Επιχειρείν

Μπορεί η ανάπτυξη ενός βιώσιμου Ανθρώπινου Δυναμικού να σώσει τα δάση;

Πώς ένας Oργανισμός μπορεί να επιφέρει θετικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα

Η Περιβαλλοντική Κοινωνική Διακυβέρνηση (ΠΚΔ) ορίζεται από το επιχειρηματικό μοντέλο που ρυθμίζει την εταιρεία να είναι κοινωνικά υπόλογη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας. Αυτό συνεπάγεται τον σχεδιασμό μίας εταιρικής στρατηγικής που επικεντρώνεται σε ένα σύνολο τριών πυλώνων: Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση. Το άρθρο εστιάζει στην περιβαλλοντική πτυχή της στρατηγικής αυτής, στη διατήρηση των δασικών πόρων, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τον καθοριστικό ρόλο της Βιώσιμης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Η Βιώσιμη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού κατασκευάζεται γύρω από τους οργανωτικούς στόχους και στοχεύει στην επίτευξη θετικών περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών αποτελεσμάτων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Υπό αυτό το πρίσμα, ασκεί στόχους, στρατηγικές και δραστηριότητες καθώς και πρακτικές διαχείρισης, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ικανοτήτων, τη διαμόρφωση αρχών και βιώσιμων αξιών και κουλτούρας, καθώς και την τοποθέτηση βιώσιμων μετρήσεων Ανθρώπινου Δυναμικού που προάγουν τον οικονομικό, οργανωτικό και οικολογικό μετασχηματισμό. Η ανάπτυξη τέτοιου ρόλου μπορεί να επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στην περιβαλλοντική κουλτούρα του οργανισμού και κατ’ επέκτασιν στο περιβάλλον, μέσω πρακτικών προς μια πιο βιώσιμη τοποθέτηση.

Tο Ινστιτούτο Επιστήμης της Ατμόσφαιρας και του Κλίματος, ETH Ζυρίχης, διαπίστωσε ότι μεγάλες ομάδες δέντρων στις πόλεις μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία της επιφάνειας κατά περίπου 12°C. Tο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υποστηρίζει πως μετριάζονται οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και η ζέστη, ενώ η συνολική θερμοκρασία της Γης μειώνεται κατά 0,5°C από τα δάση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα δρώμενα της Κύπρου. Οι οικολόγοι και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα δασικά οικοσυστήματα. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η οικονομική αξία των δασών ανέρχεται σε 150 τρισεκατομμύρια δολάρια και ότι περισσότερο από το μισό παγκόσμιο ΑΕΠ, που είναι στα 44 τρισεκατομμύρια δολάρια, κινδυνεύει από την απώλεια των δασών.

Παρόλο που το ποσοστό αποψίλωσης των δασών έχει μειωθεί, κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια εκτάρια εξακολουθούν να χάνονται. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο χάνονται 15,3 δισεκατομμύρια δέντρα από την αποψίλωση των δασών, ενώ ο ρυθμός δενδροφύτευσης είναι περίπου 1,83 δισεκατομμύρια δέντρα ετησίως, με αναλογία χάσματος 1:8 συγκρίνοντας τα δέντρα που φυτεύτηκαν με τα δέντρα που έχουν κοπεί παγκοσμίως. To τμήμα Δασών στην Κύπρο κατέγραψε κατά την περίοδο του 2020 και 2021, τις καμένες εκτάσεις των 1.305 εκταρίων και 6.612 εκταρίων αντίστοιχα λόγω δασικών πυρκαγιών, που συνολικά ισούνται με 80 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εικονικά αντιπροσωπεύοντας την κατά μήκος απόσταση μεταξύ Λευκωσίας και Λεμεσού.

- Πράσινη Πρόσληψη και Επιλογή εργαζομένων

Η δημιουργία νέων δεσμών με τη φύση και ανάπτυξης νέων προσεγγίσεων και διαδικασιών μετασχηματισμού στους Οργανισμούς ξεκινά εσωτερικά με την υποστήριξη του τμήματος Ανθρωπίνου Δυναμικού και κατ’ επέκτασιν αντικατοπτρίζονται εξωτερικά από τις εταιρικές ενέργειες και πολιτικές απέναντι στα δασικά οικοσυστήματα. Ορισμένες πρακτικές ανάπτυξης βιώσιμων διαδικασιών Ανθρωπίνου Δυναμικού περιλαμβάνουν αρχικά τη διαδικασία Πράσινης Πρόσληψης και Επιλογής εργαζομένων που εστιάζει σε περιγραφές θέσεων εργασίας και επιλογής υποψηφίων, βασισμένες σε αξίες που ευθυγραμμίζονται με την περιβαλλοντική εκτίμηση και σεβασμό, αλλά και σε σχετικές καινοτόμες πρωτοβουλίες. Τρανό παράδειγμα αποτελεί εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο που παρέχει υπηρεσίες προσλήψεων, η οποία, για κάθε υποψήφιο που προσλαμβάνεται από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, φυτεύει ένα δέντρο μέσω μιας πλατφόρμας δενδροφύτευσης, με αποτέλεσμα τη φύτευση 720 δέντρων.

- Πράσινη Εκπαίδευση και Ανάπτυξη εργαζομένων

Διαδικασίες όπως η Πράσινη Εκπαίδευση και η Ανάπτυξη εργαζομένων προωθούν την παροχή γνώσεων σχετικά με τα πρότυπα περιβαλλοντικής διαχείρισης και τη σημασία της τήρησης φιλικών προς τα δάση πρακτικών, καθώς και την ευαισθητοποίηση σχετικά με βιώσιμους τρόπους διαβίωσης προκειμένου να ενθαρρύνονται πιο φιλικές προς το δάσος επιλογές. Επιπλέον, η καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης και η προώθηση έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων πρωτοβουλιών είναι απαραίτητη, όπως είναι για παράδειγμα η χρήση χαρτιού που παράγεται από φύλλα και όχι από δέντρα.

- Πράσινη Διαχείριση Απόδοσης

Η Πράσινη Διαχείριση Απόδοσης περιλαμβάνει το κομμάτι της ανατροφοδότησης των εργαζομένων σχετικά με τον βαθμό στον οποίο η συμπεριφορά τους ήταν φιλική προς το περιβάλλον και τα δάση. Η διαδικασία αυτή καταμετριέται με βάση τους συγκεκριμένους στόχους απόδοσης που συμφωνούνται μεταξύ του αξιολογητή και αξιολογουμένου και μέσα από βασικούς δείκτες (KPIs), όπως οι συνολικές ώρες που δαπανήθηκαν σε εκπαιδεύσεις σχετικά με το περιβάλλον και η εισήγηση δημιουργικών πρακτικών σχετικών με τη βιωσιμότητα των δασών.

- Πράσινη Αμοιβή και Επιβράβευση

Ως αποτέλεσμα, η Πράσινη Αμοιβή και Επιβράβευση που συνδέεται με τους βασικούς δείκτες απόδοσης και στόχους, αναλόγως επιβραβεύει και πληρώνει μέσω προαγωγών, ανέλιξης σταδιοδρομίας, προνομίων, μπόνους και άλλων, επαινώντας τις προαναφερθείσες πρωτοβουλίες.

Η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων ειδικότερα αφότου αναπροσαρμοστούν οι κεντρικές διαδικασίες που το αποτελούν, ώστε να λειτουργούν υπό τους οικολογικούς φακούς. Διαφαίνεται πως τα δασικά οικοσυστήματα μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής, μέσα από τις δηλώσεις που παρατέθηκαν πως τα δέντρα και τα δάση είναι ανεκτίμητα για την οικονομία και τους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

*Advisor, People and Change, Management Consulting