Συνεντεύξεις

Με πέραν των 2 δις ευρώ «πότισε» την αγροτική οικονομία ο ΚΟΑΠ

Για τη συμβολή του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών στην κυπριακή αγροτική οικονομία και την εξέλιξη των κυπριακών προϊόντων μιλά στη «Σ» ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών, Ανδρέας Κυπριανού

Με πέραν των δύο δις ευρώ έχει «ραντίσει» την κυπριακή ύπαιθρο ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) την τελευταία εικοσαετία. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων φέτος από τη δημιουργία του Οργανισμού, παρουσιάζεται η συμβολή του στην ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, αλλά και των γεωργικών και κτηνοτροφικών επαγγελμάτων. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σ» ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών Ανδρέας Κυπριανού μιλά για την εξέλιξη του Οργανισμού, για το πού οδεύει το ενδιαφέρον των νέων αγροτών και τις προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων.

Ερωτηθείς για το αν οι νέοι αγρότες επιλέγουν το επάγγελμα λόγω οικογενειακής παράδοσης ή το επιλέγουν για πρώτη φορά, απαντά ότι «πολλοί από τους νέους γεωργούς είναι συνεχιστές της οικογενειακής παράδοσης, αλλά υπάρχουν σαφέστατα και πολλοί νέοι που επιλέγουν για πρώτη φορά να μπουν στο συγκεκριμένο επάγγελμα, το οποίο θεωρούν ότι θα τους διασφαλίσει τα προς το ζην, διαφυλάσσοντας με αυτόν τον τρόπο και την παράδοση του τόπου μας, αλλά και πολεμώντας με αυτόν τον τρόπο την αστυφιλία». Όπως εξηγεί ο κ. Κυπριανού, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον τομέα της οινοποιίας και της καλλιέργειας ψυχανθών, ενώ αναφέρει ότι η γυναικεία συμμετοχή στον αγροτικό τομέα παραμένει σταθερή όλα αυτά τα χρόνια.

Πότε ιδρύθηκε ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών και ποιος είναι ο στόχος του;

Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών ιδρύθηκε το 2003, πριν από 20 ακριβώς χρόνια, για να υλοποιήσει την κοινή αγροτική πολιτική, αφού η Κύπρος έμπαινε το 2004 στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Να υλοποιήσει δηλαδή τις αποφάσεις τις εθνικές, αλλά και της ΕΕ, σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την επιδότηση του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα. Στα 20 αυτά χρόνια, και περνώντας μέσα από πολλές δυσκολίες, η κυπριακή αγροτική οικονομία επιδοτήθηκε μέσω του ΚΟΑΠ με ποσό που υπερβαίνει τα δύο δις ευρώ. Η στήριξη αυτή στόχο και σκοπό είχε και έχει τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, τον εκσυγχρονισμό της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την ανάπτυξη της μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων, τις φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα, την ασφάλεια των τροφίμων, τη στήριξη του τομέα μέσα από προγράμματα για νέους γεωργούς, την ενίσχυση αγροτικών κοινοτήτων και πληθώρα άλλων δράσεων και προγραμμάτων, όπως αυτά αποφασίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος υποβάλλεται και εγκρίνεται από την ΕΕ για κάθε προγραμματική περίοδο.

Ποιους επιδοτεί ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών και με βάση ποιες αποφάσεις;

Ο ΚΟΑΠ επιδοτεί σήμερα 33.000 περίπου αιτητές με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τα μέτρα που προκηρύσσονται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Επιδοτούνται πάρα πολλές δράσεις στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Αναμένεται ότι, μέχρι το 2027, δηλαδή στην προγραμματική περίοδο 2023-2027, η κυπριακή αγροτική οικονομία θα επιδοτηθεί με ποσό που θα ξεπεράσει τα 450 εκατ. ευρώ. Θα επιδοτηθούν δράσεις στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μεταποίηση, αλλά και πολλές άλλες δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές, οι οποίες προβλέπονται μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου.

Πώς έχει εξελιχθεί και πού βρίσκεται σήμερα;

Ο Οργανισμός ξεκίνησε με πάρα πολλές δυσκολίες, ουσιαστικά από το μηδέν, χωρίς γραφεία, χωρίς προσωπικό, χωρίς μηχανογραφικά συστήματα, για να είναι σήμερα ένας από τους πιο σύγχρονους ευρωπαϊκούς οργανισμούς πληρωμών. Ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής ευρωπαϊκών οδηγιών και κανονισμών και πληρώνει έγκυρα και έγκαιρα όλους τους αιτητές, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίνονται. Εφαρμόζει επίσης σωρεία εκτάκτων μέτρων, τα οποία προκηρύσσονται από το Υπουργείο με βάση αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Θα αναφέρω απλώς τις πολλές επιχορηγήσεις που έγιναν με έκτακτα μέτρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και την ανάγκη για αύξηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, ούτως ώστε να μπορεί να προχωρήσει η παραγωγή χαλλουμιού Π.Ο.Π.

Πόσα κονδύλια δόθηκαν μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φέτος παγκυπρίως, σε πόσα άτομα και τι εξυπηρετούν;

Περίπου κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, επιδοτείται η κυπριακή αγροτική οικονομία με ποσό που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ και αυτό αφορά άμεσες πληρωμές, εκταρικές επιδοτήσεις, αλλά και προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που στόχο και σκοπό έχουν τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Ποια μερίδα αγροτών δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επιδοτήσεις;

Όλοι οι αγρότες ενδιαφέρονται για τα προγράμματα επιδότησης του ΚΟΑΠ. Μεγάλο όμως ενδιαφέρον υπάρχει από νέους γεωργούς για δραστηριοποίηση στο επάγγελμα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αλλά και από μεταποιητές, ιδιαίτερα στον τομέα μεταποίησης παραδοσιακών προϊόντων. Παραδείγματος χάριν πολλοί ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της κτηνοτροφίας και της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος. Υπάρχει πολλή αυξημένη ζήτηση στον τομέα δημιουργίας τοπικών οινοποιείων και παραγωγής κρασιού, ζιβανίας, κουμανταρίας. Πολλοί ενδιαφέρονται για παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως πατάτες, καρπούζια, οπωρικά, δηλαδή ντομάτες και άλλα λαχανικά. Μεγάλη όμως είναι και η δραστηριοποίηση στον τομέα της καλλιέργειας ψυχανθών, λόγω του ότι η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών επιβάλλει πλέον την εγχώρια παραγωγή σε σιτάρι, κριθάρι και άλλα ψυχανθή για ζωοτροφή και παραγωγή αλευριού.

Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης των εξαγωγών των κυπριακών προϊόντων από το κυπριακό κράτος;

Υπάρχει τεράστια προοπτική ανάπτυξης των εξαγωγών κυρίως στα παραδοσιακά προϊόντα. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην ποιότητα γιατί η παραγωγή της Κύπρου είναι μικρή, αλλά εξαιρετικά ποιοτική. Γνωστό είναι ότι το χαλλούμι κατέχει την πρώτη θέση ως εξαγωγικό προϊόν μεταποίησης του γάλακτος, αλλά πολλά άλλα προϊόντα παραδοσιακά μπορούν να ακολουθήσουν ανοδική πορεία σε σχέση με τις εξαγωγικές τους δυνατότητες, όπως παραδοσιακά αλλαντικά, η πατάτα, προϊόντα της χαρουποκαλλιέργειας, προϊόντα της ελαιοκαλλιέργειας, το εξαιρετικό κυπριακό μέλι, η αμπελοκαλλιέργεια (κρασί, επιτραπέζια σταφύλια, ζιβανία, κουμανταρία) και άλλα.

24.10 ΛΩΡΙΔΑ ΚΑΠ .png