Αναλύσεις

Αυξάνονται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Εν μέσω ανησυχιών για επέκτασης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέλιξη που θα επηρεάσει την προσφορά

Αυξάνονται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου εν μέσω ανησυχιών για επέκτασης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εξέλιξη που θα επηρεάσει την προσφορά. 

Η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ σημειώνει αύξηση 1,3%, στα 91,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχύεται κατά 1,8% στα 88,23 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, η τιμή του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου TTF (Άμστερνταμ), συμβόλαια Νοεμβρίου, παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά 3,9% ή €1,9, στα €50,83 τη Μεγαβατώρα. 

"Η χθεσινοβραδινή έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, η οποία προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, αύξησε το διακύβευμα της σύγκρουσης και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, μείωσε τις πιθανότητες μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων", δήλωσε στο AFP ο αναλυτής της εταιρείας ActivTrades Ricardo Evangelista.

Εκτίμησε ότι υπάρχει πλέον μεγαλύτερη πιθανότητα να εμπλακούν στη διαμάχη και άλλες χώρες της περιοχής, όπως το Ιράν.

"Αυτό το σενάριο θα επηρέαζε σχεδόν σίγουρα την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και θα μπορούσε να οδηγήσει την τιμή του βαρελιού σε επίπεδα πάνω από τα 100 δολάρια", πρόσθεσε.

ΚΥΠΕ