Παραπολιτικά

Διαφθορά, GRECO και... El Greco

Η Επιτροπή, της Επιτροπής, ω Επιτροπή! Διορίστηκε μια ακόμη Επιτροπή, για να μελετήσει τις συστάσεις μιας Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει αδυναμίες λόγω της ύπαρξης... πολλών Επιτροπών! Σας μπέρδεψα, ε; Εντάξει. Ας πάρουμε τα πράματα με τη σειρά.

Η Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης, γνωστή ως GRECO, στην πρόσφατη έκθεσή της, σημειώνει ότι «είναι η ώρα να αναπτυχθεί μια εξειδικευμένη πολιτική κατά της διαφθοράς για όλα τα πρόσωπα σε κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις στην κυπριακή Κυβέρνηση». Διαπιστώνει, επίσης, ότι «ενώ η πρόσφατη νομοθεσία στην Κύπρο έχει κάποια ισχυρά στοιχεία στα χαρτιά, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται από θεσμικές αδυναμίες, περιλαμβανομένου του πολλαπλασιασμού των Επιτροπών, με λίγο συντονισμό, πόρους, εμπειρογνωμοσύνη και εξουσία».

Υπό το πρίσμα αυτών των διαπιστώσεων της Επιτροπής GRECO, η Κυβέρνηση αποφάσισε να εγκρίνει τη σύσταση δικής της Επιτροπής «για ενδελεχή μελέτη και παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των συστάσεων της GRECO που αφορούν την Κυβέρνηση».

Ελπίζουμε ότι με τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής θα κλείσουν τα οποιαδήποτε κενά στους ελέγχους, την εποπτεία και τη λογοδοσία, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής που εδώ και χρόνια ζει και βασιλεύει σε έναν τόπο, όπου, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι ζητούν μεν λιγότερη διαφθορά, αλλά επιζητούν περισσότερες... ευκαιρίες για να συμμετέχουν σ’ αυτήν!

Και μια και ήρθε η κουβέντα για την Επιτροπή GRECO, προσπάθησα να φανταστώ το εξής: Αν στη θέση της εν λόγω Επιτροπής βρισκόταν ο περίφημος Κρητικός ζωγράφος της Αναγέννησης... El Greco, με ποιον τρόπο θα απεικόνιζε την όλη κατάσταση στο θέμα της διαφθοράς στην πρώην νήσο των Αγίων και νυν των λαμογίων; Ας πάρουμε ως πρότυπο έναν από τους πιο γνωστούς πίνακες του El Greco, τον «Μυστικό Δείπνο». Δεν θα έβαζε, βέβαια, στο κάδρο τον Κύριο ως πρωταγωνιστή του πίνακα, αλλά στη θέση του θα τοποθετούσε κάποιον... αξιωματούχο να λέει στους συνδαιτυμόνες του στον Μυστικό Δείπνο (μυστικός λόγω... αδιαφάνειας): «Λάβετε φάγετε... θέσεις, αξιώματα, συμβόλαια, προσφορές, μίζες, πολεοδομικές χαλαρώσεις, τουρκοκυπριακές περιουσίες, τις υπέρ υμών προσφερόμενες εις άφεσιν αμαρτιών»!

Κάπως έτσι θα αποτύπωνε στον καμβά ο El Greco τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους πίνακές του που προκαλούν τον θαυμασμό, αυτός ο πίνακας θα προκαλούσε... την αποστροφή του κοινού.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ