Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Μέση Ανατολή

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, το Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκε και πήρε το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται από Αρμενίους και που θεωρείται απ’ αυτούς ως δικό τους έδαφος. Αυτό έγινε, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Aliyev, Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ ότι δεν θα κατέφευγε σε πολεμική επιχείρηση.

Το γεγονός αυτό ενώ προκάλεσε δυσφορία στη Δύση για τη στάση του Αζερμπαϊτζάν, προκάλεσε επίσης εκατοντάδες θύματα και ώθησε χιλιάδες Αρμενίους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Καραμπάχ και να καταφύγουν στην Αρμενία.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με την ουκρανική κρίση, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έχει τώρα χειροτερεύσει με την απροσδόκητη βίαιη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε και προκαλεί χάος και χιλιάδες θύματα.

Εδώ είναι η αρχή της τραγωδίας. Η διεθνής πολιτική σκηνή είναι σε επικίνδυνη κατάσταση. Οι διαμάχες σε τρία γειτονικά μέτωπα θέτουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε μεγάλο κίνδυνο.

Οι Μεγάλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις της περιοχής έχουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή και πρέπει οπωσδήποτε να δείξουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να διατηρηθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.

78 χρόνια πέρασαν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βρισκόμεθα ενώπιον κρατών που κατέχουν πυρηνικά όπλα. Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι είναι ένα μικρό δείγμα τού τι μπορεί να προκαλέσουν τα πυρηνικά όπλα. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, όλοι να εργασθούμε για την ειρήνη αυτές τις δύσκολες ώρες.

Αυτά τα λόγια, θα έλεγαν κάποιοι, είναι απραγματοποίητα ευχολόγια. Δεν είναι, όμως, αστείο οι συνέπειες μιας πυρηνικής καταστροφής.

* Πρόεδρος του Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών Κύπρου και Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας των Συνδέσμων Ηνωμένων Εθνών (WFUNA)