κ.Πιερίδου. Την ίδια ώρα, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι είμαστε μακριά από εφαρμογή του ψηφίσματος.

«Τα δικαιώματα των καταναλωτών ήδη προστατεύονται»

Το SigmaLive επικοινώνησε και με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Αθανάσιο Αθανασίου, ο οποίος αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών ήδη προστατεύονται, καθώς είναι σε ισχύ δύο κανονισμοί που αφορούν σε καθυστερήσεις πτήσεων και διαστάσεις αποσκευών, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ πρώιμο να λεχθεί οτιδήποτε πιο συγκεκριμένο.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να υπάρξουν εξελιξεις, θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί το ψήφισμα και να ζητηθούν οι απόψεις των κρατών-μελών γι’ αυτό. Θα ακολουθήσει μία διαδικασία διαπραγμάτευσης από τους συννομοθέτες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο), προκειμένου να εξετασθεί αν θα προχωρήσει η ψήφιση οδηγίας ή κανονισμού.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα δεν αναφέρει σε κανένα σημείο του τις χρεώσεις στα ναύλα, πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμη και να περάσει μία οδηγία ή ένας κανονισμός, αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια των αεροπορικών εταιρειών η αύξησή τους, προκειμένου να «καλύψουν» τα απολεσθέντα κέρδη από την κατάργηση χρεώσεων στις χειραποσκευές.