Κόμματα

Μείον δύο οι Οικολόγοι, συν δύο το ΑΚΕΛ

Πώς η Ατταλίδου και το ΑΚΕΛ, μαζί με τον Θεοπέμπτου, διαλύουν τους Οικολόγους, ενόψει εκλογών

Το προξενιό Ατταλίδου – Οικολόγων δεν ευδοκίμησε και το «διαζύγιο» ήρθε μετά πυρών από την πρώτη για το Κίνημα με το οποίο εξελέγη βουλευτής.

Λίγο αργότερα την αποχώρηση Ατταλίδου ακολούθησε αυτή του προέδρου του Κινήματος, με τους Οικολόγους να βρίσκονται στο εκκρεμές, μήνες πριν από τις επικείμενες διπλές εκλογές του Ιουνίου 2024.

Οι αριστερίζουσες θέσεις των δύο αλλάζουν την ισορροπία στον Ναό της Δημοκρατίας, με το ΑΚΕΛ να βγαίνει κερδισμένο, ακόμη κι αν δεν προσεγγίσει την κ. Ατταλλίδου, η οποία ίσως να «ορέγεται» μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η μεγάλη εικόνα

Αποχώρησε πυροβολώντας η κυρία Ατταλίδου, την εβδομάδα που πέρασε, παρασύροντας μαζί της και τον πρόεδρο του Κινήματος, που μετά την «τραγική απώλεια» της βουλευτού, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, πήρε διαζύγιο κι ο ίδιος από το Κίνημα.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά και η ισορροπία δυνάμεων, που αλλάζει, προκαλεί μάλλον θετικό πρόσημο για το κόμμα της Αριστεράς.

Ας δούμε, όμως, τη μεγάλη εικόνα. Η σχέση της βουλευτού με το Κίνημα έχει δύο πτυχές, οι οποίες δικαιολογούν και την αποχώρησή της.

Η κ. Ατταλίδου, από την πρώτη μέρα της εκλογής της, αποτελούσε ξένο σώμα για το Κίνημα των Οικολόγων. Η εκλογή της άλλωστε ήταν η μεγάλη έκπληξη για τους Οικολόγους, που συνάμα παρεμπόδισε και την εκλογή της Έφης Ξάνθου, παλαιμάχου του Κινήματος.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για την αγαστή συνεργασία Οικολόγων και της βουλευτού Αλεξάνδρας Ατταλίδου, η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπό της από μέλη του κόμματος υπέβοσκε έκτοτε.

Ας μην ξεχνάμε ότι η κ. Ατταλίδου ήταν η αλεξιπτωτίστρια που προσγειώθηκε στο Κίνημα καταλαμβάνοντας θέση βουλευτού, την ώρα που τα μέλη του εργάζονταν άοκνα επί χρόνια για το Κίνημά τους και, γιατί όχι, και μια θέση στη Βουλή.

Η δεύτερη πτυχή της δυσαρέσκειας των μελών του Κινήματος, κυρίως της «Σχολής Περδίκη», αφορά στην πολιτική γραμμή που ακολουθούσε η κ. Ατταλίδου. Άλλωστε αναφέρεται ξεκάθαρα και στους έξι λόγους για τους οποίους αποχώρησε από το Κίνημα.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου τηρούσε γραμμή βασισμένη στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, οι οποίες πόρρω απέχουν από τις ιδεολογίες που στηρίζει το Κίνημα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η βουλευτής αναφέρθηκε στη Χάρτα των Πράσινων Κομμάτων της Ευρώπης, που καμία ανταπόκριση δεν βρίσκει στο βαθύ κόμμα των Οικολόγων.

Ο πρώην Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, που για δεκαετίες υπήρξε η ψυχή του Κινήματος, ερχόμενος από την ΕΔΕΚ του αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, ανήκε στους σκληροπυρηνικούς, στο μείζον ζήτημα του εθνικού μας προβλήματος.

Στον αντίποδα η κ. Ατταλίδου στηρίζει μια διαφορετική σχολή σκέψης, πιο αριστερίζουσα, με θέσεις που ουδεμία σχέση έχουν με τη «Σχολή Περδίκη».

Δεν είναι λίγες οι φορές που η βουλευτής τάχθηκε υπέρ πιο φιλελεύθερων κινημάτων, όπως τους ΛΟΑΤΚΙ, ακόμη και σε θέσεις πιο κοντά στου Τουρκοκυπρίους. Θέσεις απομακρυσμένες από αυτές που εξέφραζε ο Γιώργος Περδίκης και κατ’ επέκτασιν τα μέλη του Κινήματος.

Οι πρόσφατες εκλογές για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ακόμη ένα κτύπημα στο Κίνημα, από την «ατίθαση» βουλευτή του.

Η θέση του Κινήματος ήταν ξεκάθαρη, οι ψηφοφόροι καλούνταν να πάνε στις κάλπες κατά συνείδησιν, επισημαίνοντας πως τα στελέχη του Κινήματος δεν ήταν επιτρεπτό να πάρουν θέση δημόσια.

Η κ. Ατταλίδου, όπως έδειξε με τη στάση της, δεν συμφώνησε με τη θέση του Κινήματος και τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Η σταγόνα, όμως, που ξεχείλισε το ποτήρι για τη βουλευτή, όπως ανέφερε η ίδια, ήταν η απόρριψη της Πρότασης Νόμου που κατέθεσε από κοινού με τον πρώην, πλέον, Πρόεδρο του Κινήματος, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, που έδιδε το δικαίωμα υιοθεσίας σε ομόφυλα ζευγάρια.

Η συγκεκριμένη πρόταση Νόμου μπορεί να ξεχείλισε το ποτήρι για την κ. Ατταλίδου, αλλά τάραξε και τα νερά στα μέλη του Κινήματος, η μάλλον σήκωσε τρικυμία.

Είναι ηλίου φαεινότερον πως οι θέσεις Θεοπέμπτου - Ατταλίδου συνάδουν πιο πολύ με τις θέσεις του ΑΚΕΛ, παρά με του Κινήματος των Οικολόγων, γι’ αυτό άλλωστε πολλοί «είδαν» μια επερχόμενη συνεργασία μεταξύ ΑΚΕΛ και της βουλευτού.

Το ΑΚΕΛ, έτσι κι αλλιώς, κέρδισε δύο ψήφους ακόμη - είτε ενσωματώσει με κάποιον τρόπο τους δύο βουλευτές στους κόλπους του είτε όχι, είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Θεοπέμπτου - Ατταλίδου είναι πολύ πιθανό να στηρίξουν Προτάσεις Νόμου και θέσεις του ΑΚΕΛ παρά οποιουδήποτε άλλου κόμματος, και το συμπέρασμα αυτό είναι απότοκο της μέχρι σήμερα αριστερίζουσας πεποίθησής τους.

Ποιο το μέλλον των Οικολόγων

Τι δέον γενέσθαι τώρα με το Κίνημα των Οικολόγων; Θα αποβεί μοιραία η αποχώρηση του Προέδρου του Κινήματος και της βουλευτού που έφυγε πυροβολώντας, ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ή μήπως η αποχώρηση θα αφήσει το Κίνημα να βρει εσωτερική ενότητα και να επανέλθει δριμύτερο, αρπάζοντας τη «χρυσή ευκαιρία», όπως ανέφεραν στελέχη των Οικολόγων, για επαναβεβαίωση των καταστατικών θέσεων στο Κυπριακό και όχι μόνο;

Οι Οικολόγοι θα κατέλθουν σε έκτακτες εκλογές και οι μνηστήρες της προεδρίας αναμένεται να είναι αρκετοί, με την Έφη Ξάνθου, παλαίμαχο του Κινήματος, να δηλώνει την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη θέση του Προέδρου των Οικολόγων.

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιστροφή του Γιώργου Περδίκη, που ως από μηχανής θεός την ώρα της ανάγκης θα βάλει τάξη στο Κίνημα.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, με το πρώτο μεγάλο στοίχημα της νέας ηγεσίας των Οικολόγων να είναι οι επικείμενες διπλές εκλογές, στις οποίες δεν έχει ακόμη οριστεί αν θα κατέλθουν μόνοι ή αν θα αναζητήσουν συνεργασία, όπως ήταν άλλωστε η διαφαινόμενη απόφασή τους.

Εκλογικό και καταστατικό συνέδριο στις 26 Νοεμβρίου

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε όπως εκλογικό και καταστατικό συνέδιριο πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα, στις 26 Νοεμβρίου 2023.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεδρίας, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας για οργάνωση πολιτικού συνεδρίου. Οι συστημικές εργασίες για την επίτευξη του θα υλοποιηθούν από θεματικές επιτροπές και ο στόχος είναι η πραγματοποίηση του τον Φεβρουάριο του 2024, εν όψει εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και ευρωεκλογών.