Παραπολιτικά

Το 2023 ανακάλυψαν... το 1980

Να ’ναι καλά η Βουλή μας για τις παραστάσεις που ανεβάζει με δωρεάν είσοδο για το φιλοθεάμον κοινό. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι έντιμοι κύριοι Βουλευτές μας παίρνουν επίδομα... παραστάσεως. Η τελευταία παράσταση που μας παρουσίασαν έχει τίτλο... «Οι Έκπληκτοι». Και έχει να κάνει με την έκπληξη που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του λαού όταν πληροφορήθηκαν ότι υπάρχει Νόμος... που δεν είχαν ιδέα ότι υπάρχει! Μιλάμε για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων, που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη τις τελευταίες εβδομάδες. Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επεσήμανε ότι εξακολουθεί να ισχύει νομοθεσία του 1980, με βάση την οποία αναστέλλονται οι συντάξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών, των Υφυπουργών και των Βουλευτών σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους αν αναλάβουν οποιοδήποτε άλλο λειτούργημα ή αξίωμα στη Δημοκρατία. Δηλαδή, εδώ και 43 χρόνια, όσοι από τους πιο πάνω αξιωματούχους συνέχιζαν να παίρνουν και σύνταξη, μαζί με τον μισθό τους, παρανομούσαν. Αλλά κανένας δεν έλεγε τίποτε, διότι στο πάρτι έπαιρναν μέρος όλα τα κόμματα.

Η πλάκα είναι πως, όταν ο Οδυσσέας έκανε αυτήν την αναφορά, υπήρξαν Βουλευτές που δήλωσαν ότι... πρώτη φορά άκουγαν τέτοιο πράγμα!

Από μιαν άποψη είχαν δίκαιο, γιατί η κατάσταση γύρω από τις συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων είναι εξαιρετικά μπερδεμένη. Διότι, μετά τον Νόμο του 1980, υπήρξε νέα νομοθεσία το 2011, υπό τη σκιά της τότε οικονομικής κρίσης, με βάση την οποία διευρυνόταν και σε άλλους αξιωματούχους η αναστολή των πολλαπλών συντάξεων. Ωστόσο, η νέα νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε, αφού κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Το αλαλούμ, όμως, συνεχίστηκε όταν το 2014 ο τότε Γενικός Εισαγγελέας γνωμάτευσε πως έπρεπε να σταματήσει να εφαρμόζεται και ο Νόμος του 1980, συνεπώς οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τα έξτρα... «γαλατοπούρεκκά» τους. Μέχρι και σήμερα, που η πρόκληση θεωρήθηκε αφόρητη, λόγω και της εξοντωτικής οικονομικής κρίσης. Τώρα τρέχουν όλοι, Κυβέρνηση και Βουλή, να διορθώσουν τις σχετικές νομοθετικές στρεβλώσεις.

Εν τω μεταξύ, όμως, τίποτε δεν εμποδίζει οποιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο να αποποιηθεί οικειοθελώς τη σύνταξή του. Ο ταλαιπωρημένος λαός θα εκτιμήσει μια τέτοια κίνηση. Αυτό το λέμε... ξεκάθαρα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ