Το μεγαλύτερο αγαθό για τον άνθρωπο είναι η ειρήνη

Όσο υπάρχει σε εκκρεμότητα η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους, το Ισραήλ δεν θα βρει ησυχία…

Μέσα στον φρικτό πόνο και τον τεράστιο σπαραγμό, ψάχνω απεγνωσμένα να βρω κάποια αμυδρά κομμάτια ελπίδας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο δρόμος της ειρήνης είναι καλύτερος από τον δρόμο του πολέμου. Στον πόλεμο θάβουμε νεκρούς, θάβουν οι γονείς τα παιδιά τους και διαπράττονται εγκλήματα πρωτοφανούς αγριότητας, όπως τώρα στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και παλαιότερο στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Στην ΕΙΡΗΝΗ δημιουργούμε, αισιοδοξούμε, ονειρευόμαστε και απολαμβάνουμε όλα τα καλά της ζωής.

Η ευλογημένη γη της Ιερουσαλήμ και όλης της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, η γη της Επαγγελίας χρόνο με τον χρόνο, μέρα με τη μέρα βυθίζεται όλο και πιο πολύ στα άδυτα της απόλυτης παραφροσύνης. Οι τρομοκράτες της Χαμάς δολοφονούν αδιακρίτως αθώους πολίτες: άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, με ομήρους κάθε ηλικίας και καταγωγής. Και οι Ισραηλινοί απαντούν χωρίς έλεος!

Ευθύνη γι’ αυτήν την εκκρεμότητα έχουν και οι δύο πλευρές. Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί πρέπει να ξυπνήσουν και να μην αφήσουν τους εξτρεμιστές να ελέγχουν την περιοχή. Οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί θα πρέπει να αποκηρύξουν τους ακραίους φονταμενταλιστές (δεν υπάρχει εθνότητα στην τρομοκρατία, υπάρχει μόνο ιδεολογία). Η θεοκρατική Χαμάς δεν ονειρεύεται τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Η Χαμάς είναι ορκισμένη να εξαφανίσει από προσώπου γης το κράτος του Ισραήλ! Αυτό που έγινε από τη Χαμάς (δεν άφησε τίποτε όρθιο στα Κιμπούτς, εκεί όπου ζουν οι πιο δημοκρατικοί πολίτες), δεν έχει καμιά σχέση με το Παλαιστινιακό.

Και το Ισραήλ να πάψει να πιστεύει ότι δεν υπάρχει Παλαιστινιακό… Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο, οι Παλαιστίνιοι ζουν σε άθλιες συνθήκες, με 50% ανεργία, πολλές φορές χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, με πλήρη περικύκλωση από το Ισραήλ από θάλασσα και ξηρά. Αν οι Ισραηλινοί επιθυμούν πραγματικά την ειρήνη, οφείλουν να εξασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες για τους Παλαιστινίους. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να θέσουν στο περιθώριο όλους εκείνους που πνίγουν αδιάκοπα στο αίμα τη Μέση Ανατολή. Όσο υπάρχει σε εκκρεμότητα η δημιουργία του παλαιστινιακού κράτους, το Ισραήλ δεν θα βρει ησυχία…

Το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς φαίνεται να είναι πολύ καλά οργανωμένο και καλοσχεδιασμένο, με τη βοήθεια ενδεχομένως και άλλων. Το τελευταίο κτύπημα της Χαμάς δεν έχει στόχο την προστασία των Παλαιστινίων αλλά την ανατροπή της προσέγγισης του Ισραήλ με αραβικά κράτη της περιοχής, η οποία σημειώνεται τα τελευταία χρόνια μέσα από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, προκειμένου να διαλυθούν οι οποιεσδήποτε προοπτικές περαιτέρω σύσφιγξης και αποκατάστασης σχέσεων του Ισραήλ με αραβικά κράτη, κυρίως τη Σαουδική Αραβία. Εξέλιξη που σίγουρα θα φέρει αλυσιδωτές αρνητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το ύποπτο και σατανικό παιχνίδι της Χαμάς σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν περιφερειακά κράτη όπως το Ιράν και η Τουρκία. Ο ρόλος της Τουρκίας καμουφλαρισμένος με τον μανδύα του ειρηνοποιού πρέπει να προβληματίσει μιας και η ίδια αποτελεί κατοχική δύναμη. Η Κύπρος και η Ελλάδα οφείλουν να το υπενθυμίζουν αυτό με κάθε ευκαιρία. Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει αναφορά σε σφαγές, εισβολή και κατοχή! Και δεν βρέθηκε ούτε ένας να του πει πως στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούνε για σχοινί!

Ο κόσμος βράζει και κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος…

Υστερόγραφο 1: Ένας λαός χίλια κομμάτια οι Παλαιστίνιοι! Άλλο η Χαμάς, καταστατικός στόχος της οποίας είναι η διάλυση του κράτους του Ισραήλ, άλλο η Φατάχ, που είναι η οργάνωση που δρα στη Δυτική Όχθη και είναι πιο μετριοπαθής, και άλλο η Χεζμπολάχ, που δραστηριοποιείται στον Λίβανο και είναι μια οργάνωση που εξοπλίζεται και στηρίζεται από το Ιράν, η οποία ήδη έκανε κάποια χτυπήματα κατά του Ισραήλ.

Αν το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την ειρήνη, επιβάλλεται να διώξει τους ακραίους Μπεν Γκβιρ, Σμούτριτς και τη συμμορία τους… Αυτοί και οι όμοιοί τους ονόμαζαν τον Αραφάτ τρομοκράτη!

*Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το Μονάγρι Λεμεσού