Παραπολιτικά

Δύο Κινήματα με... κουνήματα

Ενώ στα μεγάλα κόμματα επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία, ενόψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου χρόνου, σε μικρότερα κόμματα γίνεται το έλα να δεις.

Στην ΕΔΕΚ, αυτό το ιστορικό κόμμα που υπήρξε σύμβολο αντίστασης και αγώνα, βλέπουμε για μιαν ακόμη φορά το έμβλημά του, την υψωμένη γροθιά, να κατεβαίνει σε επίπεδο χρήσης της ως μέσου για να βαράει ο ένας τον άλλον, στον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει εδώ και καιρό μεταξύ του προέδρου του κινήματος, Μαρίνου Σιζόπουλου, και του ευρωβουλευτή, Δημήτρη Παπαδάκη (και όχι μόνον). Η διαμάχη πήρε νέες διαστάσεις με τη διαρροή ηχογραφημένης συνομιλίας των δύο μονομάχων, οι οποίοι αλληλοκατηγορούνται για τη διαρροή, αλλά και για την κρυφή ηχογράφηση, εν αγνοία του άλλου. Ωστόσο, το πιο σοβαρό είναι το αντικείμενο της σύγκρουσης Σιζόπουλου-Παπαδάκη. Δεν αντάλλαξαν διαξιφισμούς για τον χειρισμό θεμάτων όπως το Κυπριακό, η άθλια οικονομική κατάσταση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, οι κοινωνικές ανισότητες, τα προβλήματα της νεολαίας, τέλος πάντων όλα τα θέματα στα οποία πρέπει να εγκύπτει ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Ήρθαν σε αντιπαράθεση για τα... ριάλια του Παπαδάκη ως ευρωβουλευτή! Ο κ. Παπαδάκης κατηγόρησε τον κ. Σιζόπουλο ότι του είχε ζητήσει να παρανομήσει, με την απόσπαση χρημάτων (ύψους 10.000 ευρώ) από τα κονδύλια που διαθέτει το Ευρωκοινοβούλιο για μισθούς συνεργατών και έξοδα λειτουργίας γραφείου του ευρωβουλευτή στην Κύπρο. Και επειδή ο ευρωβουλευτής αρνήθηκε, ο κ. Σιζόπουλος τον διέγραψε από το κόμμα. Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος κατηγορεί τον κ. Παπαδάκη ότι δεν κατέβαλλε την εισφορά του προς το κόμμα. Θλιβερό, πράγματι, το κατάντημα της ΕΔΕΚ, που εμφανίζει εικόνα σκορπισμένης διαδήλωσης.

Στους Οικολόγους δεν είναι καλύτερα τα πράγματα. Ένα κόμμα, που ως εκ της φύσεώς του έπρεπε να παρουσιάζει συνεχή άνοδο, μιας και τα θέματα της κλιματικής αλλαγής απασχολούν όλο και εντονότερα την ανθρωπότητα, παραιτήθηκε ο Πρόεδρός του, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αφού προηγουμένως εγκατέλειψε κανονιοβολώντας (όχι απλώς πυροβολώντας) το κίνημα η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία από τους Πράσινους φαίνεται να οδεύει προς τους... Κόκκινους. Είναι φανερό ότι κάτι πάει λάθος στο... περιβάλλον των Οικολόγων.

Οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι της Κύπρου, δυο κινήματα που θα έπρεπε να ταρακουνούν με τις παρεμβάσεις τους το πολιτικό σκηνικό, κατέληξαν να... ταρακουνιούνται τα ίδια. Κρίμα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ