Αναλύσεις

Φωτιά στις τιμές πετρελαίου έβαλε το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα

Σημαντική άνοδο καταγράφουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από εκατοντάδες νεκρούς σε έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού πετρελαίου από την περιοχή.

Συνεχίζονται οι ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση

Σημαντική άνοδο καταγράφουν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή μετά από εκατοντάδες νεκρούς σε έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, πυροδοτώντας ανησυχίες για πιθανές διακοπές του εφοδιασμού πετρελαίου από την περιοχή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 2,07 δολ. ή 2,3% στα 91,97 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 2,26 δολάρια ή 2,6%, στα 88,92 δολάρια το βαρέλι.

Ο φόβος ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διευρυνθεί οδήγησε σε μεγάλα κέρδη και στους δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent κέρδισε 7,5% , καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τον Φεβρουάριο.

Η επίθεση σε νοσοκομείο της Γάζας, για την οποία Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αλληλοκατηγορούνται, οδήγησε την Ιορδανία να ακυρώσει μία σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμμετείχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μαζί με Αιγύπτιους και Παλαιστίνιους ηγέτες.

«Η ακύρωση μιας συνόδου κορυφής μεταξύ του Μπάιντεν και των Αράβων ηγετών μειώνει την πιθανότητα διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς», δήλωσε στυο Reuters, ο Βιβέκ Νταρ, αναλυτής στην Commonwealth Bank of Australia, σε σημείωμα πελάτη.

Εντονες ανησυχίες

Οι επενδυτές εκφράζουν ανησυχίες για μια επαπειλούμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση στη Γάζα.

«Μια μακροχρόνια κατοχή εμφανίζεται ως το σενάριο που ωθεί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent πάνω από τα 100 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί η σύγκρουση της Ισραηλινής Χαμάς και ενδεχομένως να προσελκύσει άμεσα το Ιράν», είπε ο Dhar.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ την Τετάρτη για να δείξει την υποστήριξή του στη χώρα στον πόλεμό της με την παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ της Χαμάς. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι θα καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να επεκταθεί η σύγκρουση.

Από την πλευρά της ζήτησης, η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν το τρίτο τρίμηνο, έδειξαν επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι η πρόσφατη ανάκαμψη μπορεί να έχει αρκετό ατμό για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης του Πεκίνου για ολόκληρο το έτος.

Εν τω μεταξύ, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, υποκινώντας τις προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Federal Reserve μέχρι το τέλος του έτους. Οι αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Πηγή: ot.gr