Πολιτισμός

«Η Κύπρος στα πρόθυρα τουρκοποίησης»

Συλλογή άρθρων και αναλύσεων του Σάββα Μ. Ιακωβίδη, αρθρογράφου-αναλυτή της «Σημερινής»

Ο Σάββας Μ. Ιακωβίδης, αρθρογράφος-αναλυτής της «Σ», κυκλοφόρησε πρόσφατα βιβλίο του με τίτλο: «Η Κύπρος στα πρόθυρα τουρκοποίησης» (εκδόσεις Γερμανός, Θεσσαλονίκη 2023). Πρόκειται για συλλογή άρθρων και αναλύσεων της τελευταίας 5ετίας-6ετίας όπως και παλαιότερων αναλύσεών του σε βάθος 10-15 χρόνων. Οι αναλύσεις εστιάζονται περισσότερο και δικαιωματικά στο Κυπριακό, στην ακολουθούμενη πολιτική από την ηγεσία του τόπου, σε λάθη και ανεπάρκειες Προέδρων και πολιτικών, στα Ελληνοτουρκικά, στα Ελλαδοκυπριακά και Κυπροτουρκικά, καθώς και σε άλλες ενότητες.

Μέσα από τις αναλύσεις του Σάββα Μ. Ιακωβίδη είναι έκδηλες η απελπισία, η απογοήτευση, κυρίως η βαθιά ανησυχία όπως και η οργή για την καταστροφική κατολίσθηση του Κυπριακού εξαιτίας όχι μόνο της τουρκικής αδιστακτότητας αλλά και της ανυπαρξίας σταθερής, μακράς πνοής ξεκάθαρης στρατηγικής της Λευκωσίας και της Αθήνας με έναν πρώτιστο στόχο: Την απελευθέρωση της Κύπρου από τον Αττίλα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ .jpeg

Διά των κειμένων γίνεται σε βάθος ανάλυση των αιτίων και αιτιατών με πρόταξη τεκμηριωμένων επιχειρημάτων και θέσεων που καταλήγουν στο ρεαλιστικό συμπέρασμα ότι, η Κύπρος και ο Ελληνισμός απειλούνται ευθέως με τουρκοποίηση-ισλαμοποίηση, εξαιτίας και της δραστικής δημογραφικής αλλοίωσης των κατεχομένων και της εισβολής δεκάδων χιλιάδων παράνομων μουσουλμάνων, που εργαλειοποιούνται από την Τουρκία, στις ελεύθερες περιοχές.

Ο Σάββας Μ. Ιακωβίδης επισημαίνει, εκτός πολλών άλλων, την πρωτοφανή ασέβεια όλης σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας και όλων των Προέδρων στη δημοκρατικά εκπεφρασμένη απόφαση του κυπριακού Ελληνισμού να απορρίψει το τερατούργημα Ανάν. Οι πολίτες διέσωσαν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι οι πολιτικοί, που επέμεναν να την παραδώσουν αύτανδρη σε μια νέα τουρκοκρατία. Στην εισαγωγή του βιβλίου του γράφει:

«Παρά την απόρριψη της (διζωνικής) το 2004, διά του 76% ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν, η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ασεβούσα βάναυσα προς τον κυπριακό Ελληνισμό, έκανε παντιέρα και βολική προμετωπίδα της πολιτικής της, τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με ολέθριες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις στην τουρκική πλευρά. Η πολιτική ηγεσία αρνείται να προτάξει και να προβάλει διεθνώς ότι:

»Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, παραβίασης θεμελιωδών αρχών και αξιών του Χάρτη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Δικαίου και καταπάτησης της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας ανεξάρτητου και διεθνώς αναγνωρισμένου κράτους-μέλους του ΟΗΕ, της ΕΕ και Διεθνών Οργανισμών. Αντ’ αυτών των βασικών παραμέτρων ως ισχυρή αιχμή της πολιτικής της Κύπρου, επί προεδρίας Δ. Χριστόφια και, χειρότερα, επί προεδρίας Ν. Αναστασιάδη, το Κυπριακό κατήντησε συγκλίσεις και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με πλήρη αποενοχοποίηση της κατοχικής Τουρκίας. Η θέση της Κύπρου στην ΕΕ δεν αξιοποιήθηκε όσο και όπως έπρεπε και το βέτο της δεν χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε λύση δημοκρατικών αρχών και ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

»Η αγγλοτουρκοδιζωνική δήθεν ομοσπονδία συνιστά κατάλυση και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μετεξέλιξή της, όπως παραπλανητικά ο απελθών Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο διάδοχός του, Ν. Χριστοδουλίδης, υποστηρίζουν, χωρίς ποτέ να εξηγήσουν ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο αυτής της ολέθριας λύσης. Ταυτόχρονα παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων κατοίκων της νήσου και τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες της ΕΕ. Αντίθετα οι Τούρκοι την θεώρησαν, για μια 30ετία, ως το καλύτερο όχημα για να παραπλανήσουν την ελληνική πλευρά. Και θέτουν, πλέον, ανένδοτα, θέμα λύσης δύο κρατών, με επιμονή στην κυριαρχική ισότητα, παρακάμπτοντας και ακυρώνοντας τη διζωνική. Εξάλλου επιχειρείται αλλαγή της ονομασίας του κατοχικού μορφώματος από «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» σε «Τουρκικό κράτος της Κύπρου» (δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, 3/2/2023)». Και προσθέτει:

«Ο γράφων, όπως και μερικοί άλλοι συνάδελφοι καθώς και διεθνολόγοι, ιστορικοί και ακαδημαϊκοί, επιμένουμε να προειδοποιούμε ακούραστα για τον επικρεμάμενο εφιάλτη τουρκοποίησης και ισλαμοποίησης της Κύπρου και του Ελληνισμού, αν η πολιτική ηγεσία επιμένει στη αγγλοτουρκοδιζωνική τερατουργία. Προειδοποιούμε ότι Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να σχεδιάσουν και να συναποφασίσουν μια νέα εθνική στρατηγική απελευθέρωσης, πρώτα, της Κύπρου και όχι συνδιαλλαγής-παράδοσης-υποταγής στον Τούρκο. Οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο Τούρκος μία γλώσσα καταλαβαίνει και σέβεται: Την ισχύ, στρατιωτική, πολιτική, οικονομική, διπλωματική, πολιτιστική. Τουλάχιστον ας διδαχτούν, επιτέλους, από την Ιστορία». Και από τον νέο αιματηρό πόλεμο που ξέσπασε ξανά στη Μέση Ανατολή.

* Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2023, στις 7.30 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία.