Πύλα: Η μεγάλη αποτυχία της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το μεικτό χωριό Πύλα ανέκαθεν παρουσιαζόταν από την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) ως το αγλάισμα της αρμονικής συμβίωσης Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο. Για τους όσους λίγους γνωρίζουν τις πικρές αλήθειες, η κατάσταση ποτέ δεν ήταν όπως την παρουσίαζε η ΚΔ.

Από την κατάπαυση του πυρός την 16ην Αυγούστου 1974, οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής και το ψευδοκράτος ενεργούν προς βελτίωση των δικών τους θέσεων και συμφερόντων, φέρνοντας παράλληλα την ΚΔ σε όλο και πιο μειονεκτική θέση. Δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, απλώς αναφέρω την απομάκρυνση από την ΚΔ των Σταθμών Ελέγχου της Αστυνομίας της, ώστε μέσω Περγάμους - ΒΒ - Πύλας οι έποικοι και άλλοι από τα κατεχόμενα να εισέρχονται χωρίς έλεγχο στις ελεύθερες περιοχές, την κατασκευή τζαμιού, σχολείου, γηπέδου και άλλων έργων από χρηματοδότηση του ψευδοκράτους. Στις 8 Νοεμβρίου 1991 ο Ραούφ Ντενκτάς περιόδευσε το χωριό και μίλησε με Τούρκους στο καφενείο τους. Τις αυθαιρεσίες των Τούρκων να μην πληρώνουν για το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό που καταναλώνουν και τους διάφορους φόρους στην ΚΔ. Η κατάσταση περί το 2000 είχε δυσχεράνει με την έναρξη της κατασκευής του δρόμου Άρσους - Πύλας και Τρούλλων. Με έγκαιρες παρεμβάσεις της τότε Κυβέρνησης σταμάτησε η κατασκευή του δρόμου. Στη συνέχεια οι Τούρκοι δεν παύθηκαν των επιδιώξεών τους, μέχρι που πέτυχαν σήμερα τους σκοπούς τους και μάλιστα με την πλήρη συμφωνία της ΚΔ. Για όσους όμως παρακολουθούσαν το θέμα της κατασκευής του εν λόγω δρόμου, τις εκατέρωθεν δηλώσεις και το ανακοινωθέν συμφωνητικό, συμπεραίνεται ότι οι Τούρκοι πέτυχαν μεγάλο τακτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης.

Άξια απορίας τα ακόλουθα:

  1. Σε ποια θέση θα βρίσκεται το νέο οδόφραγμα; Στο φυλάκιο της ΕΔ UN124 ή στο UN 126;
  2. Το οδόφραγμα θα είναι στη Νεκρή Ζώνη (ΝΖ) και θα υπάρχει Τούρκος στρατιωτικός στη ΝΖ;
  3. Οι Τούρκοι άμεσα θα έχουν ό,τι ήθελαν, δηλαδή τον δρόμο, για δε την οικιστική ανάπτυξη θα απαιτηθεί χρόνος.
  4. Ποια Αρχή θα παραχωρεί τα οικόπεδα στους δικαιούχους;
  5. Ποιος θα έχει την κυριότητα και τον έλεγχο του φωτοβολταϊκού πάρκου;
  6. Ποια η τύχη του υφιστάμενου παράνομου τουρκικού φυλακίου (κατασκευάστηκε παράνομα τον Σεπτέμβριο 1974) στη Νεκρή Ζώνη, στα βόρεια του χωριού;
  7. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του γράφοντος, οι επαφές που έγιναν για τη λύση του προβλήματος έγιναν από διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς τη συμμετοχή στρατιωτικών.

Τέλος, να σημειωθεί το μεγάλο τακτικό πλεονέκτημα που θα αποκτήσουν οι ΤΔΚ από την ολοκλήρωση του δρόμου που θα τους επιτρέπει την πλήρη παράκαμψη των Βρετανικών Βάσεων και του κατοικημένου τόπου της Πύλας με ταχεία άφιξη από τα δυτικά στις νότιες ακτές της, δηλαδή θα γίνεται τριχοτόμηση της Κύπρου και φυσικά αποκλεισμός των ελευθέρων περιοχών της Αμμοχώστου.

Όλα τα προαναφερθέντα είναι προϊόν της διακατεχόμενης από φοβικά σύνδρομα πολιτικής που ασκούν από δεκαετίες οι εκάστοτε Κυβερνήσεις της ΚΔ.