Εργασία

Διεθνής Hμέρα Γυναικών στη Στατιστική και στην Επιστήμη Δεδομένων

Γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Τρίτη του Οκτώβρη

Με πρωτοβουλία των οργανισμών Caucus for Women in Statistics and Data Science (CWS), Portuguese Statistical Society (PSE) και American Statistical Association (ASA) τον Οκτώβριο του 2022 γιορτάστηκε για πρώτηφορά η «Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Στατιστική και στην Επιστήμη Δεδομένων».

Η επιτυχία των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν οδήγησε στην απόφαση όπως η Διεθνής Ημέρα Γυναικών στη Στατιστική και στην Επιστήμη Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Τρίτη του Οκτώβρη. Οι σχετικές εκδηλώσεις έχουν στόχο να παρουσιάσουν τη συμβολή των γυναικών στη Στατιστική και στην Επιστήμη Δεδομένων, να προωθήσουν συνεργασίες, να ενθαρρύνουν τη διαφορετικότητα και τη συμπεριληπτικότητα και να φέρουν κοντά τις δύο αυτές επιστημονικές περιοχές.

Φέτος, το UCLan Cyprus, η KPMG Cyprus, η Cyprus Statistical Society (CSS) και το δίκτυο Women in Mathematical Sciences in Cyprus έχουν συνδιοργανώσει σχετική εκδήλωση στις 10 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus. Στην εκδήλωση αυτή, γυναίκες επαγγελματίες στον τομέα της Στατιστικής και της Επιστήμης Δεδομένων στην Κύπρο έχουν συζητήσει τη θέση της γυναίκας στους κλάδους αυτούς, τον ρόλο, τις προκλήσεις και τις φιλοδοξίες τους.

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες από διάφορους διεθνείς οργανισμούς να μετρήσουν με κατάλληλους δείκτες το χάσμα ανάμεσα στα φύλα σε διάφορους τομείς. Ανάμεσα σε αυτούς τους οργανισμούς είναι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (European Institute for Gender Equality– EIGE), το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), τα Ηνωμένα Έθνη (UN), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (International Monetary Fund– IMF), κ.ά. Για παράδειγμα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει τον Παγκόσμιο Δείκτη Χάσματος των Φύλων (Global Gender Gap Index) για 146 χώρες από το 2006, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων υπολογίζει τον Δείκτη Ισότητας Φύλων (Gender Equality Index) των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 2010, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν τον Δείκτη Ανισότητας των Φύλων(Gender Inequality Index) από το 2010. Η καταγραφή της παρούσας κατάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια να μηδενιστεί αυτό το χάσμα.

Επιπλέον, ως μέρος των παγκόσμιων προσπαθειών, το 2015, οι χώρες μέλη των Ηνωμένων Εθνών (193 χώρες) – συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου – υιοθέτησαν την ατζέντα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals– SDGs) των Ηνωμένων Εθνών για το 2030. Η ατζέντα αυτή αποτελείται από 17 στόχους, που έχουν σκοπό την εξάλειψη της φτώχιας και της ανισότητας, την προστασία του πλανήτη, και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι άνθρωποι απολαμβάνουν υγεία, δικαιοσύνη και ευημερία. Ο 5ος στόχος αφορά συγκεκριμένα την ισότητα των φύλων.

Αν και τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική πρόοδος, δυστυχώς φαίνεται ότι είμαστε ακόμα αρκετά μακριά από το να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 – μόλις το 15,4% των δεικτών του Στόχου 5 είναι σε τροχιά, 61,5% είναι σε σχετικά μέτρια απόσταση, και 23,1% είναι πολύ μακριά από τον στόχο.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας, η παρουσία των γυναικών είναι μικρότερη σε σχέση με τους άνδρες, μια εικόνα η οποία γίνεται αισθητά πιο έντονη στις ανώτερες θέσεις ηγεσίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2023, οι γυναίκες αποτελούν περίπου το 42% του εργατικού δυναμικού, ένα ποσοστό το οποίο πέφτει στο 32% σε ό,τι αφορά τις ανώτερες θέσεις ηγεσίας, και στο 25% σε ό,τι αφορά τις C-suite(CEO, CFO, CRO, CIO, κ.λπ) θέσεις κατά μέσο όρο. Παράλληλα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για το 2021, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών στην ΕΕ είναι στο 78,5%, 10.8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό απασχόλησης των γυναικών, το οποίο είναι στο 67,7%, ενώ, παράλληλα, οι ακαθάριστες ωριαίες αποδοχές των γυναικών είναι κατά μέσο όρο 12,7% πιο κάτω από τις αντίστοιχες των ανδρών στην ΕΕ – 9,7% πιο κάτω στην Κύπρο.

Η ενδυνάμωση και συμπερίληψη των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής δεν είναι απλώς σημαντική για τις γυναίκες. Είναι σημαντική για την κοινωνία και την οικονομία γενικότερα. Ήδη από το 2012, η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της για την παγκόσμια ανάπτυξη αναφέρει ότι η ισότητα των φύλων μπορεί να ενισχύσει την οικονομική παραγωγικότητα, να βελτιώσει την ανάπτυξη για την επόμενη γενιά και να κάνει τους θεσμούς και τις πολιτικές πιο αντιπροσωπευτικές. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων αναφέρει το 2017 ότι η ισότητα των φύλων ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει στην ατζέντα του για την ισότητα των φύλων ότι αυτή συμβαδίζει με υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη, μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και ανθεκτικότητα, και χαμηλότερη εισοδηματική ανισότητα.

Γίνεται πλέον, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής είναι επιβεβλημένη. Η συμπερίληψη των γυναικών και βέβαια η ποικιλομορφία όχι μόνο σε ό,τι αφορά το φύλο είναι αναμφίβολο ότι μπορεί να πάρει τον κόσμο πιο μπροστά, πιο γρήγορα. Επιβάλλεται, λοιπόν, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από τη εκπαίδευση και την ενθάρρυνση των κοριτσιών να αναπτύξουν τις δεξιότητες που είναι σε υψηλή ζήτηση όπως ψηφιακές και αναλυτικές δεξιότητες, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, αλλά και την ενθάρρυνση σε επίπεδο οργανισμών να δουν ότι μια στρατηγική για το φύλο είναι απαραίτητη για την προσέλκυση των καλύτερων ταλέντων και τη διασφάλιση μακροπρόθεσμης οικονομικής απόδοσης, ανθεκτικότητας και επιβίωσης.

*Manager, Risk Consulting